TECH By: Del14 March 8, 2018 @ 4:54am

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua orang.

1. Volvo Solar Pavilion

Ramai yang hari ini sudah mendengar tentang kereta elektrik dan kebaikannya untuk alam persekitaran. Tetapi Volvo Solar Pavilion ini menggunakan kuasa matahari atau energi solar untuk disalurkan bagi menjana kereta elektrik. Lihat saja bentuknya, sangat futuristik bukan?

 

2. Oculus Rift

Perkembangan dunia permainan video setiap hari semakin meningkat dan Oculus Rift benar-benar membawa dunia perkembangan game kedalam tingkat yang lebih serius. Dikembangkan oleh Oculus VR, Rift adalah sebuah gadget yang dapat dipakai di kepala untuk paparan virtual reality. Diperkirakan beratnya hanya 379 gram dan dapat dihubungkan melalui HDMI, DVI,dan port USB. Rift dapat menampilkan resolusi 1920 x 1080 dengan 3D Display dan sudah banyak developer game yang memberikan thumbs up untuk teknologi ini.

3. Invisible Skycraper

Direncanakan akan dibina di Korea Selatan, Tower Infinity ini akan menjadi sebuah bangunan pencakar langit yang transparan dan pertama kalinya di dunia. Pada gedung tersebut akan dipasang banyak kamera untuk menangkap gambar dari pemandangan sekitar yang akan ditampilkan dengan menggunakan projektor LED. Bangunan ini menurut arkiteknya merupakan symbol kemajuan teknologi di Korea Selatan dan bukan sahaja sebuah bangunan pencakar langit.

4. Makerbot Digitizer

Inovasi yang satu ini merupakan sebuah alat yang mampu untuk melakukan scan terhadap benda selama masih dalam jangkauan alat tersebut. Hasil scan akan ditampilkan dalam bentuk 3D yang dapat diedit atau bahkan dicetak dalam bentuk 3D. Alat ini memiliki meja yang dapat berpusing pada objek yang ditempatkan. Beberapa laser dan sensor CMOS 1.3 megapixel ini mampu memantau secara akurat.

5. 3Doodler

Proses cetak 3D telah muncul beberapa tahun yang lalu, namun 3Doodler adalah sebuah pen cetak 3D pertama di dunia. Dibuat oleh Peter Dilworth dan Maxwell Bogue dari WobbleWorks LLC dengan menggunakan Poly-Lactic Acid (acrylonitrile butadiene styrene) untuk menghasilkan gambar 3 dimensi. Pen tersebut mencairkan benang plastik (yang tersedia dalam berbagai warna) untuk membentuk apa jua bentuk/gambar 3D yang solid.

6. Mission R

Ada yang mungkin tidak heran lagi dengan kereta elektrik. Bagaimana pula dengan motor elektrik? The Mission R sebuah syarikat produksi automotive yang terkenal telah memproduksi motor elektrik versi mereka sendiri yaitu Mission R. Dengan kemampuan 0-60 mph dalam 3 saat dan kecepatan tertinggi 150 mph tentu saja motor ini sangat menakjubkan.

7. Sony Smart Lens

Untuk anda yang mempunyai hobi fotografi dan gemar menggunakan smartphone untuk mengambil gambar dan ingin meningkatkan hasil foto anda, Sony Smart Lens adalah jawapan kepada sebuah keinginan untuk mengambil gambar dengan hasil yang terbaik seperti layaknya fotografer profesional. Lensa ini menghubungkan smartphone dengan NFC atau built-in WiFi dan dikontrol dengan aplikasi untuk Android dan iPhone.

8. Google Glass

Sebuah teknologi yang sebelumnya tidak mungkin telah menjadi nyata karena pengguna dapat mengambil gambar, membuat video, bahkan mengakses internet tanpa harus menggerakkan tangan sedikit pun. Ini adalah sebuah lompatan besar dalam ilmu pengetahuan. Google Glass memiliki kamera 5MP dan dapat merekam video 720p dan alat ini dioperasikan dengan menggunakan perintah suara.

9. Gravity Light

Ini sememangnya sebuah inovasi yang betul-betulmenakjubkan. Bayangkanlah,  sebuah alat yang kelihatan sangat sederhana ini dapat menghasilkan cahaya yang mampu menyinari sebuah ruangan tanpa bantuan elektrik sama sekali. Lampu Graviti ini bekerja dengan menggunakan gaya graviti yang dapat menyala selama 25 minit lamanya dan hanya memerlukan 3 saat untuk pengaturan kembali.

Itu dia beberapa inovasi yang agak menakjubkan untuk pengetahuan kita bersama. Mungkin ada inovasi lainnya yang boleh dikongsikan lagi di artikel lainnya, so nantikan ya!

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 25 Jul 2018

GPU Dari Samsung, Sejauh Manakah GPU Ini Akan ‘Bermain’?

Samsung dikatakan sedang menyiapkan pembangunan untuk menghasilkan GPU (kad grafik) mereka yang tersendiri yang dipanggil SGPU. Namun setakat ini tidak dipastikan pasaran GPU mana yang akan diceburi oleh Samsung memandangkan terdapat beberapa gergasi pasaran yang […]

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

TECH Sat, 28 Apr 2018

Pembesar Suara Pintar Facebook Mungkin Dilancarkan Oktober Ini

Syarikat yang kini sedang diserang kontroversi, Facebook Inc dijangka akan melancarkan peranti pembesar suara pintar mereka pada suku terakhir tahun ini, menurut Digitimes. Pada awalnya, peranti tersebut mahu diperkenalkan kepada umu pada Persidangan Pembangun Facebook (F8) yang diadakan pada awal […]

TECH Wed, 21 Feb 2018

BUAT PEMBAYARAN DARI PERGELANGAN TANGAN!

Terbaharu, peranti wearable nombor satu di dunia ini merancang melancarkan aplikasi pembayaran mudah alih yang dikenali sebagai Fitbit Pay di Malaysia.

Automobile Mon, 26 Nov 2018

汽车隔热膜更新标准!新法案月底呈交国会

继全面禁止改装 HID 氙气灯后,交通部如今又有新动作:

TECH Sun, 25 Nov 2018

‘Group Admin’ WhatsApp Boleh Senyapkan Ahli ‘Group’

WhatsApp atau Telegram semakin kerap digunakan sehingga kemudahan SMS kini semakin dilupakan. Menerusi aplikasi ini, pengguna dapat berhubung secara percuma selain dapat berhubung secara berkumpulan dengan fungsi Group yang terdapat dalam kebanyakkan aplikasi sembang yang ada sekarang. […]

TECH Tue, 27 Feb 2018

Cipta Emoji Sendiri Melalui Telefon Pintar

Keistimewaanya, peranti kali ini dilengkapi dengan emoji AR yang lebih realistik  sehingga pengguna boleh mencipta emoji dengan wajah sendiri.

TECH Sat, 21 Jul 2018

Banteras Berita Palsu, WhatsApp Tetapkan Had “Forward Message”

Penyebaran berita palsu dalam media sosial serta platform pemesejan segera pada masa kini sangat kritikal. Tidak semua, tetapi kebanyakkan pengguna gemar menghantar semula mesej yang diterima kepada kenalan yang lain tanpa memeriksa kesahihan berita terbabit. […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

ZOTAC Malaysia Menerima Kad Grafik Berfungsi Dalam Progam PUSH THE LIMIT Mereka

Sekiranya anda mempunyai kad grafik lama yang masih boleh digunakan dan merancang untuk membeli kad grafik yang baharu, program Push The Limit dari ZOTAC Malaysia merupakan berita gembira untuk anda. Bermula dari 2 Jun sehingga […]

Events Fri, 8 Nov 2019

HONOR Band 5 Sport Opens For Pre-Sale RM10 Cheaper On 11.11

Get your game on! The smart fitness tracker the keeps you stylish and fashionable all game, all season.

| Live TV