Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2020 @ 3:44pm

Kerajaan Perlu Sekat Pelancong Perubatan Sehingga Covid-19 Pulih

Itu apa yang dicadangkan oleh Timbalan Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UCSI, Profesor Dr Mustafa Ali Mohd berkenaan sekatan dicadangkan itu bukan untuk selama-lamanya namun sehingga pandemik yang melanda dunia ini pulih.

Menurutnya, Malaysia mengawal penularan wabak ini dengan baik sekali dan berharap agar masyarakat tidak leka dalam mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Profesor Dr Mustafa Ali Mohd

” Malaysia mengawal Covid-19 dengan amat baik jadi kita tidak harus leka atau berpuas hati dengan melonggarkan SOP. Membiarkan pelancong masuk ke negara untuk tujuan perubatan bukan langkah bijak”

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada 17 Ogos lalu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan laporan yang menyebut sekumpulan pelancong perubatan daripada Indonesia tiba di Pulau Pinang untuk mendapatkan rawatan.

Namun, Presidennya, Mohideen Abdul Kader keputusan kerajaan negeri itu agak keterlaluan memandangkan Indonesia ketika ini melarang kemasukan pelancong asing ke negara itu berikutan jangkitan kes jangkitan di negara itu amat tinggi.

Isu Covid-19 adalah isu sejagat

Mustafa turut memaklumkan pihak pengamal dan penyedia servis perubatan di negara ini juga perlu memahami risiko keselamatan rakyat sekiranya perkara ini berlanjutan yang membuatkan negara terdedah dengan penularan virus itu.

“Kita faham kesan ekonomi yang melanda pengamal perubatan dan juga industri pelancongan tapi kita juga harus faham bahawa isu Covid-19 ini isu sejagat, yang membabitkan keselamatan negara.

” Jadi kepentingannya (keselamatan negara) mengatasi masalah ekonomi dan lain-lain masalah.” Katanya.


| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 26 Mar 2020
Trending Tue, 23 Jun 2020
Trending Thu, 11 Oct 2018

1943年旧照赫见「西装男低头滑手机」

智慧型手机可说是近代最好、最便利的发明之一,然而,最近推特上疯传一张照片,照片拍摄于1943年,却有人「低头滑手机」?

Trending Thu, 18 Jul 2019

Rihana Oksana Buat Kejutan Lagi, Kali Ini Video Penuh Kata Romantis!

Rihana Oksana Gorbantenko sekali lagi membuat kejutan apabila memuat naik sebuah video temuramah eksklusif yang memaparkan kehidupannya dengan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Trending Wed, 3 Oct 2018

Al-Fatihah…Enam Anggota Bomba Lemas Ketika Operasi Menyelamat

Jurucakap Bomba Selangor berkata, kejadian dipercayai ketika mereka terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) remaja berusia 17 tahun yang terjatuh di lombong berkenaan.

Trending Fri, 26 Oct 2018

Mabuk Punya Pasal, Lelaki Ini Tergamak Merogol Nenek Umur 100 Tahun

Biswas turut mengaku kepada pemberita bahawa dia berada di bawah pengaruh alkohol dan tidak sedar dengan tindakannya itu.

Trending Wed, 13 May 2020
Trending Thu, 29 Mar 2018

Kes Dera Amah, ‘Datin’ Kejam Ke Penjara Bermula Hari Ini!

Hakim Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah menjatuhkan hukuman itu ke atas Rozita Mohamad Ali, 44, selepas mengenepikan hukuman dikenakan terhadapnya sebelum ini.

Trending Mon, 6 Aug 2018

Jadi Isteri Tak Sampai 24 Jam, Akhirnya Fatin Pergi Jua…

Pernikahan mereka berjalan serba ringkas, hanya dihadiri ahli keluarga terdekat, tiada baju pengantin, malah ketika Azzam melafazkan akad nikah, Fatin Nursyahirah hanya mampu terbaring di atas katil, sebelum dia dimasukkan ke Hospital Jitra petang itu untuk menjalani rawatan akibat sesak nafa

Trending Wed, 4 Jul 2018

Najib Razak Mohon Dibicara

Beliau menawarkan jaminan RM4 juta dengan dua orang penjamin tanpa syarat tambahan. Sementara itu, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, membantah jumlah itu kerana terlalu tinggi.

| Live TV