Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2020 @ 3:44pm

Kerajaan Perlu Sekat Pelancong Perubatan Sehingga Covid-19 Pulih

Itu apa yang dicadangkan oleh Timbalan Dekan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UCSI, Profesor Dr Mustafa Ali Mohd berkenaan sekatan dicadangkan itu bukan untuk selama-lamanya namun sehingga pandemik yang melanda dunia ini pulih.

Menurutnya, Malaysia mengawal penularan wabak ini dengan baik sekali dan berharap agar masyarakat tidak leka dalam mematuhi SOP yang telah ditetapkan.

Profesor Dr Mustafa Ali Mohd

” Malaysia mengawal Covid-19 dengan amat baik jadi kita tidak harus leka atau berpuas hati dengan melonggarkan SOP. Membiarkan pelancong masuk ke negara untuk tujuan perubatan bukan langkah bijak”

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada 17 Ogos lalu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyuarakan kebimbangan laporan yang menyebut sekumpulan pelancong perubatan daripada Indonesia tiba di Pulau Pinang untuk mendapatkan rawatan.

Namun, Presidennya, Mohideen Abdul Kader keputusan kerajaan negeri itu agak keterlaluan memandangkan Indonesia ketika ini melarang kemasukan pelancong asing ke negara itu berikutan jangkitan kes jangkitan di negara itu amat tinggi.

Isu Covid-19 adalah isu sejagat

Mustafa turut memaklumkan pihak pengamal dan penyedia servis perubatan di negara ini juga perlu memahami risiko keselamatan rakyat sekiranya perkara ini berlanjutan yang membuatkan negara terdedah dengan penularan virus itu.

“Kita faham kesan ekonomi yang melanda pengamal perubatan dan juga industri pelancongan tapi kita juga harus faham bahawa isu Covid-19 ini isu sejagat, yang membabitkan keselamatan negara.

” Jadi kepentingannya (keselamatan negara) mengatasi masalah ekonomi dan lain-lain masalah.” Katanya.


| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Mar 2021
Featured Mon, 8 Feb 2021

“Jangan Bagi Kami Harapan..” – Netizen Kesal KWSP Umum Masalah Teknikal Dalam Permohonan i-Sinar

Umum maklum, status permohonan i-Sinar KWSP kategori dua telah diluluskan selepas pemohon membuat semakan pada Ahad malam. Namun sejurus selepas itu, KWSP mengeluarkan kenyataan memberitahu bahawa pihak mereka sedang mengalami masalah teknikal berhubung paparan status […]

Trending Mon, 8 Jan 2018

Pelajar Malaysia Dengan Kostum Spiderman Meninggal Dunia

Pelajar Malaysia Dengan Kostum Spiderman Meninggal Dunia Mati Terjatuh Dari Tingkat Lima Asrama

Trending Sat, 2 May 2020
Trending Thu, 7 Jan 2021
Trending Tue, 3 Nov 2020

Safawi Rasid Mohon Peminat Bola Sepak Negara Jaga Adab

Kita doakan yang terbaik buat Pawi okay!

Trending Thu, 23 Aug 2018

Video Pakcik Jitra Terus Tular, Tukang Rakam Nafi Reka Cerita

Hang susun kerepek hang penuh meja, tak payah berjalan dari semasa ke semasa. Ni kerepek habis hang pandai pergi top up pulak. Hampa pakat kata dia kaya kan? P beli meja satu. Payung tak payah pun tak apa memandangkan meniaga awaktu malam.

Trending Sun, 29 Dec 2019
Trending Sun, 28 Jul 2019

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur Masih Boleh…

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur, Lelaki Ini Tetap Bangkit Walau Lupa Cara Untuk Bertutur

| Live TV