TECH By: SGMS Putri July 12, 2018 @ 1:23pm

Samsung Galaxy Note 9 Dilancarkan Pada 24 Ogos Ini

Samsung Galaxy Note 9 akan diperkenalkan di Korea Selatan pada 24 Ogos ini, lapor sebuah portal tempatan ETNews semalam. Sekiranya ia berlaku, ini bermakna Note 9 telah dilancarkan lebih kurang 3 minggu lebih awal berbanding peranti sebelumnya, Note 8 pada tahun lepas. Note 8 dilancarkan pada 15 September 2017.

Perkara itu menjadi tular apabila beberapa pengendali perkhidmatan mudah alih negara tersebut mendakwa perantiberikut akan tersedia di kedai-kedai mereka bermula daripada 24 Ogos ini. Malah, terdapat pengendali yang mengumumkan bahawa mereka akan mula membuka pra-tempahan bagi Note 9 ini 10 hari sebelum ia dilancarkan.

Kredit : Samsung

Bagaimanapun, Samsung menerusi pegawai kanannya telah mengesahkan bahawa peranti berkenaan akan dipertontonkan kepada umum buat pertama kali di New York pada 9 Ogos nanti. Mereka berharap agar peranti ini akan menjadi pencabar yang kuat kepada model iPhone yang akan dilancarkan pada tahun ini.

Galaxy Note 9 akan hadir dengan skrin Super AMOLED 6.4 inci, cip Snapdragon 845, dwi-kamera utama dengan gabungan lensa 12MP+12MP, kamera swafoto 8MP dan bateri 4,000mAh. Namun, peranti ini mungkin tidak akan menggunakan pengimbas cap jari dalam skrin seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini.

Samsung sebelum ini telah menegaskan bahawa mereka akan membawa beberapa pembaharuan terhadap teknologi S-Pen pada keluaran kali ini. Antaranya ialah ia dapat berfungsi sebagai alat kawalan untuk Samsung TV dan juga boleh digunakan untuk mengawal kamera peranti dari jarak jauh.

Mereka dikatakan terpaksa melancarkan Galaxy Note 9 ini lebih awal selepas sambutan yang kurang menggalakkan pada peranti Galaxy S9. Walaupun Samsung belum mengumumkan harga bagi peranti ini, pakar industri menganggarkan Samsung Note 9 akan dijual pada harga sekitar $ 900 – $ 1000 (~RM 3,940 – RM 4,040).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 25 Apr 2018

佛珠也能高科技!宏碁智慧佛珠正式推出

从来不介意乱点科技树的宏碁,之前就有与宗教界合作的前例,现在更是将脑筋动到了佛珠上,在今天发表了「宏碁智慧佛珠(Leap Beads)」,来做为独门的「高科技化」穿戴产品。

TECH Mon, 18 Mar 2019

三个月内1.5亿访次流失!Tumblr禁止色情内容后大家都走光了

Tumblr自去年12月宣布禁止色情内容,访次从5.21 亿掉到了3.69 亿,超过了1.5 亿的惊人数目!

TECH Sun, 25 Feb 2018

Tips Mematikan Notifikasi Pada Chrome Dan Mozilla Firefox

Rimas dengan pelbagai notifikasi ketika melayari internet? Sememangnya Google Chrome dan Mozilla firefox merupakan pelayar laman sesawang paling terkenal dan banyak digunakan diseluruh dunia.

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cara Membolehkan Mod Incognito Dalam Google Maps

Mod Incognito Dalam Google Maps

TECH Mon, 23 Jul 2018

Cip Memori Terbaru Toshiba Membayangkan Kapasiti SSD Yang Lebih Tinggi

Solid State Drive (SSD) kini mendapat tempat di hati pengguna bagi menggantikan Hard Disk Drive yang masih menggunakan kaedah konvensional. Samsung sebelum ini mengumumkan proses pembuatan V-NAND generasi ke-5 yang dijangka meningkatkan kelajuan SSD. Toshiba pula mengumumkan pembangunan sampel prototaip […]

TECH Thu, 4 Oct 2018

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Semua Telefon Pintar

Dalam aplikasi AcDisplay terdapat juga ciri Mod Aktif di mana skrin akan dihidupkan jika telefon pintar dikeluarkan dari poket luar.

TECH Sun, 1 Jul 2018

Tips Untuk Guna Fungsi “Split Screen” Pada Android

Sebagai contoh, kita dapat menjadikan layar peranti anda akan dipecahkan kepada dua bahagian, ini sangat sesuai untuk anda melakukan “multi tasking” pada peranti. Caranya sangat mudah, ikuti sahaja langkah – langkah berikut.

Automobile Tue, 26 Jun 2018

露营车大到可以「停超跑」!移动式豪宅颠覆你想像

对很多人来说,拥有一栋房子已经算是完成人生中最大的梦想了,但你有想过拥有了一台「移动式豪宅」,根本就是想都不敢想的奢侈幻想吧?

Automobile Wed, 18 Jul 2018

Bagaimana Cepat Padam Fail Duplicate pada Android

Aplikasi ini akan memudahkan kami untuk mengenal pasti imej, audio, fail video untuk menduplikat dokumen dan kemudian memadamkannya dari telefon pintar Android kami.

TECH Fri, 29 Jun 2018

Fungsi Navigasi Motosikal Untuk Google Maps Diperkenalkan Secara Rasmi Di Malaysia

Mod navigasi motosikal untuk Google Maps akhirnya diperkenalkan secara rasmi di Malaysia pada 28 Jun yang lalu.  Fungsi ini akan membantu penunggang motosikal di negara untuk mendapatkan arah jalan dan tempoh anggaran masa yang terpantas […]

| Live TV