TECH By: Del14 March 8, 2018 @ 4:54am

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua orang.

1. Volvo Solar Pavilion

Ramai yang hari ini sudah mendengar tentang kereta elektrik dan kebaikannya untuk alam persekitaran. Tetapi Volvo Solar Pavilion ini menggunakan kuasa matahari atau energi solar untuk disalurkan bagi menjana kereta elektrik. Lihat saja bentuknya, sangat futuristik bukan?

 

2. Oculus Rift

Perkembangan dunia permainan video setiap hari semakin meningkat dan Oculus Rift benar-benar membawa dunia perkembangan game kedalam tingkat yang lebih serius. Dikembangkan oleh Oculus VR, Rift adalah sebuah gadget yang dapat dipakai di kepala untuk paparan virtual reality. Diperkirakan beratnya hanya 379 gram dan dapat dihubungkan melalui HDMI, DVI,dan port USB. Rift dapat menampilkan resolusi 1920 x 1080 dengan 3D Display dan sudah banyak developer game yang memberikan thumbs up untuk teknologi ini.

3. Invisible Skycraper

Direncanakan akan dibina di Korea Selatan, Tower Infinity ini akan menjadi sebuah bangunan pencakar langit yang transparan dan pertama kalinya di dunia. Pada gedung tersebut akan dipasang banyak kamera untuk menangkap gambar dari pemandangan sekitar yang akan ditampilkan dengan menggunakan projektor LED. Bangunan ini menurut arkiteknya merupakan symbol kemajuan teknologi di Korea Selatan dan bukan sahaja sebuah bangunan pencakar langit.

4. Makerbot Digitizer

Inovasi yang satu ini merupakan sebuah alat yang mampu untuk melakukan scan terhadap benda selama masih dalam jangkauan alat tersebut. Hasil scan akan ditampilkan dalam bentuk 3D yang dapat diedit atau bahkan dicetak dalam bentuk 3D. Alat ini memiliki meja yang dapat berpusing pada objek yang ditempatkan. Beberapa laser dan sensor CMOS 1.3 megapixel ini mampu memantau secara akurat.

5. 3Doodler

Proses cetak 3D telah muncul beberapa tahun yang lalu, namun 3Doodler adalah sebuah pen cetak 3D pertama di dunia. Dibuat oleh Peter Dilworth dan Maxwell Bogue dari WobbleWorks LLC dengan menggunakan Poly-Lactic Acid (acrylonitrile butadiene styrene) untuk menghasilkan gambar 3 dimensi. Pen tersebut mencairkan benang plastik (yang tersedia dalam berbagai warna) untuk membentuk apa jua bentuk/gambar 3D yang solid.

6. Mission R

Ada yang mungkin tidak heran lagi dengan kereta elektrik. Bagaimana pula dengan motor elektrik? The Mission R sebuah syarikat produksi automotive yang terkenal telah memproduksi motor elektrik versi mereka sendiri yaitu Mission R. Dengan kemampuan 0-60 mph dalam 3 saat dan kecepatan tertinggi 150 mph tentu saja motor ini sangat menakjubkan.

7. Sony Smart Lens

Untuk anda yang mempunyai hobi fotografi dan gemar menggunakan smartphone untuk mengambil gambar dan ingin meningkatkan hasil foto anda, Sony Smart Lens adalah jawapan kepada sebuah keinginan untuk mengambil gambar dengan hasil yang terbaik seperti layaknya fotografer profesional. Lensa ini menghubungkan smartphone dengan NFC atau built-in WiFi dan dikontrol dengan aplikasi untuk Android dan iPhone.

8. Google Glass

Sebuah teknologi yang sebelumnya tidak mungkin telah menjadi nyata karena pengguna dapat mengambil gambar, membuat video, bahkan mengakses internet tanpa harus menggerakkan tangan sedikit pun. Ini adalah sebuah lompatan besar dalam ilmu pengetahuan. Google Glass memiliki kamera 5MP dan dapat merekam video 720p dan alat ini dioperasikan dengan menggunakan perintah suara.

9. Gravity Light

Ini sememangnya sebuah inovasi yang betul-betulmenakjubkan. Bayangkanlah,  sebuah alat yang kelihatan sangat sederhana ini dapat menghasilkan cahaya yang mampu menyinari sebuah ruangan tanpa bantuan elektrik sama sekali. Lampu Graviti ini bekerja dengan menggunakan gaya graviti yang dapat menyala selama 25 minit lamanya dan hanya memerlukan 3 saat untuk pengaturan kembali.

Itu dia beberapa inovasi yang agak menakjubkan untuk pengetahuan kita bersama. Mungkin ada inovasi lainnya yang boleh dikongsikan lagi di artikel lainnya, so nantikan ya!

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 19 Apr 2018

Apple Mungkin Keluarkan Peranti iPhone Lebih Besar dan Murah

Walaupun Kuo adalah sumber yang mempunyai rekod yang baik dalam menyampaikan khabar angin berkenaan produk Apple, ura-ura berkenaan peranti-peranti ini masih lagi menjadi tanda-tanya.

TECH Fri, 12 Jan 2018

Atasi Masalah PC Windows selalu “Restart”

Masalah “Restart” yang kerap dialami oleh pengguna Windows, apa kata cuba tips ini

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Tetapan Baru WhatsApp, Hanya ‘Admin’ Yang Boleh Menghantar Mesej

Penggunaan kumpulan Whatsapp sememangnya memudahkan urusan menyampaikan maklumat terutama dalam kumpulan yang besar. Namun, suasana dalam kumpulan Whatsapp akan menjadi huru-hara apabila semua ahli kumpulan mula berbual antara satu sama lain dan melupakan tujuan utama perbualan dalam kumpulan itu. […]

TECH Thu, 2 Aug 2018

脸书不再滑很久 「新工具」帮你管控时间

担心自己或孩子在社群媒体花太多时间吗?

TECH Sat, 8 Jun 2019

Cara Menyembunyikan File di Kalkulator Android

Apa kata jom ikuti tips ini !

TECH Thu, 29 Nov 2018

网红拍片新利器!号称四秒安装的摄影脚架

许多人图个出国方便,只带台手机和类单包办所有照片,回来放大细看,才扼腕各种花式手抖破坏了一辈子一次的合影机会。到底有没有轻盈不占空间、又能迅速架好的固定器呢?

TECH Sun, 22 Jul 2018

MacBook Pro 15 inci Dengan Cip i9 (2018) Dilaporkan Cepat Panas

MacBook Pro 15 inci dijana dengan cip pemprosesan 6-teras Core i9- 8950HK adalah komputer riba berharga premium keluaran Apple untuk tahun ini. Melalui cip terbabit, ia menjanjikan kelajuan pemprosesan sehingga 2.9GHz yang mana lebih laju berbanding keluaran terdahulu tetapi […]

TECH Sun, 14 Jul 2019

研究证实:这些「坏习惯」其实很健康!

每个人在生活中都有一两项看似不利健康的「坏习惯」,像是经常不吃早餐、爱滑社群媒体、爱喝咖啡等,其实这些一般人认为的坏习惯,现在都有科学研究反驳……

TECH Tue, 14 Aug 2018

充电速度变慢?手机放口袋方式大不同

现代人大多都会随身携带手机,但你知道手机放在口袋里的方式,会影响它的寿命吗?

error: Content is protected !!