TECH By: SGMS Enal December 27, 2019 @ 12:00pm

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Gambar album merupakan perkara penting bagi sebuah perkahwinan kerana ia merupakan memori terindah untuk dijadikan kenangan. Malahan, ia juga boleh dikongsikan dengan anak cucu dikelak hari. Bukan itu sahaja, dalam merancang majlis perkahwinan, mengupah jurugambar merupakan salah satu perkara penting dalam ‘cheklist’ majlis perkahwinan. Gambar album juga penting.

Ikuti perkongsian daripada jurufoto perkahwinan, Hafizaquafiz di bebenang di laman Twitter mengenai keperluan yang perlu ada dalam sesebuah gambar album perkahwinan.

Jelasnya, gambar-gambar yang dimuatnaiknya ini adalah terdiri daripada gambar indoor dan outdoor. Gambar outdoor jelas menunjukkan lokasi itu diambil serta gambar indoor pula selalunya untuk keluarga.

1. Mood & Jiwa

Kenapa hitam putih? Gambar hitam putih menyah-hilangkan warna yg merupakan priority besar dlm sesebuah gambar.

Alasannya; untuk memberi fokus pada mood, jiwa serta emosi sesuatu gambar lebih berbanding warna yg terdapat didalam sesuatu gambar.

2. Seleksi ‘Hijau’

Yang ni adalah situasi lazim outdoor dimana pemilihan lokasi lazimnya kawasan taman. Sebelum anda (baca: photog) judge knp baju hijau shot dekat bagi hijau jugak (gambar 1st), itu sebenarnya permintaan pengantin.

Tips: bagi begini sesuai untuk warna selain hijau

 

1. Bakal pengantin

2. Jurufoto baharu

3. Preparation

Gambar bersiap ini bukanlah wajib. Ianya diambil lazimnya atas permintaan pengantin & perbincangan bersama. Namun waktu nilah waktu ‘ice breaking’ antara pengantin dan official photographer (OP).

Juga waktu dimana OP bebas meraikan karya untuk produce gambar yang baik.

4. Emosi & Jiwa

Ini adalah favourite part aku dimana aku sering hunt photo2 sebegini dlm sesebuah majlis. Baik secara spontan ataupun staged. Tapi ya, momen spontan yang hadir dalam sesebuah majlis nampak lebih tulus dan bermakna buat pengantin sebenarnya.

5. Permainan Komposisi

Biasanya gambar-gambar begini dikaitkan dgn rules2 photography. Aku bukan budak photo tau, aku budak bio hahahha! Main bedal je sebenarnya. Tapi ya, basic rules mcm RO3 dan sabagainya dipraktikkan dalam gambar-gambar sebegini supaya compo sesuatu gambar tu nampak menarik.

6. Gambar ‘modal’ & Wajib

Ha gambar-gambar begini dikatakan wajib bagi aku dan kebanyakan photographer lain juga. Contohnya gambar kucupan dahi, mata bertentang mata, bersalaman dan details hand bouquet.

Gambar-gambar begini wajib ada lah senang ceritanya. Tapi..yang menjadikan gambar wajib ini lebih manis adalah pengantin & ayat-ayat yang dihamburkan OP itu sendiri semasa shot.

Yelah nak dapat seyuman yang on point, kau kene usik sikit pengantin tu dik! Bisikan semerdu “yusuffff taiyoooooob” ke telinga pengantin amat diperlukan bagi merangsang emosi mereka!

7. Moments

Gambar momen spontan sepanjang majlis amatlah besar nilainya didalam sesebuah album perkahwinan. Apabila dilihat semula, Ia dapat membawa terbang terus kehari majlis mereka biarpun majlis sudah lama berlalu.

Tips to be alert: OP perlu alert & mainkan sedikit momen shot ni dengan permainan komposisi supaya gambar bukan sekadar gambar.

 
 

8. Minimal

Gambar-gambar sebegini menitikberatkan komposisi subject supaya blend in well dgn background tempat shot.

Tips: placement subject (pengantin) sebaiknya pada posisi RO3 bagi memberi impak pada gambar.

Harap dengan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Sumber: Hafizaquafiz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 2 Oct 2018

3 Langkah Mudah untuk Menjaga Bateri

mari kita jaga bateri telefon pintar kita

TECH Fri, 27 Jul 2018

Jepun Perkenal Sistem Bagi Elakkan Pekerja Tidur Semasa Bekerja

Jepun memang terkenal dengan kemajuan teknologi yang dihasilkan dan digunakan di negara mereka. Walaubagaimanapun, mereka juga muncul sebagai negara yang mempunyai pekerja yang paling kurang waktu rehat di dunia. Menurut kajian, purata pekerja di negara […]

TECH Sun, 8 Dec 2019

10 Tips iOS 13 Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang anda tahu, Apple memperkenalkan iOS 13 di WWDC 2019 dan terdapat banyak ciri baharu yang telah diperkenalkan. Di bawah ini kami senaraikan beberapa tips dan ciri baharu yang mungkin anda belum tahu mengenai […]

TECH Thu, 21 Dec 2017

苹果「终于」承认让旧iPhone变慢

长期以来存在于iPhone身上最大的迷思可能就是“为什么新一款机出来后,我的旧款就好像一下子变慢了?”一度有相当一部分人相信这是苹果的阴谋,不然好好的手机突然为何会那样?就在昨天(20日),苹果终于发表一份针对这一问题的声明。

TECH Fri, 20 Apr 2018

Ciri Samsung Galaxy S10 Tertiris Janjikan Pengesan Cap Jari Bawah Skrin

Samsung Galaxy S10 akan menggunakan pengesan cap jari di bawah skrin, menurut laporan akhbar Korea Selatan, The Bell. Pengesan cap jari seperti ini telah digunakan oleh peranti Vivo X20 Plus UD ini akan membenarkan pengguna untuk membuka peranti mereka dengan […]

TECH Sat, 3 Aug 2019

Cara Semak IMEI Handphone

IMEI digunakan untuk mencegah aktiviti penjualan dan penggunaan telefon bimbit yang dicuri.

Automobile Mon, 20 May 2019
TECH Mon, 30 Sep 2019

Kongsi Kata Laluan Wifi Tanpa Diketahui Orang

Siapa yang tak nak wifi kan

TECH Tue, 12 Jun 2018

明年地球人看手机电脑时间将第一次超过电视

空闲时间只有那么多,你是用来上网,还是用来看电视?

TECH Tue, 17 Jul 2018

Microsoft Mungkin Hadir Dengan Peranti Android Pertamanya Tidak Lama Lagi

Microsoft sebelum ini telah menghasilkan beberapa siri peranti telefon pintar yang dijalankan dengan sistem Windows Phone sepanjang pemilikkan mereka ke atas syarikat Nokia Mobile. Bagaimanapun, model-model berkenaan jelas gagal mendapat tempat di hati pengguna telefon pintar. Nokia […]

| Live TV