TECH By: SGMS Putri July 12, 2018 @ 1:23pm

Samsung Galaxy Note 9 Dilancarkan Pada 24 Ogos Ini

Samsung Galaxy Note 9 akan diperkenalkan di Korea Selatan pada 24 Ogos ini, lapor sebuah portal tempatan ETNews semalam. Sekiranya ia berlaku, ini bermakna Note 9 telah dilancarkan lebih kurang 3 minggu lebih awal berbanding peranti sebelumnya, Note 8 pada tahun lepas. Note 8 dilancarkan pada 15 September 2017.

Perkara itu menjadi tular apabila beberapa pengendali perkhidmatan mudah alih negara tersebut mendakwa perantiberikut akan tersedia di kedai-kedai mereka bermula daripada 24 Ogos ini. Malah, terdapat pengendali yang mengumumkan bahawa mereka akan mula membuka pra-tempahan bagi Note 9 ini 10 hari sebelum ia dilancarkan.

Kredit : Samsung

Bagaimanapun, Samsung menerusi pegawai kanannya telah mengesahkan bahawa peranti berkenaan akan dipertontonkan kepada umum buat pertama kali di New York pada 9 Ogos nanti. Mereka berharap agar peranti ini akan menjadi pencabar yang kuat kepada model iPhone yang akan dilancarkan pada tahun ini.

Galaxy Note 9 akan hadir dengan skrin Super AMOLED 6.4 inci, cip Snapdragon 845, dwi-kamera utama dengan gabungan lensa 12MP+12MP, kamera swafoto 8MP dan bateri 4,000mAh. Namun, peranti ini mungkin tidak akan menggunakan pengimbas cap jari dalam skrin seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini.

Samsung sebelum ini telah menegaskan bahawa mereka akan membawa beberapa pembaharuan terhadap teknologi S-Pen pada keluaran kali ini. Antaranya ialah ia dapat berfungsi sebagai alat kawalan untuk Samsung TV dan juga boleh digunakan untuk mengawal kamera peranti dari jarak jauh.

Mereka dikatakan terpaksa melancarkan Galaxy Note 9 ini lebih awal selepas sambutan yang kurang menggalakkan pada peranti Galaxy S9. Walaupun Samsung belum mengumumkan harga bagi peranti ini, pakar industri menganggarkan Samsung Note 9 akan dijual pada harga sekitar $ 900 – $ 1000 (~RM 3,940 – RM 4,040).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 14 May 2019

Prep Yourself for Raya with Lazada’s Raya Together-gether Campaign

It’s all about being with our family members during the holidays.

TECH Sat, 6 Apr 2019

3 Fungsi Baru Ini Bakal Mantapkan Pengalaman Spotify Anda

Kebanyakkan orang gemar mengunakan aplikasi Spotify, ini antara fungsi baru yang bakal memantapkan pengalaman pengguna.

TECH Sun, 10 Mar 2019

Nokia is Running a Grand Sale, as Low as RM219!

Hurry! It’s for a limited time only!

TECH Sat, 21 Jul 2018

Samsung Sekali Lagi Lakukan Serangan Terhadap Apple

Seperti yang kita tahu, Samsung dan Apple ini adalah seperti Real Madrid dan Barcelona dalam dunia bola sepak, atau FIFA dan PES dalam industri permainan video. Mereka mempunyai peminat atau lebih tepat, penyokong mereka sendiri

TECH Mon, 16 Dec 2019

Kerap Guna Telefon Sambil Mengiring, Tulang Belakang Membengkok

Alamak tulang belakang boleh bengkok bahaya ni.

TECH Thu, 18 Jul 2019

Langkah Alternatif Pengganti Tombol Bunyi Pada Android

Kepada anda yang memiliki peranti Android yang rosak tombol bunyi, berikut kami kongsikan alternatif kepada masalah tersebut.

TECH Wed, 10 Oct 2018

Cara Merakam Paparan Pada PC Menggunakan Power Point

Kepada anda yang teringin untuk masukkan rakaman pada “skrin” PC ke dalam “slide presentation” Power Point, tidak perlu bersusah payah memasang aplikasi tambahan.ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Sun, 15 Apr 2018

Google Lens Kini Boleh Mengenal Pasti Baka Kucing Dan Anjing Anda

Ingin mengetahui baka kucing atau anjing peliharaan anda? Anda mempunyai kucing kesayangan yang mungkin anda tidak pernah tahu tentang baka bintang peliharaan anda?

TECH Wed, 28 Aug 2019

Cara Daftarkan Alamat Di Google Map

Apa kata jom cuba daftarkan alamat di Google Maps

TECH Fri, 2 Aug 2019

Tips ‘Browsing’ Internet di Tempat Awam

antara tips untuk anda gunakan dalam keadaan selamat

| Live TV