Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2020 @ 3:44pm

Kerajaan Perlu Sekat Pelancong Perubatan Sehingga Covid-19 Pulih

Itu apa yang dicadangkan oleh Timbalan Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UCSI, Profesor Dr Mustafa Ali Mohd berkenaan sekatan dicadangkan itu bukan untuk selama-lamanya namun sehingga pandemik yang melanda dunia ini pulih.

Menurutnya, Malaysia mengawal penularan wabak ini dengan baik sekali dan berharap agar masyarakat tidak leka dalam mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Profesor Dr Mustafa Ali Mohd

” Malaysia mengawal Covid-19 dengan amat baik jadi kita tidak harus leka atau berpuas hati dengan melonggarkan SOP. Membiarkan pelancong masuk ke negara untuk tujuan perubatan bukan langkah bijak”

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada 17 Ogos lalu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan laporan yang menyebut sekumpulan pelancong perubatan daripada Indonesia tiba di Pulau Pinang untuk mendapatkan rawatan.

Namun, Presidennya, Mohideen Abdul Kader keputusan kerajaan negeri itu agak keterlaluan memandangkan Indonesia ketika ini melarang kemasukan pelancong asing ke negara itu berikutan jangkitan kes jangkitan di negara itu amat tinggi.

Isu Covid-19 adalah isu sejagat

Mustafa turut memaklumkan pihak pengamal dan penyedia servis perubatan di negara ini juga perlu memahami risiko keselamatan rakyat sekiranya perkara ini berlanjutan yang membuatkan negara terdedah dengan penularan virus itu.

“Kita faham kesan ekonomi yang melanda pengamal perubatan dan juga industri pelancongan tapi kita juga harus faham bahawa isu Covid-19 ini isu sejagat, yang membabitkan keselamatan negara.

” Jadi kepentingannya (keselamatan negara) mengatasi masalah ekonomi dan lain-lain masalah.” Katanya.


| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 27 Apr 2018

Donald Trump Versi Wanita Ditemui Di Sepanyol. Ini Memang Lawak!

Di usia 64 tahun, wanita berasal dari Sepanyol ini tidak pernah terfikir untuk menjadi popular apatah lagi disamakan dengan President Donald Trump.

Featured Wed, 12 May 2021

“Baru Tahu Mulut Saya Jahat Ke Baik…” – Fad Bocey Jadi Pak Cik Bawang?

Pelawak dan penyampai Hot FM, Fad Bocey bakal muncul di program realiti no 1, I Can See Your Voice (ICSYV) sempena hari raya Aidilfitri. Untuk ICSYV musim kali ni, Fad berperanan sebagai panel penyiasat untuk menyiasat identiti

Events Fri, 21 Oct 2022

‘Bicara Jiwa’ Jadi Langkah Mula Aswan Anwar Dalam Bidang Nyanyian

Nama anak kelahiran Sabah, Aswan Anwar mungkin jarang kedengaran di dalam arena arus perdana industri muzik Malaysia, namun bakat semulajadi yang dimilikinya wajar diberikan perhatian. Kini, Aswan hadir dengan single terbaharunya berjudul Bicara Jiwa yang

Trending Mon, 26 Oct 2020
Featured Thu, 7 Apr 2022

#SeoulSaranghae: Still Life BIGBANG Kekal Trending #1 Di Youtube

Setelah empat tahun, Still Life memang cukup rasa

Featured Wed, 17 Aug 2022
Hiburan Tue, 25 Oct 2022

Impian Syamel & Ernie Zakri Tercapai Di Konsert Aku Cinta

Konsert Aku Cinta Syamel Ernie memang terbaik

Trending Tue, 25 May 2021

Bantuan Khas RM 1,000 Buat 213 Penumpang LRT Terlibat Kemalangan

Semoga tiada kemalangan jiwa dilaporkan…

| Live TV