TECH By: Del14 March 8, 2018 @ 4:54am

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua orang.

1. Volvo Solar Pavilion

Ramai yang hari ini sudah mendengar tentang kereta elektrik dan kebaikannya untuk alam persekitaran. Tetapi Volvo Solar Pavilion ini menggunakan kuasa matahari atau energi solar untuk disalurkan bagi menjana kereta elektrik. Lihat saja bentuknya, sangat futuristik bukan?

 

2. Oculus Rift

Perkembangan dunia permainan video setiap hari semakin meningkat dan Oculus Rift benar-benar membawa dunia perkembangan game kedalam tingkat yang lebih serius. Dikembangkan oleh Oculus VR, Rift adalah sebuah gadget yang dapat dipakai di kepala untuk paparan virtual reality. Diperkirakan beratnya hanya 379 gram dan dapat dihubungkan melalui HDMI, DVI,dan port USB. Rift dapat menampilkan resolusi 1920 x 1080 dengan 3D Display dan sudah banyak developer game yang memberikan thumbs up untuk teknologi ini.

3. Invisible Skycraper

Direncanakan akan dibina di Korea Selatan, Tower Infinity ini akan menjadi sebuah bangunan pencakar langit yang transparan dan pertama kalinya di dunia. Pada gedung tersebut akan dipasang banyak kamera untuk menangkap gambar dari pemandangan sekitar yang akan ditampilkan dengan menggunakan projektor LED. Bangunan ini menurut arkiteknya merupakan symbol kemajuan teknologi di Korea Selatan dan bukan sahaja sebuah bangunan pencakar langit.

4. Makerbot Digitizer

Inovasi yang satu ini merupakan sebuah alat yang mampu untuk melakukan scan terhadap benda selama masih dalam jangkauan alat tersebut. Hasil scan akan ditampilkan dalam bentuk 3D yang dapat diedit atau bahkan dicetak dalam bentuk 3D. Alat ini memiliki meja yang dapat berpusing pada objek yang ditempatkan. Beberapa laser dan sensor CMOS 1.3 megapixel ini mampu memantau secara akurat.

5. 3Doodler

Proses cetak 3D telah muncul beberapa tahun yang lalu, namun 3Doodler adalah sebuah pen cetak 3D pertama di dunia. Dibuat oleh Peter Dilworth dan Maxwell Bogue dari WobbleWorks LLC dengan menggunakan Poly-Lactic Acid (acrylonitrile butadiene styrene) untuk menghasilkan gambar 3 dimensi. Pen tersebut mencairkan benang plastik (yang tersedia dalam berbagai warna) untuk membentuk apa jua bentuk/gambar 3D yang solid.

6. Mission R

Ada yang mungkin tidak heran lagi dengan kereta elektrik. Bagaimana pula dengan motor elektrik? The Mission R sebuah syarikat produksi automotive yang terkenal telah memproduksi motor elektrik versi mereka sendiri yaitu Mission R. Dengan kemampuan 0-60 mph dalam 3 saat dan kecepatan tertinggi 150 mph tentu saja motor ini sangat menakjubkan.

7. Sony Smart Lens

Untuk anda yang mempunyai hobi fotografi dan gemar menggunakan smartphone untuk mengambil gambar dan ingin meningkatkan hasil foto anda, Sony Smart Lens adalah jawapan kepada sebuah keinginan untuk mengambil gambar dengan hasil yang terbaik seperti layaknya fotografer profesional. Lensa ini menghubungkan smartphone dengan NFC atau built-in WiFi dan dikontrol dengan aplikasi untuk Android dan iPhone.

8. Google Glass

Sebuah teknologi yang sebelumnya tidak mungkin telah menjadi nyata karena pengguna dapat mengambil gambar, membuat video, bahkan mengakses internet tanpa harus menggerakkan tangan sedikit pun. Ini adalah sebuah lompatan besar dalam ilmu pengetahuan. Google Glass memiliki kamera 5MP dan dapat merekam video 720p dan alat ini dioperasikan dengan menggunakan perintah suara.

9. Gravity Light

Ini sememangnya sebuah inovasi yang betul-betulmenakjubkan. Bayangkanlah,  sebuah alat yang kelihatan sangat sederhana ini dapat menghasilkan cahaya yang mampu menyinari sebuah ruangan tanpa bantuan elektrik sama sekali. Lampu Graviti ini bekerja dengan menggunakan gaya graviti yang dapat menyala selama 25 minit lamanya dan hanya memerlukan 3 saat untuk pengaturan kembali.

Itu dia beberapa inovasi yang agak menakjubkan untuk pengetahuan kita bersama. Mungkin ada inovasi lainnya yang boleh dikongsikan lagi di artikel lainnya, so nantikan ya!

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 6 Dec 2018

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

jika ingin tahu sd kad anda original ke tidak boleh lah mencubanya

TECH Wed, 12 Jun 2019

研究显示:女性夜间开灯睡觉容易变胖

除了吃得多运动少以外,夜里开灯睡觉可能会让人变得肥胖!

TECH Fri, 13 Jul 2018

Xiaomi Mi 8 Explorer Terima Kelulusan TENAA, Bakal Dilancarkan Ke Pasaran Tidak Lama Lagi

Xiaomi Mi 8 telah dilancarkan ke pasaran kira-kira dua bulan yang lepas dan telah terjual lebih dari satu juta unit setakat hari ini. Ini dibantu oleh populariti Xiaomi sebagai pengeluar yang mampu menyediakan peranti dengan spesifikasi terkini […]

TECH Sun, 6 Jan 2019

52.2 Juta Pengguna Menjadi Mangsa, Google+ akan Ditutup Lebih Cepat

Pada mulanya Google akan menutup Google+ pada Ogos 2019. Walau bagaimanapun, keputusan baru diambil bahawa perkhidmatan rangkaian sosial akan ditutup dengan lebih cepat, iaitu April 2019. Kenapa itu?

TECH Fri, 13 Jul 2018

Kre8tif 2018 Cyberjaya- Apabila Seni Kreatif Dan Teknologi Digital Bergabung

Malaysian Digital Economy Corporation (MDEC) sebuah organisasi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia bakal meriuhkan Cyberjaya pada 6-12 Ogos ini dalam satu acara tahunan, Kre8tif Conference & Content Festival untuk edisi yang ke-7. Kepada yang […]

TECH Sun, 26 Aug 2018

Matikan Windows Defender Pada Windows 10 Secara Sementara Atau Kekal

Kepada anda yang sudah menggunakan perisian anti virus luar, berkemungkinan akan ada konflik sekiranya terdapat dua perisian anti virus dalam satu PC.

TECH Sun, 23 Dec 2018

Kata Laluan Paling Banyak Kena Godam Tahun 2018 Adalah 123456

CyberSecurity Dedah 25 Kata Laluan Paling Banyak Kena Godam Tahun 2018, 123456 Antara Lima Yang Teratas

TECH Wed, 25 Apr 2018

Teringin Menjadi Angkasawan? Ambil Ujian Dari NASA Sekarang

Anda pernah mempunyai cita-cita untuk menjadi angkasawan?  Jika anda rasa anda layak untuk menjadi angkasawan, ada satu laman sesawang yang membolehkan anda mengambil ujian yang diberikan kepada calon angkasawan pada tahun 1969. Ujian ini dibahagikan kepada 5 […]

TECH Wed, 29 Aug 2018

Ketahui Cara Untuk Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Terdapat cara lain untuk mencari gambar yang telah anda cari sebelum ini tanpa menggunakan butang ‘history’ pada ‘Browser Chrome’ anda.

TECH Sun, 25 Aug 2019

Cara Menghapus Data Aplikasi di Smartphone Android

Selain guna Clear Cache boleh juga guna cara ini

| Live TV