Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2020 @ 3:44pm

Kerajaan Perlu Sekat Pelancong Perubatan Sehingga Covid-19 Pulih

Itu apa yang dicadangkan oleh Timbalan Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UCSI, Profesor Dr Mustafa Ali Mohd berkenaan sekatan dicadangkan itu bukan untuk selama-lamanya namun sehingga pandemik yang melanda dunia ini pulih.

Menurutnya, Malaysia mengawal penularan wabak ini dengan baik sekali dan berharap agar masyarakat tidak leka dalam mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Profesor Dr Mustafa Ali Mohd

” Malaysia mengawal Covid-19 dengan amat baik jadi kita tidak harus leka atau berpuas hati dengan melonggarkan SOP. Membiarkan pelancong masuk ke negara untuk tujuan perubatan bukan langkah bijak”

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada 17 Ogos lalu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan laporan yang menyebut sekumpulan pelancong perubatan daripada Indonesia tiba di Pulau Pinang untuk mendapatkan rawatan.

Namun, Presidennya, Mohideen Abdul Kader keputusan kerajaan negeri itu agak keterlaluan memandangkan Indonesia ketika ini melarang kemasukan pelancong asing ke negara itu berikutan jangkitan kes jangkitan di negara itu amat tinggi.

Isu Covid-19 adalah isu sejagat

Mustafa turut memaklumkan pihak pengamal dan penyedia servis perubatan di negara ini juga perlu memahami risiko keselamatan rakyat sekiranya perkara ini berlanjutan yang membuatkan negara terdedah dengan penularan virus itu.

“Kita faham kesan ekonomi yang melanda pengamal perubatan dan juga industri pelancongan tapi kita juga harus faham bahawa isu Covid-19 ini isu sejagat, yang membabitkan keselamatan negara.

” Jadi kepentingannya (keselamatan negara) mengatasi masalah ekonomi dan lain-lain masalah.” Katanya.


| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 24 Jun 2021

Tarikh Bayaran i-Sinar Julai 2021 Dan Cara Semak (Bulan Terakhir Kategori 2)

Isu i-Sinar masih lagi menjadi perdebatan hangan netizen di laman sosial. Ramai tertanya-tanya bila agaknya tarikh bayaran i-Sinar bulan Julai akan dikreditkan ke akaun bank masing-masing, dan bilakah tarikh akhir pembayaran i-Sinar? Baca artikel berkaitan : […]

Trending Tue, 31 Jul 2018

500 Pendaki Berjaya Turun, Enam Masih Di Gunung Rinjani

Menurut pihak berkuasa, gempa bumi Ahad lalu meragut 17 nyawa manakala lebih 150 lagi cedera dalam insiden berkenaan yang turut dirasai sehingga ke barat Bali.

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Mon, 22 Feb 2021

Selebriti Kongsi Pandangan & Pengalaman Anak Mereka Belajar Melalui DidikTV KPM

Heboh diperkatakan tempoh hari apabila ada ibu bapa bertukar jadi singa di rumah kerana mahukan anak mereka fokus belajar. Bila dah berada di rumah, memang lain sikit suasananya. Maka, tidak hairanlah kadang-kadang ada pelajar yang […]

Hiburan Thu, 30 Sep 2021

Jalankan Bisnes Bersama Kekasih Petanda Nak Melangkah Ke Fasa Seterusnya? Ini Respons Uyaina Arshad

Pelakon dan pengacara popular, Uyaina Arshad menafikan bisnes yang diusahakan bersama kekasihnya, penyanyi Raja Syahiran adalah sebagai persiapan untuk melangkah ke fasa seterusnya. Mengusahakan perniagaan gerai makanan King’s Eye di Masok Food Court, Kampung Baru, […]

Featured Sun, 5 Sep 2021

Aktif Dalam Pementasan Teater Di Australia, Raja Emina Ashman Warisi Jiwa Seni Ibu

Personaliti dan jiwa seni yang dimiliki Raja Emina Aliyyah Raja Ashman Shah menjadikan beliau lebih menyerlah. Kini bergiat aktif dalam pementasan teater, puisi karya wanita yang dikenali dengan nama Emina Ashman ini semakin mendapat perhatian […]

Trending Mon, 12 Apr 2021
Trending Fri, 23 Feb 2018

AIR SUNGAI TERKOTOR DI DUNIA BOLEH DIMINUM DALAM MASA TUJUH TAHUN

Paras plumbum dalam sungai Citarum adalah 1,000 kali lebih tinggi berbanding standard air minuman Amerika Syarikat, sementara paras aluminium, magnesium dan besi jauh lebih tinggi berbanding paras dicadangkan.

| Live TV