Trending By: SGMS Enal August 9, 2019 @ 2:34pm

Viral Gambar Ikan Gergasi Dijumpai Mati Di Sabah

Menurut World Wide Fun for Nature (WWF), setiap organisma mempunyai ekosistem unik dipanggil habitat semulajadi. Di sinilah mereka mendapatkan keperluan asas untuk meneruskan kehidupan iaitu makanan, air, perlindungan dan tempat pembiakan. 

“Haiwan di dunia liar hanya mampu hidup di tempat yang telah diadaptasi oleh mereka. Mereka perlu mencari habitat betul yang mempunyai makanan dan ruang diperlukan spesies berkenaan,” tambah portal berkenaan.

Disebabkan inilah, hidupan di setiap negara mempunyai perbezaan yang tersendiri. Ketidakmampuan untuk beradaptasi di lokasi baru boleh menyebabkan kematian spesies berkenaan.

Baru-baru ini, Persatuan Haiwan Malaysia melaporkan penemuan seekor ikan gergasi dipercayai jenis Arapaima yang kebiasaannya ditemui di perairan Amazon, Brazil.

Ikan gergasi yang dijumpai di Bukit Padang, Kota Kinabalu itu dikhuatiri dibawa masuk ke negara ini melalui individu-individu tertentu yang meminati haiwan eksotik dari luar negara.

“Apa yang dikhuatiri spesis ikan invasif yang asalnya dibawa dari negara luar kini berada di perairan Malaysia mengganggu ekologi dan mengancam spesies ikan tempatan.

Kemusnahan spesis ikan tempatan akan berlaku sekiranya peminat ikan membawa ikan spesis ganas dan pemangsa dari luar dan tidak bertanggungjawab melepas ikan pemangsa sebegini ke sungai, tasik dan lombong dinegara ini apabila sudah tidak mampu memeliharanya lagi.

Menurut laman berkenaan, ikan ini boleh membahayakan bot kecil pemancing dan menerbalikkannya jika ia membesar ke saiz maksimum. Hal ini sudah tentu membahayakan orang ramai yang tidak mengetahui kewujudan spesies pengancam ini yang telah lama berada di tasik berkenaan.

“Kita berharap agar perairan laut negara kita tidak memiliki spesis Piranha ganas kemudian hari.”

Berikutan itu, Persatuan Haiwan Malaysia memohon kepada peminat hidupan akuatik agar bertanggungjawab terhadap haiwan peliharaan mereka yang dibawa dari luar.

Bagi peminat hidupan marin yang telahpun membawa spesies luar ke negara kita ataupun yang bercadang berbuat demikian, anda diminta untuk menghubungi Jabatan Perikanan Malaysia untuk mendapatkan khidmat nasihat dan pencegahan.

“Jangan lempar sewenang-wenangnya ikan yang sememangnya dilarang bawa masuk ke Malaysia di mana-mana perairan dalam negara,” kata jurucakap organisasi berkenaan.

Sumber: Persatuan Haiwan Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 11 Jun 2019

不是突变!天然「蓝蕉​​」世界罕见

你也许看过黄香蕉、绿香蕉、短短的芭蕉,但是你有看过「蓝色香蕉」吗?

Trending Fri, 27 Dec 2019
Trending Fri, 13 Mar 2020
Trending Fri, 26 Jul 2019

Kena ‘Reject’ Bekas Isteri, Lelaki Ini Cari Pemutar Skru Untuk…

Mangsa berkahwin dengan suspek pada November 2014 dan mempunyai seorang anak perempuan berusia empat tahun sebelum bercerai pada Julai 2017 di Mahkamah Syariah Besut

Trending Sat, 9 Jun 2018

「毛巾卷一卷」就能折出可爱泰迪熊

喜欢自己动手DIY做些小东西的朋友,一定不能错过这篇!

Trending Tue, 7 Jan 2020
Trending Sat, 30 Mar 2019

Fasha Sandha Mengaku Guna Kamera Huawei P30 Abadikan Saat Indah

setiap gambar yang diambil ketika Pre Wedding dan Malam Berinai menggunakan kamera telefon pintar HUAWEI P30.

Trending Tue, 6 Mar 2018

Bacaan Ayat Suci Al-Quran Seorang Qari Kelantan Ini Cetus Fenomena Sensasi Hingga Ke Negara Arab Saudi

Pemuda yang bernama Mohamad Yusuf ini telah berjaya menawan hati masyarakat di negara Arab dengan kelebihan dan kemahiran beliau mengalunkan ayat suci Al-Quran dengan baik.

Trending Tue, 2 Jun 2020

Tidak Perlu Pakai Pelitup Muka Di Semua Tempat, Bergantung Kepada Situasi- KKM

Kot ye pun nak patuh SOP tengok la situasi dulu..

Trending Fri, 29 Nov 2019

| Live TV