TECH By: SGMS Putri December 9, 2017 @ 7:21am

5 Tips Asas Gunakan Chrome Secara Selamat Daripada Jurutera Sekuriti Google

Google Chrome Adalah diantara yang paling mempunyai ramai pengguna. Justin Schuh yang merupakan seorang jurutera dari Google yang mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sekuriti telah berkongsi 5 tips berguna untuk para pengguna Chrome.

Sebelum diambil bekerja di Google, beliau telah berkhidmat dibeberapa buah syarikat serta agensi ternama seperti IBM, National Security Agency dan juga US Marine Corps.

Sebagai salah seorang ketua teknologi yang bertanggungjawab menguruskan pelayar Chrome, Schuh sudah arif dengan selok belok keselamatan platform internet berkenaan.

Pada satu temubual bersama laman Business Insider, beliau telah berkongsi 5 tips asas bagi pengguna untuk melayari Chrome dengan lebih selamat.

1. Hindari dari menggunakan komputer awam

Schuh menasihati supaya pengguna tidak melakukan aktiviti peribadi menggunakan komputer awam seperti di perpustakaan, siber kafe dan lain-lain tempat awam. Hal ini kerana, dikhuatiri ada pihak tidak bertanggungjawab boleh mendapatkan maklumat sensitif ketika anda melayari internet.

2. Gunakan kata laluan yang berasingan bagi setiap akaun atau perkhidmatan

Diakui bahawa mengingati kata laluan merupakan perkara yang sukar bagi kita pengguna. Lebih-lebih lagi jika kita mempunyai banyak akaun sosial media mahupun perkhidmatan dalam talian yang lain.

Mungkin anda boleh gunakan Password Manager untuk menghasilkan serta mengingati kata laluan anda.

3. Gunakan pengesahan dwi faktor ketika untuk log masuk media sosial ataupun perkhidmatan dalam talian

Ciri pengesahan dwi faktor sudah ditawarkan pelbagai platform internet dan kita sebagai pengguna disarankan supaya menggunakannya keselamatan maklumat sentiasa terjamin.

4. Fikir dua kali, tiga kali, berkali-kali sebelum pasang plug-in pada pelayar Chrome

Dari tahun ke tahun, banyak pembangun dari pihak ketiga mencipta plug in untuk digunakan pada pelayar Chrome. Namun, tak semua plug in itu bersifat membantu malah ada yang berniat jahat untuk mencuri maklumat pengguna. Pastikan kesahihan plugin tersebut sebelum memasangnya pada Chrome.

5. Kemaskini pelayar Chrome

Para pembangun pelayar Chrome sentiasa berusaha membawakan naiktaraf keselamatan pada platform berkenaan. Oleh kerana itu, kita perlu memastikan pelayar Chrome dikemaskini setiap kali naik taraf perisian baharu ditawarkan.

Begitulah serba sedikit perkongsian yang diberikan oleh Justin Schuh. Jadi selepas ini bolehlah anda ikuti tips-tips asas ini supaya pelayaran diinternet menggunakan Chrome menjadi lebih terkawal dan pada suasana yang lebih selamat.

Sumber: Business Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 11 Jul 2018

8 Jenis Pengecasan Pantas Diuji, Huawei SuperCharge Dinobatkan Sebagai Juara

Baru-baru ini, Hometop, sebuah majalah terbitan dari India telah menjalankan satu ujian bagi menentukan teknologi pengecasan pantas mana yang menawarkan sistem terbaik. Dalam ujian tersebut, sebanyak 8 jenis teknologi pengecasan pantas digunapakai iaitu, Huawei SuperCharge, […]

TECH Wed, 25 Jul 2018

Batal Kerjasama Antara TM Dan TNB Boleh Elak Monopoli Dalam Industri

Tempoh hari kita dikejutkan dengan berita pembatalan kerjasama yang telah terjalin antara Telekom Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad. Pengumuman yang tertera pada laman Bursa Malaysia itu menyatakan pembatalan dibuat adalah berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak tetapi […]

TECH Sun, 25 Feb 2018

Tips Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Rimas dengan pelbagai notifikasi ketika melayari internet? Sememangnya Google Chrome dan Mozilla firefox merupakan pelayar laman sesawang paling terkenal dan banyak digunakan diseluruh dunia.

TECH Tue, 19 Dec 2017

Celcom Dan Uber Berkerjasama Naik Taraf Pengalaman Digital

Kerjasama dengan Uber ini membolehkan Celcom menyediakan pengalaman digital yang hebat kepada pelanggan dalam menjalankan urusan seharian di samping memberikan mereka pelbagai ganjaran hebat.

TECH Thu, 25 Oct 2018

Taip Dengan Lebih Cekap Menggunakan 5 Keyboard Mekanikal Ini

Jika anda teringin untuk membeli ‘mechanical keyboard’,sama ada jenis yang murah atau mahal,cuba baca artikel ini.

TECH Tue, 17 Jul 2018

Apple Masih Jauh Ketinggalan Di Pasaran India

India merupakan pasaran ketiga terbesar bagi industri telekomunikasi dunia di belakang China dan Amerika Syarikat. Bagaimanapun, ia bukanlah pasaran yang terbaik bagi syarikat pengeluar peranti paling bernilai di dunia untuk tahun 2018, Apple Inc. Ini kerana menurut laporan Bloomberg, […]

TECH Wed, 12 Sep 2018

Merakam Video Diam-diam di Android

Anda boleh merakam video tanpa memasukkan menu kamera canggih ke tak guna smartphone kini

TECH Sat, 28 Apr 2018

Pembesar Suara Pintar Facebook Mungkin Dilancarkan Oktober Ini

Syarikat yang kini sedang diserang kontroversi, Facebook Inc dijangka akan melancarkan peranti pembesar suara pintar mereka pada suku terakhir tahun ini, menurut Digitimes. Pada awalnya, peranti tersebut mahu diperkenalkan kepada umu pada Persidangan Pembangun Facebook (F8) yang diadakan pada awal […]

TECH Sun, 5 Aug 2018

10 Aplikasi VPN Untuk Android Yang Boleh Anda Cuba

Berikut adalah 10 aplikasi VPN yang boleh anda cuba untuk peranti android.

TECH Sat, 27 Oct 2018

Cara Mengatasi Masalah Simkad Tak Aktif Pada Modem

Bagaimana untuk mengatasi masalah Simkad tidak aktif pada Modem

| Live TV