Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Syafiqa Irdina January 22, 2020 @ 4:57pm

[Trending] Lebih 1000 Peminat X1 Tunjuk Protes Di Luar Bangunan CJ ENM Hari Ini!

Usai pembubaran kumpulan K-pop popular iaitu X1, nampaknya hari ini dalam sejarah lebih 1000 orang peminat telah melakukan protes di luar bangunan CJ ENM!

Pada 6 Januari lalu, kumpulan yang baru sahaja 5 bulan mengecapi populariti menerusi rancangan Mnet “Produce X 101” Musim Keempat itu secara rasminya telah dibubarkan.

Sejak terpalit dengan kontroversi, semua ahli anggota X1 tidak lagi aktif dalam aktiviti seni. Bahkan, mereka juga tidak lagi hadir ke upacara anugerah untuk mengambil anugerah yang mereka menangi. Bukan itu sahaja, pelbagai iklan turut dibatalkan akibat kontroversi manipulasi undian dalam Produce X 101.

Aksi Damai Tertib “One IT”

Hari ini dalam sejarah,  aksi protes peminat X1 yang dikenali “One It” apabila, lebih 1000 peminat X1 telah melakukan tunjuk protes di luar bangunan CJ ENM yang bertempat di Sangan-dong Seoul.  Lebih dari 1000 peminat melakukan aksi damai dengan tertib untuk membentuk semula nama kumpulan yang baru dengan mengekalkan 11 anggota X1 itu di hadapan gedung CJ ENM, Sangan-dong, Seoul yang merupakan agensi yang bertanggungjawab mengendalikan kumpulan K-pop itu. 

Selepas pembubaran kumpulan itu, ada di antara mereka yang menuntut CJ ENM untuk mempertimbangkan keputusan mereformasi kumpulan X1 yang baru.

Malah, ada di antara peminat yang menuntut supaya menubuhkan unit kecil yang terdiri daripada anggota X1 yang tidak ingin dibubar.

 

 

#BringBackX1 Trending Worldwide Di Twitter!

Tanda pagar #BringBackX1 dan #CJTakeTheResponsibility nampaknya telah menjadi trending topik dunia di laman Twitter dengan jumlah tweet hampir mencecah 800 ribu.

Boleh dikatakan hampir setiap hari isu ini menjadi trending topik dunia sebagai salah satu bentuk sokongan projek mereka dan juga sebab protes terhadap CJ ENM.

 

 

Ini Respon CJ ENM

Menerusi sumber Koreaboo, agensi CJ ENM telah memberi maklum balas bahawa mereka tidak mempunyai pilihan selain menghormati posisi agensi anggota X1 yang memutuskan untuk membubarkan kumpulan dan sedang membincangkan jumlah pampasan yang ditanggung oleh mereka secara terperinci.

Baca juga: Kumpulan K-pop X1 Bubar Selepas 5 Bulan Debut?

Sumber foto: www.twitter.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 31 Oct 2020
Trending Wed, 21 Nov 2018

This 12-Year-Old Thai Model is Actually a Boy and People Love Him for His Cross-Dressing

He’s made so much money, he could buy a house for his family too!

Featured Thu, 22 Nov 2018

Malaysia Pertaruh Perahu Bangau, Thailand Berbangga Dengan Kostum Gajah

Gajah merupakan tunggangan pahlawan sewaktu peperangan, dan menjadi lambang kekuatan keseluruhan kerajaan Thailand.

Trending Fri, 27 Mar 2020
Trending Sat, 23 May 2020
Trending Fri, 23 Apr 2021
Trending Wed, 26 Aug 2020
Trending Mon, 24 Sep 2018

Tanah Runtuh Berganda Filipina Ragut 95 Nyawa

Insiden Tanah Runtuh Berganda Filipina Ragut 95 Nyawa, 59 Masih Hilang

Trending Thu, 25 Mar 2021

Tiada Permit Umrah Buat Jemaah Berusia 70 Tahun

Rasanya ni kat negara Arab Saudi je kan…

| Live TV