TECH By: Rosli Ab Rahman January 4, 2019 @ 1:53pm

Cara Mengaktifkan Dark Mode YouTube di Android

Seperti yang diketahui, Google baru sahaja menambah fitur dark mode untuk aplikasi YouTube pada peranti iOS, sama ada iPhone, iPad atau iPod. Ciri ini akan mengubah rupa YouTube menjadi lebih gelap, supaya mata tidak sakit dengan cepat.

Walaupun hanya hadir pada peranti iOS, pengguna Android boleh memunculkan ciri mod gelap YouTube ini menggunakan silap mata khas. Malangnya, helah ini hanya boleh digunakan pada Android yang berakar.

Mengaktifkan Dark Mode YouTube Android

Menggunakan kaedah untuk menukar data dalam fail yang dikongsi bersama, anda memerlukan aplikasi Preference Manager yang boleh dimuat turun secara percuma di Play Store. Muat turun dan pasang aplikasi pada Android.

Buka aplikasi dan jangan lupa untuk memberi akses root, kemudian cari YouTube pada senarai (jika tidak ada apl sistem tontonan). Kemudian bukanya youtube.xml dan cari dengan kata kunci dark. Ubah kedua value nya dari false menjadi true.

Jika tidak ada value tersebut, Anda boleh menambah value jenis Boolean secara manual (theme_dark_app dan theme_dark_watch_panel) dan ubah juga ke posisi true. Selepas berubah, klik save dan force close aplikasi YouTube.

Apabila anda membuka semula aplikasi YouTube, ia akan secara automatik berada dalam paparan mod gelap dengan background kelabu gelap dan putih dalam ikon hitam. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Tue, 22 May 2018

Rancang Beli Kereta Raya? Sekarang Mungkin Waktu Terbaik

Semua pelanggan akan ditawarkan pilihan antara rebat tunai segera atau baucar servis yang mempunyai nilai bersamaan kepada perbezaan antara harga kereta semasa dan akan datang, berkuat kuasa Jun.

TECH Sun, 26 Aug 2018

Matikan Windows Defender Pada Windows 10 Secara Sementara Atau Kekal

Kepada anda yang sudah menggunakan perisian anti virus luar, berkemungkinan akan ada konflik sekiranya terdapat dua perisian anti virus dalam satu PC.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Vivo NEX Akan Dilancarkan Untuk Pasaran Malaysia Pada 23 Julai

Seminggu lalu Vivo Malaysia ada memberi bayangan tentang kehadiran Vivo NEX untuk pasaran tempatan akan diadakan tidak lama lagi. Lanjutan dari itu, Vivo mula memberikan jemputan majlis pelancaran kepada pihak media dan ia akan berlangsung pada 23 […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

Siapakah Agaknya Pemenang Bagi Cabaran Ketahanan Ultra Kuasa Bateri Jam Tangan HUAWEI GT 2 ?

Nantikan siapakah pemenang jam tangan HUAWEI Watch GT 2 esok!

Automobile Mon, 10 Jun 2019

你的雨刷「吱吱叫」吗?三步排查解决雨刮跳动、刷不干净的问题!

遇到下雨的天气却发现自己的雨刮刮不干净,而且还有跳动的问题,这个时候就会对行车安全造成很大的影响;那么又有什么方法来解决这些问题呢?

TECH Wed, 11 Jul 2018

2 Cara Untuk Tambah Kelajuan Pindahan Data Pada “Thumbdrive”

Cara yang sangat mudah dan senang untuk menambah kelajuan ‘Pendrive’ anda untuk peralihan data dengan cepat.

TECH Sat, 6 Oct 2018

Jadikan Kad MicroSD Sebagai “Internal Memory” Telefon Pintar

Adakah anda memerlukan ‘extra storage’ untuk telefon bimbit anda? Kami ada cara untuk menukarkan kad micro sd anda daripada ‘external storage’ kepada ‘internal storage’.

TECH Sun, 5 Jan 2020

5 Permainan Video Paling Berpengaruh

  Permainan video telah mengalami landskap perubahan yang ketara dalam teknologi, model perniagaan dan pasarannya, yang kini termasuk lebih banyak pemain wanita dan penonton yang puratanya lebih berusia. Mungkin anda tertanya, apakah 10 permainan video paling […]

TECH Mon, 18 Nov 2019

Cara Hantar Mesej Telegram Mengikut Jadual

Rata-rata ramai pengguna media sosial sudah maklum akan aplikasi Telegram jauh lebih baik berbanding aplikasi WhatsApp. Banyak ciri-ciri yang ada disediakan di Telegram tapi tidak ada pada WhatsApp. Baru-baru ini Telegram mewujudkan dua ciri yang […]

TECH Sun, 22 Sep 2019

Kesan Bagasi Atau Barangan Anda Dicuri

Kepada anda yang selalu mengalami masalah bagasi tertinggal ataupun kecurian, berikut kami kongsikan salah satu kaedah yang boleh dicuba untuk mencegahnya daripada berlaku.

| Live TV