Eat Travel By: Ad Ops May 17, 2020 @ 8:00pm

Resipi mudah biskut sarang semut, sedapnya sampai licin balang kuih

Biarpun muncul pelbagai biskut raya moden di pasaran, namun biskut raya tradisional seperti biskut sarang semut masih tetap menjadi pilihan dan kegemaran ramai.

Rasanya yang rapuh dan cair di mulut membuatkan kita sukar untuk berhenti mengunyah sehingga tanpa sedar habis licin balang kuih dibuatnya.

resipi biskut raya mudah dan sedap

Berbaki beberapa hari sahaja lagi sebelum kita menyambut Aidilfitri, apa kata kita buat biskut raya sarang semut yang sangat mudah dan sedap yang pasti akan mengembalikan nostalgia raya kita semua.

Biskut sarang semut sangat sesuai dijadikan kudapan untuk dinikmati ketika duduk beraya di rumah nanti. Jom lihat resipi biskut sarang semut yang dikongsi oleh Nazatul daripada laman masakan, Buat Orang Lapo.

resipi biskut raya mudah dan sedap

 

Bahan-bahan:

  •     ½ cawan gula Kastor (100 gram)
  •     250 gram mentega
  •     1 biji kuning telur
  •     1 sudu kecil esen vanila
  •     Sedikit pewarna makanan (kuning)
  •     2 cawan tepung gandum (250 gram)
  •     1 ¼ cawan tepung kastard (155 gram)
  •     ¾ cawan tepung jagung (95 gram)

Cara penyediaan:

  1. Masukkan gula dan mentega ke dalam mesin pengadun (mixer). Pukul sehingga sebati, tetapi jika tiada mesin pengadun, boleh guna alat pemukul telur (whisk) atau senduk kayu.
  2. Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila, pewarna makanan dan pukul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Pukul sehingga tepung sekata dengan bahan-bahan tadi. Boleh juga menggunakan tangan untuk menguli tepung.
  4. Pukul sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
  5. Ambil doh dan parut menggunakan bahagian parut yang halus.
  6. Dengan menggunakan garfu, letak doh dengan kuantiti yang penuh ke dalam cawan kertas. (doh akan menurun apabila dibakar).
  7. Letakkan hiasan seperti coklat urai atau manik kecil berwarna-warni.
  8. Kemudian bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama lebih kurang 20 minit.

resipi biskut raya mudah dan sedap

Biskut sarang semut yang rapuh dan sedap, siap untuk dinikmati ketika Hari Raya nanti. Selamat mencuba!

Kredit gambar dan video: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 28 May 2020

Menu asli Malaysian Deli tarik rakyat Malaysia jamu selera

Nasi lemak, mi kari, martabak semua sedap

Eat Travel Wed, 19 Dec 2018

Mee Besen Original Melaka, Makan Sampai Kenyang!

Khabarnya hidangan di sini semuanya sedap-sedap belaka!

Eat Travel Thu, 20 Dec 2018

Berkonsepkan Kolonial Perancis, Dash Resort Tarikan Terbaru Pulau Langkawi

Dash Resort Langkawi diiktiraf sebagai Reka Bentuk Resort Terbaik dalam World Luxury Hotel Awards.

Eat Travel Sun, 14 Oct 2018

Ini Resipi Sos Bolognaise Yang Berasaskan Sayuran, Khas Untuk Pengamal Diet Vegetarian

Sos untuk pasta ini tidak mengandungi sebarang daging haiwan.

Eat Travel Fri, 28 Feb 2020

Resipi bancuhan air Milo seperti trak Milo, sedapnya!

Buat sendiri sahaja di rumah, lebih jimat dan puas

Eat Travel Fri, 12 Oct 2018

Bukan Saja Cantik, Kek Karamel Pelangi Ini Mudah Saja Nak Buat!

Puding karamel ini juga boleh digabungkan dengan pelbagai jenis kek yang lain.

Eat Travel Thu, 8 Nov 2018

Dibina Menggunakan Sumber Asli Garam, Hotel Luna Salada Pasti Buat Anda Terpegun!

Bolivia terkenal dengan Salar de Uyuni, sumber garam terbesar di dunia yang terletak 3,658 meter dari paras laut.

Eat Travel Mon, 8 Apr 2019
Eat Travel Wed, 17 Jul 2019

Nak kurus? Ini resipi sarapan sihat untuk mereka yang sibuk

Paling penting sihat, cepat & mudah disediakan!

Eat Travel Tue, 7 May 2019