Trending By: SGMS Enal January 23, 2018 @ 2:01am

9 Jam Diperlukan Untuk Siapkan Landasan Kereta Api 5 Lorong

Baru-baru ini di China, 1500 orang pekerja hanya memerlukan 9 jam untuk membina landasan keretapi di stesen keretapi Fujian Province, selatan China.

Kejadian menakjubkan itu telah menggempar dunia apabila sekali lagi rakyat China mempamerkan tahap efisyen mereka dalam melakukan sesuatu pekerjaan.

Menurut penyelia projek itu, Pembinaan melibatkan 7 gerabak keretapi dan 23 mesin pengorek untuk menyiapkan landasan keretapi dengan hanya mengambil masa 9 jam sahaja.

Pekerja pembinaan itu menghubungkan tiga laluan keretapi utama, laluan keretapi Ganlong, Ganruilong dan Zhanglong dengan laluan yang baru siap dibina iaitu laluan keretapi Nanlong.

Dalam jangka masa 9 jam itu, mereka turut menyiapkan pemasangan isyarat trafik dan peralatan trafik dengan lengkap dan sempurna. Pembinaan stesen keretapi Nanlong itu akan memudahkan penduduk di bandar Longyan untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

Projek itu telah bermula pada malam 19 Januari dan landasan itu dilaporkan siap sepenuhnya pada pagi 20 Januari 2018.

Menurut timbalan pengurus China Tiesu Civil Engineering Group, projek ini mampu disiapkan secepat itu kerana 1500 pekerja yang bertugas telah dibahagikan kepada 7 unit dan berjaya menggerakkan semua unit untuk bekerja dalam pada masa yang sama.

Pembinaan stesen keretapi Nanlong itu dijangka siap sepenuhnya pada akhir 2018, jarak hampir 246 kilometer panjang itu akan menjadi penghubung antara Selatan-Timur China dengan bandar China.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 16 May 2018

Bintang Bollywood Aishwarya Rai Raih 1.4 Juta Pengikut Di Instagram Dalam Masa 4 Hari!

Akaun milik isteri kepada pelakon Abhishek Bachchan itu kini sudah mencecah 1.4 juta pengikut sejak dibuka empat hari lalu! 

Trending Mon, 16 Mar 2020

COVID-19- Boleh Berjangkit Melalui Hubungan Intim?

  “Selamatkah  jika kita melakukan hubungan kelamin semasa wabak covid-19 sedang menular pada waktu ini?,” BERITA tentang penularan wabak corona atau COVID-19 semakin membimbangkan masyarakat dunia pada waktu ini. Sehingga hari ini, statistik individu yang […]

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Tue, 3 Jul 2018

Tak Mahu Jawatan, KJ Nak Rehat

Bagaimanapun beliau akan hadir ke sidang Parlimen selepas ini. Katanya ‘ Itu memang kena hadir mana boleh tidak hadir’.

Trending Mon, 24 Sep 2018
Trending Wed, 29 Jan 2020
Featured Tue, 29 Jun 2021

Cara Mohon Pengeluaran i-Citra KWSP Mulai 12 Julai 2021

Umum maklum, kerajaan telah mengumumkan pengeluaran KWSP iaitu sebanyak RM 5,000 kepada semua pencarum melalui inisiatif terbaharu, i-Citra di bawah Pakej PEMULIH. Berikut kami kongsikan maklumat lanjut mengenai syarat dan cara permohonan i-Citra. Apakah i-Citra […]

Trending Thu, 14 Jun 2018

Jadi Mangsa ‘Love Scam’, Duit RM 128,300 Lesap

Kejadian yang berlaku di Kuala Lipis, Pahang itu bermula apabila suspek mengaku ingin memberikan mangsa berusia 20 tahun itu hadiah berupa baju, basut, beg tangan, emas putih, minyak wangi, telefon bimbit, gelang tangan, jam tangan, barang kemas dan mata wang asing bernilai USD28,000, sebagai tanda perkenalan.

Featured Thu, 15 Jul 2021

Beri Kelonggaran Pergerakan Untuk Individu Yang Lengkap Dua Dos

Kerajaan sedang meneliti untuk memberi kelonggaran pergerakan kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksinasi COVID-19. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah itu bagi membolehkan kehidupan rakyat kembali seperti biasa secara berperingkat ketika kerajaan […]

Trending Thu, 19 Nov 2020

3 Lagi Kawasan Dikenakan PKPD Babitkan 4,028 Penduduk

Amalkan SOP dan putuskan penularan Covid-19

| Live TV