TECH By: SGMS Enal December 27, 2019 @ 12:00pm

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Gambar album merupakan perkara penting bagi sebuah perkahwinan kerana ia merupakan memori terindah untuk dijadikan kenangan. Malahan, ia juga boleh dikongsikan dengan anak cucu dikelak hari. Bukan itu sahaja, dalam merancang majlis perkahwinan, mengupah jurugambar merupakan salah satu perkara penting dalam ‘cheklist’ majlis perkahwinan. Gambar album juga penting.

Ikuti perkongsian daripada jurufoto perkahwinan, Hafizaquafiz di bebenang di laman Twitter mengenai keperluan yang perlu ada dalam sesebuah gambar album perkahwinan.

Jelasnya, gambar-gambar yang dimuatnaiknya ini adalah terdiri daripada gambar indoor dan outdoor. Gambar outdoor jelas menunjukkan lokasi itu diambil serta gambar indoor pula selalunya untuk keluarga.

1. Mood & Jiwa

Kenapa hitam putih? Gambar hitam putih menyah-hilangkan warna yg merupakan priority besar dlm sesebuah gambar.

Alasannya; untuk memberi fokus pada mood, jiwa serta emosi sesuatu gambar lebih berbanding warna yg terdapat didalam sesuatu gambar.

2. Seleksi ‘Hijau’

Yang ni adalah situasi lazim outdoor dimana pemilihan lokasi lazimnya kawasan taman. Sebelum anda (baca: photog) judge knp baju hijau shot dekat bagi hijau jugak (gambar 1st), itu sebenarnya permintaan pengantin.

Tips: bagi begini sesuai untuk warna selain hijau

 

1. Bakal pengantin

2. Jurufoto baharu

3. Preparation

Gambar bersiap ini bukanlah wajib. Ianya diambil lazimnya atas permintaan pengantin & perbincangan bersama. Namun waktu nilah waktu ‘ice breaking’ antara pengantin dan official photographer (OP).

Juga waktu dimana OP bebas meraikan karya untuk produce gambar yang baik.

4. Emosi & Jiwa

Ini adalah favourite part aku dimana aku sering hunt photo2 sebegini dlm sesebuah majlis. Baik secara spontan ataupun staged. Tapi ya, momen spontan yang hadir dalam sesebuah majlis nampak lebih tulus dan bermakna buat pengantin sebenarnya.

5. Permainan Komposisi

Biasanya gambar-gambar begini dikaitkan dgn rules2 photography. Aku bukan budak photo tau, aku budak bio hahahha! Main bedal je sebenarnya. Tapi ya, basic rules mcm RO3 dan sabagainya dipraktikkan dalam gambar-gambar sebegini supaya compo sesuatu gambar tu nampak menarik.

6. Gambar ‘modal’ & Wajib

Ha gambar-gambar begini dikatakan wajib bagi aku dan kebanyakan photographer lain juga. Contohnya gambar kucupan dahi, mata bertentang mata, bersalaman dan details hand bouquet.

Gambar-gambar begini wajib ada lah senang ceritanya. Tapi..yang menjadikan gambar wajib ini lebih manis adalah pengantin & ayat-ayat yang dihamburkan OP itu sendiri semasa shot.

Yelah nak dapat seyuman yang on point, kau kene usik sikit pengantin tu dik! Bisikan semerdu “yusuffff taiyoooooob” ke telinga pengantin amat diperlukan bagi merangsang emosi mereka!

7. Moments

Gambar momen spontan sepanjang majlis amatlah besar nilainya didalam sesebuah album perkahwinan. Apabila dilihat semula, Ia dapat membawa terbang terus kehari majlis mereka biarpun majlis sudah lama berlalu.

Tips to be alert: OP perlu alert & mainkan sedikit momen shot ni dengan permainan komposisi supaya gambar bukan sekadar gambar.

 
 

8. Minimal

Gambar-gambar sebegini menitikberatkan komposisi subject supaya blend in well dgn background tempat shot.

Tips: placement subject (pengantin) sebaiknya pada posisi RO3 bagi memberi impak pada gambar.

Harap dengan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Sumber: Hafizaquafiz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 8 Apr 2018

Apple Bakal Lancarkan iPhone 8 dan 8 Plus Versi Merah

Apple Inc dijangkan akan melancarkan satu lagi pilihan warna iaitu warna merah bagi peranti iPhone 8 dan 8 Plus seawal-awalnya hari ini. Menurut MacRumors, pelancaran warna baru ini adalah sebahagian daripada kerjasama pihak Apple Ince dengan sebuah organisasi […]

TECH Tue, 3 Jul 2018

ZOTAC Malaysia Menerima Kad Grafik Berfungsi Dalam Progam PUSH THE LIMIT Mereka

Sekiranya anda mempunyai kad grafik lama yang masih boleh digunakan dan merancang untuk membeli kad grafik yang baharu, program Push The Limit dari ZOTAC Malaysia merupakan berita gembira untuk anda. Bermula dari 2 Jun sehingga […]

TECH Mon, 6 May 2019

Mosque Donations Made Easy & Transparent Thanks to Touch ‘n Go eWallet

Now, we can worry less about mosques being robbed or money being stolen!

TECH Sat, 19 May 2018

Anda Kini Boleh Memuat Naik Instagram Stories Secara Pukal Di Instagram

Buat masa ini, kemaskini terbaru Instagram ini hanya tersedia untuk aplikasi Android sahaja namun ia dijangka akan menemui pengguna iOS pada masa terdekat.

TECH Wed, 18 Jul 2018

Samsung Mempersembahkan DRAM LPDDR5 8GB Pertama Di Dunia

Samsung Electronics telah mengumumkan kejayaan mereka dalam membangunkan cip memori DRAM LPDDR5 8GB yang pertama di dunia. Cip yang ditujukan khas bagi memberi sokongan kepada aplikasi-aplikasi sambungan 5G dan juga A.I  yang akan menemui peranti telefon pintar generasi […]

TECH Sat, 21 Jul 2018

Nokia ‘Pisang’ Tiruan Dijual Secara Berleluasa Di Pasaran Malaysia

HMD Global telah memberi amaran kepada pengguna atau peminat peranti Nokia di Malaysia agar berhati-hati dalam membeli peranti Nokia 8110 4G. Ini kerana mereka menerima laporan bahawa wujudnya penjualan peranti tiruan bagi model tersebut secara berleluasa di pasaran tempatan. Nokia 8110 […]

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

TECH Fri, 27 Jul 2018

Masalah Dihadapi Untuk Pengguna iPhone Untuk iOS 11

Beberapa masalah dilaporkan oleh pengguna iPhone yang mengemaskini sistem iOS mereka ke versi 11 di laman sesawang Reddit. Kebanyakkan masalah berkenaan pepijat paparan yang membuatkan antaramuka peranti iPhone mereka kelihatan agak pelik. Pengguna iPhone X yang menghadapi masalah semasa menyahkunci  […]

Automobile Wed, 18 Jul 2018

Bagaimana Cepat Padam Fail Duplicate pada Android

Aplikasi ini akan memudahkan kami untuk mengenal pasti imej, audio, fail video untuk menduplikat dokumen dan kemudian memadamkannya dari telefon pintar Android kami.

TECH Thu, 8 Aug 2019

Bolehkah Anda Hidup Tiga Hari Tanpa Telefon?

Zaman sekarang handphone/ smartphone adalah benda wajib dibawa kemana-mana. Berani tak nak sahut cabaran?

| Live TV