TECH By: SGMS Putri December 9, 2017 @ 7:21am

5 Tips Asas Gunakan Chrome Secara Selamat Daripada Jurutera Sekuriti Google

Google Chrome Adalah diantara yang paling mempunyai ramai pengguna. Justin Schuh yang merupakan seorang jurutera dari Google yang mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang sekuriti telah berkongsi 5 tips berguna untuk para pengguna Chrome.

Sebelum diambil bekerja di Google, beliau telah berkhidmat dibeberapa buah syarikat serta agensi ternama seperti IBM, National Security Agency dan juga US Marine Corps.

Sebagai salah seorang ketua teknologi yang bertanggungjawab menguruskan pelayar Chrome, Schuh sudah arif dengan selok belok keselamatan platform internet berkenaan.

Pada satu temubual bersama laman Business Insider, beliau telah berkongsi 5 tips asas bagi pengguna untuk melayari Chrome dengan lebih selamat.

1. Hindari dari menggunakan komputer awam

Schuh menasihati supaya pengguna tidak melakukan aktiviti peribadi menggunakan komputer awam seperti di perpustakaan, siber kafe dan lain-lain tempat awam. Hal ini kerana, dikhuatiri ada pihak tidak bertanggungjawab boleh mendapatkan maklumat sensitif ketika anda melayari internet.

2. Gunakan kata laluan yang berasingan bagi setiap akaun atau perkhidmatan

Diakui bahawa mengingati kata laluan merupakan perkara yang sukar bagi kita pengguna. Lebih-lebih lagi jika kita mempunyai banyak akaun sosial media mahupun perkhidmatan dalam talian yang lain.

Mungkin anda boleh gunakan Password Manager untuk menghasilkan serta mengingati kata laluan anda.

3. Gunakan pengesahan dwi faktor ketika untuk log masuk media sosial ataupun perkhidmatan dalam talian

Ciri pengesahan dwi faktor sudah ditawarkan pelbagai platform internet dan kita sebagai pengguna disarankan supaya menggunakannya keselamatan maklumat sentiasa terjamin.

4. Fikir dua kali, tiga kali, berkali-kali sebelum pasang plug-in pada pelayar Chrome

Dari tahun ke tahun, banyak pembangun dari pihak ketiga mencipta plug in untuk digunakan pada pelayar Chrome. Namun, tak semua plug in itu bersifat membantu malah ada yang berniat jahat untuk mencuri maklumat pengguna. Pastikan kesahihan plugin tersebut sebelum memasangnya pada Chrome.

5. Kemaskini pelayar Chrome

Para pembangun pelayar Chrome sentiasa berusaha membawakan naiktaraf keselamatan pada platform berkenaan. Oleh kerana itu, kita perlu memastikan pelayar Chrome dikemaskini setiap kali naik taraf perisian baharu ditawarkan.

Begitulah serba sedikit perkongsian yang diberikan oleh Justin Schuh. Jadi selepas ini bolehlah anda ikuti tips-tips asas ini supaya pelayaran diinternet menggunakan Chrome menjadi lebih terkawal dan pada suasana yang lebih selamat.

Sumber: Business Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 16 Aug 2019

Aplikasi BabyCam Bantu Pantau Bayi Yang Sedang Tidur

Sebagai seorang ibu, tugas di rumah tidak pernahnya sudah. Lagi-lagi kalau ada bayi kecil pastinya tidak menang tangan untuk menyiapkan kerja-kerja rumah. Pasti sekejap-sekejap keluar mengintai untuk lihat si kecil menangis atau terjatuh kerana takut […]

TECH Wed, 18 Jul 2018

Bocoran Imej Memperlihatkan Panel Hadapan iPhone 2018

Bagi anda yang tidak sabar-sabar untuk menanti kedatangan iPhone 2018, foto yang baru tertiris ini mungkin boleh mengubat kerinduan. Foto menunjukkan tiga keping panel hadapan itu didakwa akan dipasang pada model-model iPhone keluaran tahun ini. Kelihatan rekaan takuk masih […]

TECH Fri, 1 Dec 2017

Baik Pulih Percuma Kepada Pelanggan Samsung Buat Mangsa Banjir

Umum sudah mengetahui mengenai perihal banjir yang melanda utara tanah air sejak dari minggu lepas yang telah mengakibatkan kerosakan harta benda dan juga mengorbankan nyawa. Bagi mengurangkan beban yang ditanggung mangsa, Samsung Malaysia tampil dengan […]

TECH Thu, 19 Jul 2018

Menghapuskan Folder Kosong Pada Android

Jika anda ingin membuang fail kosong yang berada dalam telefon anda,cubalah cara ini.

TECH Sun, 12 Aug 2018

Cara Untuk Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Mudah dan cepat.Dapat menjimatkan masa anda.Cubalah!

TECH Fri, 19 Jan 2018

Pindah Tab Butang Tutup di Firefox

Ingin mengubah konfigurasi ‘Firefox’ anda?Bacalah artikel ini.

TECH Fri, 20 Apr 2018

Ciri Samsung Galaxy S10 Tertiris Janjikan Pengesan Cap Jari Bawah Skrin

Samsung Galaxy S10 akan menggunakan pengesan cap jari di bawah skrin, menurut laporan akhbar Korea Selatan, The Bell. Pengesan cap jari seperti ini telah digunakan oleh peranti Vivo X20 Plus UD ini akan membenarkan pengguna untuk membuka peranti mereka dengan […]

TECH Sat, 18 Aug 2018

Cara Mudah Mengubah Format dan Saiz Video

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengubah format video ataupun mengecilkan saiz asal, berikut kami kongsikan cara -caranya.

TECH Fri, 15 Nov 2019

Cara Kuatkan Bunyi Ketika Menonton Video Pada Chrome

Kepada anda yang gemar menonton video menggunakan Chrome khususnya kepada pengguna Laptop, sememangnya agak jengkel dengan kualiti bunyi yang agak perlahan. Berikut kami kongsikan salahs atu alternative untuk menggandakan kekuatan bunyi pada pelayar Chrome ketika menonton […]

TECH Sat, 27 Jan 2018

Cara Padam Gambar Atau Video Pendua Pada iPhone

Kami kongsikan cara yang boleh digunakan untuk memadam fail pendua khusus pada peranti iPhone.

| Live TV