Trending By: Padin March 18, 2021 @ 6:59am

Zed Zaidi Cadang Artis Diberikan Vaksin Awal, Gunakan Pengaruh Anak Seni Untuk…

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi mendedahkan mereka mendengar banyak keluhan dan menerima banyak aduan daripada anak seni mengenai kekerapan melakukan ujian calitan (swab test) sebelum memulakan sesebuah projek.

Pelakon dan kru produksi perlu melakukan swab test setiap kali menjalani sesuatu projek penggambaran.

Atas sebab itu, mereka ingin mengusulkan cadangan agar kerajaan mempertimbangkan suntikan vaksin untuk diberikan terlebih dulu kepada golongan artis di Malaysia.

Menurut Zed atau nama sebenarnya, Rozaidi Jamil, 41, kelebihan selebriti sebagai individu yang mempunyai pengaruh di laman sosial harus digunakan untuk menyebarkan informasi tepat dan berguna mengenai vaksin dan proses vaksinasi COVID-19.

“Kalau kita lihat, banyak negara luar dan yang terdekat, negara jiran, Indonesia menggunakan pengaruh artis untuk membantu dalam memberitahu kebaikan pengambilan vaksin kepada rakyat mereka.

“Bagi kami, kerajaan juga perlu melakukan perkara yang sama di Malaysia. Seniman memang bersedia untuk menjalin kerjasama dengan kerajaan bagi menjadi frontliner untuk membantu daripada sudut kempen vaksinasi COVID-19 melalui media sosial para selebriti tersebut,” kata Zed yang ditemui sidang media Survival Pandemik Anak Seni yang diadakan oleh Seniman semalam.

ARTIKEL BERKAITAN: Seniman Bantu 100 Ahli Terjejas Akibat Pandemik Untuk Jana Pendapatan

Selain itu, Zed turut memohon pihak berkuasa mempertimbangkan kekerapan ujian calitan yang wajib dilakukan oleh golongan selebriti dan krew setiap kali mereka memulakan sesebuah projek baharu.

“Kami berharap prosedur operasi standard (SOP) bagi ujian calitan terbabit dilonggarkan. Seniman banyak dapat aduan daripada artis yang bergelar pelakon, mereka wajib untuk melakukan ujian calitan setiap kali memulakan ‘job’ baru.

“Ada yang baru sahaja mahu bernafas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan menerima dua atau tiga tawaran serentak. Mereka mengadu yang mereka wajib menjalani ujian calitan setiap kali menjayakan projek baru.

“Kami berharap SOP sebegini dipertimbangkan semula dan wujud mekanisme lain untuk mengatasi masalah ini. Andai kata jika dah dapat vaksin, tak perlu mereka banyak kali buat ujian calitan setiap kali dapat tawaran kerja baru,” katanya lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 7 Sep 2018

FB、IG爱PO健身照?研究:代表你心理有问题

运动风气盛行,去健身房锻炼身材,已经成为现代人日常生活一部分,但你有发现吗?有些人就很爱常常上传自己的健身照,从FB、IG等各种社群媒体都不放过,一项研究指出:这样的行为,代表心理有问题!

Trending Tue, 5 Mar 2019

Skincare Tip! Top Bestseller Mask Untuk Kulit Berjerawat

Menerusi laman sosial dan blog review, produk mask ini telah berjaya menjadi top bestseller dan sangat popular dalam kalangan kaum wanita!

Trending Wed, 19 Dec 2018

「书写励志便利贴」18岁英国少女救了8条命

英国北部桑德兰市有一座威尔摩斯桥,常常有许多对生活绝望的人选择在此轻生,一位18岁的少女,有感于生命的可贵,在桥上写下许多「励志便利贴」顺利拯救了8条性命。

Trending Fri, 16 Apr 2021

Kebenaran Rentas Negeri Kini Diperketatkan Dengan Syarat…

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memperketatkan kebenaran untuk orang ramai merentas negeri susulan situasi COVID-19 di negara ini yang semakin menunjukkan peningkatan dan masih belum stabil. Menurut, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah […]

Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Fri, 26 Jul 2019

“Not Every Hero Wears A Cape”, Malaysians Completely Drag Her to Filth!

Malaysians are something else, aren’t they? I mean, just have a look…

Trending Mon, 30 Sep 2019

Impian Anak Jati Pahang ke Sukan SEA Menjadi Kenyataan

Dari Kampung Cherating ke Manila, Filipina…!

Trending Sat, 5 May 2018

Bergaduh ‘Rebut’ Isteri Orang, Lelaki Maut Ditetak!

Katanya, siasatan awal mendapati mangsa yang baru pulang ke rumah mendapati suspek dan isterinya berdua-duaan di situ sebelum berlaku pergaduhan!

| Live TV