Trending By: Salma Syahbuddin May 17, 2021 @ 12:56pm

Jangan Panik! Pertahanan Siber Negara Masih Selamat – ATM

Rakyat diminta agar tidak panik susulan kenyataan yang tular di laman sosial sejak semalam berkaitan dua badan perisikan Israel dilaporkan mendapat ‘lampu hijau’ untuk menghapuskan pemimpin pejuang Hamas yang berada di dalam dan luar Gaza, termasuklah  di Malaysia.

Justeru itu, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affendi Buang memaklumkan sistem pertahanan siber Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dipantau setiap masa bagi memastikan sebarang ancaman dapat ditangani sewajarnya.

Malah, ATM sentiasa memastikan aspek keselamatan dan pertahanan siber daripada sebarang ancaman yang mengganggu rangkaian komunikasi pertahanan.

”Arahan yang dikeluarkan mengenai serangan siber adalah normal praktis kepada aspek peringatan, tindakan dan langkah sewajarnya yang perlu dilaksanakan oleh pentadbir sistem siber.
“Ia sebagai langkah menangani apa jua kemungkinan tindak balas serangan siber oleh anasir asing yang boleh mengganggu pengoperasian sistem siber dan pentadbir sistem siber (ICT) ATM serta Kementerian Pertahanan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bahagian Siber dan Elektromagnetik Pertahanan (BSEP) serta Pusat Operasi Pertahanan Siber ATM (CDOC) sentiasa mempertingkatkan aspek keselamatan siber ATM dalam memperkukuhkan rangkaian komunikasi ATM termasuk melindungi rangkaian komunikasi strategik pertahanan negara.

Selain itu, ATM juga mendapati terdapat peningkatan aktiviti serangan balas terhadap infrastruktur siber ATM rentetan pelancaran penggodaman menerusi #OpsBedil dan #OpsIsrael yang dilaksanakan oleh beberapa kumpulan dari Malaysia.

Terdahulu, Malaysia tersenarai antara negara yang akan menerima serangan ejen perisikan Israel selain Iran dan Turki.

 

Sumber : Awani, Twitter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 12 Sep 2019

Warkah Mohon Maaf Buat Permaisuri Agong

Hari ini hangat diperkatakan tentang akaun twitter Permaisuri Agong dinyahaktifkan. Terbaru di Twitter, kelihatan ada permohonon maaf dari individu bernama Firdaus Asraf.  Melalui twitternya sebelum ini, ada menulis kata-kata yang negatif tentang baginda dimana ianya […]

Trending Sat, 29 May 2021

Siti Nordiana Salurkan Emosi, Buat Kajian Dahulu Sebelum….

Penyanyi Siti Nordiana menyalurkan emosi dan membuat kajian terlebih dahulu sebelum menyanyikan lagu terbarunya yang berjudul Cukup Derita Itu. Mendapat sentuhan komposer hebat, Tam Spider dan liriknya hasil nukilan Siti Rosmizah, karya terbabit menjadi lagu […]

Trending Sat, 30 Nov 2019

Kena Hentak Sampai Nampak Otak Hingga Maut

Wanita Maut Ditukul Bekas Kekasih

Trending Tue, 15 May 2018

露营远离人造光快速调生理时钟「灯」使人越来越晚睡

近几年来露营活动盛行,它除了能亲近大自然外,还能快速调节生理时钟,减少身体对人工光线的影响。

Trending Wed, 18 Apr 2018

Wow! Nasi Kerabu Original Dari Kelantan Dengan Lauk XXL

Tidak perlu pergi jauh ke Kelantan, anda kini boleh merasai sendiri kelazatan nasi kerabu di kota raya, Kuala Lumpur!

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Mon, 3 Feb 2020

Sajat Mengaku LELAKI Ketika Daftar Umrah?

Haih! Macam-macam hal lah

Trending Thu, 7 Feb 2019

| Live TV