Featured By: Salma Syahbuddin August 26, 2022 @ 4:57pm

“Ini Bukan Sahaja Menghina Tetapi ‘Down Grade’ Agama! ” – Ustaz Abdullah Khairi Perjelas Hukum Malukan Agama Islam Demi…

Baru-baru ini, beberapa isu kontroversi melibatkan individu beragama Islam termasuklah yang bergelar jutawan dilihat seolah-olah tidak mengendahkan kecaman warganet.

Malah, tindakan mereka yang tampil dengan tarian ‘soft porn’ serta isu pengkid memakai ihram sambil mengerjakan umrah seakan-akan menunjukkan golongan ini tidak menggunakan akal fikiran yang waras semata-mata mahu viral dan mendapatkan jumlah ‘viewers’ yang ramai.

Bahkan, ia seperti mahu memuaskan kehendak sendiri sehingga tidak mengendahkan sensitiviti dalam beragama.

Terbaharu, menerusi program temu bual, Sembang Viral TV9 yang di hoskan oleh Datuk Rosyam Nor, pendakwah bebas terkenal, Ustaz Abdullah Khairi (UAK) tampil mengulas mengenai topik Tolong Jangan Malukan Islam.

“Kalau matlamat kita betul, tapi cara kita tak betul tetap tidak betul.

“Dan, bagi orang yang ada iman, ada agama, dia akan nampak bahawa pengaruh sebegini boleh menular kepada anak-anak bangsa kita,” katanya.

Ustaz Abdullah Khairi berkata, sekiranya tarian berunsur lucah ataupun aksi lucah itu ditunjukkan secara umum demi mempromosikan sesuatu produk maka, orang ramai perlu menegur secara terbuka atau umum dan bukannya membuka aib.

“Tegur  dengan baik. Dia buat benda tersebut secara umum maka, kita kena tegur secara umum. Tapi bila dia buat secara tertutup atau tak nampak tapi kita buka dan dedahkan maka, itu namanya membuka aib.

“Jika dia dedahkan di sosial media, kita perlu tegur di sosial media… tapi kena tegur dalam keadaan tegas, bukan makian.

“Tapi ingat, dalam hadis Allah SWT berkata, apabila melupakan apa yang aku peringat, Allah akan buka pintu kesenangan. Tapi, ingat! Allah juga boleh mengambil benda tersebut.

“Memang dia tunjuk benda tak elok, kita nampak macam boleh viral tapi… suatu ketika Allah SWT boleh ambil. Mungkin Allah bagi sakit sehingga orang itu akan berputus asa. Jadi kita takut ‘putus asa’ inilah yang akan buatkan kita susah kelak.

“Dan mana-mana income yang diperolehi dari melakukan perkara yang dilaranga tetap tidak akan berkat,”jelasnya.

Menyentuh mengenai topik pengkid memakai ihram yang tular baru-baru ini, Ustaz Abdullah Khairi memaklumkan, individu terbabit secara jelas telah melanggar pantang larang dan melakukan benda yang tidak sepatutnya berlaku dalam kalangan manusia yang beragama Islam.

“Sekarang ni, untuk wanita dia mesti menutup aurat kecuali muka dan pergelangan tanga. Sekarang ini kalau dia terbuka dengan sengaja kena bayar dam (denda) dan katalah dia balik Malaysiadan dia tak bayar dam… dia kena bertaubat sebab dia telah melanggar pantang larang tersebut iaitu melakukan perkara yang tidak sepatutnya.

“Hukum tetap hukum. Dia bukan sahaja menghina malah, down grade kan agama,” kongsinya lagi.

 

Untuk info, program Sembang Viral musim kedua ini akan bersiaran pada setiap hari Isnin, jam 10.30 malam di TV9.

Program berdurasi 30 minit ini akan dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor bersama-sama tetamu jemputannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 18 Mar 2018

Ini Dia Peserta Realiti TV Tak Sedar Diri

Jurusolek ini memberitahu bahawa, tindakan wanita ini yang sengaja melambat-lambatkan proses mekap sepanjang perkahwinannya sehingga merugikan masa beliau dianggap sebagai sangat tidak bertanggungjawab

Featured Tue, 24 May 2022
Hiburan Mon, 18 Nov 2019

Teruja Galas Tanggungjawab Baharu, Tahniah Izzmad Harun!

Selain Fasha dan Izzmad, tujuh AJK turut dilantik iaitu Salman al-Farisi, Aliff AF8, Keena Mentor, Nor Azifah, Ayati Tasrip dan pelakon baharu, Sivakumar.

Cahaya Mata Sun, 7 Aug 2022

Teruja Sambut Zuriat Kedua, Akim Ahmad Pilih Nama Isa

Tahniah Akim & Stacy! Welcome Baby Isa ❤️ simple and sweet je kan nama baby 😍

Trending Tue, 17 Jul 2018
Hiburan Wed, 3 Apr 2019

‘Baru Episod Pertama, Saya Sudah Buat ‘Sangkak’’- Pengarah Nur 2 Mohon Maaf

Silap sebutan jadi lain maksudnya. Esok bakal ditanya nanti. Takutnya. Sudahlah amalan saya tak banyak mana…

Trending Tue, 12 Jan 2021

Agong Perkenan Darurat Sehingga 1 Ogos 2021

Kita belum menang, patuh SOP!

| Live TV