TECH By: Rosli Ab Rahman January 4, 2019 @ 1:53pm

Cara Mengaktifkan Dark Mode YouTube di Android

Seperti yang diketahui, Google baru sahaja menambah fitur dark mode untuk aplikasi YouTube pada peranti iOS, sama ada iPhone, iPad atau iPod. Ciri ini akan mengubah rupa YouTube menjadi lebih gelap, supaya mata tidak sakit dengan cepat.

Walaupun hanya hadir pada peranti iOS, pengguna Android boleh memunculkan ciri mod gelap YouTube ini menggunakan silap mata khas. Malangnya, helah ini hanya boleh digunakan pada Android yang berakar.

Mengaktifkan Dark Mode YouTube Android

Menggunakan kaedah untuk menukar data dalam fail yang dikongsi bersama, anda memerlukan aplikasi Preference Manager yang boleh dimuat turun secara percuma di Play Store. Muat turun dan pasang aplikasi pada Android.

Buka aplikasi dan jangan lupa untuk memberi akses root, kemudian cari YouTube pada senarai (jika tidak ada apl sistem tontonan). Kemudian bukanya youtube.xml dan cari dengan kata kunci dark. Ubah kedua value nya dari false menjadi true.

Jika tidak ada value tersebut, Anda boleh menambah value jenis Boolean secara manual (theme_dark_app dan theme_dark_watch_panel) dan ubah juga ke posisi true. Selepas berubah, klik save dan force close aplikasi YouTube.

Apabila anda membuka semula aplikasi YouTube, ia akan secara automatik berada dalam paparan mod gelap dengan background kelabu gelap dan putih dalam ikon hitam. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Fri, 16 Feb 2018

HARGA MINYAK TURUN!

Harga tersebut di atas  berkuatkuasa pada jam 12.01 malam 15 Februari lalu sehingga 21 Februari 2018 jam 11.59 malam.

TECH Sun, 28 Jul 2019

Ingin Akses WhatsApp Lain pada Android, Cuba Ini!

kalau rasa nak mencuba boleh ikot tips ini

TECH Sat, 16 Nov 2019

Cara Mengunci “Bookmarks” Chrome Dengan “Password”

Kepada anda yang berkongsi PC dengan individu lain ataupun anak – anak, agak sedikit menjengkelkan sekiranya semua Bookmarks yang anda simpan dapat dilihat oleh pihak ketiga, apatah lagi sekiranya terdapat Bookmarks yang bersifat sensitif dan tidak sesuai untuk diakses […]

Automobile Mon, 13 Jan 2020

英国研究:慢速驾驶致交通事故!死伤人数增加

超速驾驶绝对是容易引发恶性事故的交通违法行为,但你知道吗?其实开得「慢」也没有你想象中的安全。

TECH Wed, 24 Oct 2018

Cara Kenal Pasti Isyarat Telco Terkuat Untuk Kawasan Anda

Kenalpasti liputan rangkaian mana yang lebih bagus untuk sesuatu kawasan.

TECH Mon, 16 Jul 2018

Video: IPhone Masih Berfungsi Dengan Baik Walaupun Terjatuh Daripada Kapal Terbang

Semua orang tahu iPhone keluaran Apple bukanlah peranti yang tahan lasak, lebih-lebih lagi jika terjatuh dari tempat yang tinggi. Kadangkala, walaupun sudah disarungkan dengan pelindung, iPhone masih juga retak atau gagal berfungsi dengan baik sekiranya terjatuh atau […]

TECH Sun, 25 Mar 2018

Apple Bakal Perkenal Emoji Mesra OKU?

Jika diluluskan, kita bakal melihat dan menggunakan emoji kerusi roda, orang bertongkat dan tangan palsu di telefon pintar anda. Ia kemungkinan akan dilancarkan pada awal tahun 2019. Yeay!

TECH Fri, 12 Oct 2018

Kongsi Step Mudah Ibu Bapa Perlu Buat Untuk Pantau Handphone Anak

Kemajuan teknologi sudah banyak mendedahkan kanak-kanak dengan gejala yang tidak sihat. Lihat sahaja kes yang dilaporkan di media massa, di usia mentah mereka sudah terpengaruh dengan perkara negatif, salah satu puncanya adalah menggunakan gadjet seperti […]

TECH Wed, 11 Jul 2018

Huawei Mahu Menceburi Industri Automotif Selepas Perjanjian MoU Dengan Audi

Sejak dua tiga tahun kebelakangan ini, banyak syarikat-syarikat pengeluar kenderaan sudah mula menggiat usaha mereka untuk menghasilkan kerete pintar. Ia termasuklah syarikat pengeluar kereta mewah terkenal dari Jerman iaitu Audi. Mereka sebelum ini telah mengumumkan […]

| Live TV