TECH By: SGMS Enal December 27, 2019 @ 12:00pm

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Gambar album merupakan perkara penting bagi sebuah perkahwinan kerana ia merupakan memori terindah untuk dijadikan kenangan. Malahan, ia juga boleh dikongsikan dengan anak cucu dikelak hari. Bukan itu sahaja, dalam merancang majlis perkahwinan, mengupah jurugambar merupakan salah satu perkara penting dalam ‘cheklist’ majlis perkahwinan. Gambar album juga penting.

Ikuti perkongsian daripada jurufoto perkahwinan, Hafizaquafiz di bebenang di laman Twitter mengenai keperluan yang perlu ada dalam sesebuah gambar album perkahwinan.

Jelasnya, gambar-gambar yang dimuatnaiknya ini adalah terdiri daripada gambar indoor dan outdoor. Gambar outdoor jelas menunjukkan lokasi itu diambil serta gambar indoor pula selalunya untuk keluarga.

1. Mood & Jiwa

Kenapa hitam putih? Gambar hitam putih menyah-hilangkan warna yg merupakan priority besar dlm sesebuah gambar.

Alasannya; untuk memberi fokus pada mood, jiwa serta emosi sesuatu gambar lebih berbanding warna yg terdapat didalam sesuatu gambar.

2. Seleksi ‘Hijau’

Yang ni adalah situasi lazim outdoor dimana pemilihan lokasi lazimnya kawasan taman. Sebelum anda (baca: photog) judge knp baju hijau shot dekat bagi hijau jugak (gambar 1st), itu sebenarnya permintaan pengantin.

Tips: bagi begini sesuai untuk warna selain hijau

 

1. Bakal pengantin

2. Jurufoto baharu

3. Preparation

Gambar bersiap ini bukanlah wajib. Ianya diambil lazimnya atas permintaan pengantin & perbincangan bersama. Namun waktu nilah waktu ‘ice breaking’ antara pengantin dan official photographer (OP).

Juga waktu dimana OP bebas meraikan karya untuk produce gambar yang baik.

4. Emosi & Jiwa

Ini adalah favourite part aku dimana aku sering hunt photo2 sebegini dlm sesebuah majlis. Baik secara spontan ataupun staged. Tapi ya, momen spontan yang hadir dalam sesebuah majlis nampak lebih tulus dan bermakna buat pengantin sebenarnya.

5. Permainan Komposisi

Biasanya gambar-gambar begini dikaitkan dgn rules2 photography. Aku bukan budak photo tau, aku budak bio hahahha! Main bedal je sebenarnya. Tapi ya, basic rules mcm RO3 dan sabagainya dipraktikkan dalam gambar-gambar sebegini supaya compo sesuatu gambar tu nampak menarik.

6. Gambar ‘modal’ & Wajib

Ha gambar-gambar begini dikatakan wajib bagi aku dan kebanyakan photographer lain juga. Contohnya gambar kucupan dahi, mata bertentang mata, bersalaman dan details hand bouquet.

Gambar-gambar begini wajib ada lah senang ceritanya. Tapi..yang menjadikan gambar wajib ini lebih manis adalah pengantin & ayat-ayat yang dihamburkan OP itu sendiri semasa shot.

Yelah nak dapat seyuman yang on point, kau kene usik sikit pengantin tu dik! Bisikan semerdu “yusuffff taiyoooooob” ke telinga pengantin amat diperlukan bagi merangsang emosi mereka!

7. Moments

Gambar momen spontan sepanjang majlis amatlah besar nilainya didalam sesebuah album perkahwinan. Apabila dilihat semula, Ia dapat membawa terbang terus kehari majlis mereka biarpun majlis sudah lama berlalu.

Tips to be alert: OP perlu alert & mainkan sedikit momen shot ni dengan permainan komposisi supaya gambar bukan sekadar gambar.

 
 

8. Minimal

Gambar-gambar sebegini menitikberatkan komposisi subject supaya blend in well dgn background tempat shot.

Tips: placement subject (pengantin) sebaiknya pada posisi RO3 bagi memberi impak pada gambar.

Harap dengan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Sumber: Hafizaquafiz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 18 Nov 2019

恐怖!脸书半年删除32亿假帐户

据路透社报道,社交媒体巨头脸书(Facebook)本周发布最新内容审核报告,称今年4月至9月间删除32亿个虚假帐户,以及上千万则有关虐待儿童和自杀的帖文。

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kedai Rasmi NVIDIA Akan Dibuka Secara Rasmi Tidak Lama Lagi

NVIDIA melalui laman Facebook Malaysia mereka telah mengumumkan akan membuka kedai rasmi jenama tersebut di negara ini. NVIDIA terkenal dengan kad grafik yang dipasarkan ke pelbagai lapisan pengguna tetapi pengguna Malaysia tidak berpeluang membeli terus […]

TECH Thu, 17 Oct 2019

Anda Yang B40 Bakal Terima Dekoder Percuma Dari Kerajaan

pemantauan dari semasa ke semasa akan dibuat untuk penjualan dekoder tanpa lesen

TECH Mon, 29 Apr 2019

Untuk Anda Yang Sedang Berjuang Berhenti Merokok, Baca Artikel Ini!

60,000 rakyat Malaysia sudah menggunakannya, korang bila lagi?

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

TECH Tue, 9 Jan 2018

Tips Kembalikan Butang ‘View Image’ Pada Carian Gambar Google

Ramai yang mengadu tidak tahu bagaimana untuk “View Image” kerana sebelum ini, terdapat satu butang khas dinamakan ‘View Image’ di Google Images untuk membolehkan pengguna melihat imej yang dikehendaki.

TECH Fri, 23 Aug 2019

3 Aplikasi Muat Turun Video Terbaik Untuk Android

Suka muat turun video dari Facebook, Instagram dan Youtube, apa kata muat turun aplikasi ini

TECH Wed, 11 Jul 2018

Honor Note 10 Dilaporkan Tidak Akan Hadir Dengan Kirin 980

Huawei telah mengumumkan bahawa mereka akan menghasilkan semula siri Honor Note melalui Honor Note 10 yang menggunakan kod nama ‘Ravel’ melalui Ketua Pegawai Eksekutifnya baru-baru ini. Ia merupakan kemunculan semula siri ini selepas peranti terakhirnya, Honor Note 8 dilancarkan […]

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Dan Instagram Larang Akaun Pengguna Bawah 13 Tahun

Sosial media Facebook dan Instagram bakal memperketatkan lagi polisi umur pengguna dimana pemegang akaun dibawah 13 tahun akan dikunci daripada aktif. Mengesahkan perkara tersebut kepada Tech Crunch, Facebook menyatakan sekiranya pengguna akaun tersebut dikenal pasti dibawah […]

TECH Tue, 26 Dec 2017

2017最受欢迎iOS App出炉!

2017年来到了尾声,苹果目前发布了本年度东南亚(不包括泰国)最热门App排行榜!到底有哪些App会挤进榜内?而你最常用的那个App又是否榜上有名呢?

| Live TV