Eat Travel By: Ad Ops June 3, 2018 @ 8:00pm

Tak Ada Oven Untuk Buat Cheesecake? Pakai Rice Cooker Pun Boleh! Ini Resipinya

Nikmatnya bila dapat makan cheesecake! Jika dibuat dengan betul dan dengan menggunakan ramuan yg berkualiti, fuuuh. Rasa macam heaven!

Daripada buat kek coklat yang dah biasa sangat, apa kata anda buat cuba buat kek keju pula?

Kerana ia adalah salah satu jenis kek yang paling popular di dunia, dah ada banyak variasi yang telah tercipta. Strawberi, mangga, coklat, durian, blueberry… Macam-macam yang anda boleh try.

Anda tak ada ketuhar untuk bakar kek anda? No problem! Tahukah anda? Periuk nasi elektrik pun boleh dipakai untuk membuat kek.

Di sini ada resipi mudah yang anda boleh cuba. Pastikan anda menggunakan rice cooker yang boleh disetkan secara automatik untuk memasak nasi putih biasa.

Jom cuba!

Bahan-bahannya:

200 gram cream cheese yang telah dilembutkan
2 biji
2 sudu besar jus lemon
200 ml susu penuh atau heavy cream
40 gram tepung kek adunan lempeng

Cara-caranya:

1. Di dalam mangkuk besar, gaulkan cream cheese, gula, jus lemon dan telur hingga sebati.

2. Masukkan susu dan tepung kek sedikit demi sedikit pada satu masa. Kacau betul-betul dan cuba untuk hancurkan ketulan bancuhan tepung yang terbentuk.

3. Untuk mendapatkan tekstur adunan yang halus, tapiskannya. Dengan menggunakan sudu, tekan lebihan adunan supaya ia hancur melalui penapis tersebut. Jangan membazir, ya!

4. Masukkan adunan ke dalam mangkuk rice cooker dan masakkan selama satu pusingan memasak nasi putih.

5. Setelah dah settle, cucuk ke bahagian tengah kek itu dengan menggunakan sebatang lidi untuk memastikan sama ada ia betul-betul dah cukup masak. Kalau ia nampak bersih tanpa ada adunan yang melekat, maknanya kek anda dah cukup masak. Kalau ada adunan yang melekat, biarkan kek itu masak lagi dengan menggunakan setting “Keep Warm” pada rice cooker anda sampailah dah masak.

6. Keluarkan mangkuk rice cooker dan biarkan sejuk hingga ke suhu bilik.

7. Kemudian, letakkan sekeping kertas mintak di atas kek dan biarkan sejuk di dalam peti ais supaya ia keras.
Untuk mengeluarkan kek dari mangkuk rice cooker, gunakan pinggan kecil atau tangan anda sebagai tapak apabila anda terbalikkan mangkuk itu. Hati-hati, ya!

8. Potong dan hidangkan kek dengan topping kegemaran anda seperti sos coklat atau buah.

Senang macam kacang putih, kan? 

Untuk lebih faham cara-caranya, tengok video ini. Selamat mencuba! 

Sumber: Make Food Eat Food

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Eat Travel Fri, 30 Nov 2018

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Jangan sangka ia tak berguna langsung; nanti menyesal.

Eat Travel Thu, 14 Mar 2019

7 jenis makanan yang baik untuk perkembangan otak kanak-kanak

Ketahui juga cara hidangannya untuk anak anda makan.

Eat Travel Mon, 4 Jun 2018

8 Jenis Masakan Rendang Ini Pelik-Pelik, Anda Mungkin Tak Pernah Dengar Tentangnya

Mungkin anda boleh cuba masak rendang-rendang yang pelik ini untuk Syawal nanti.

Eat Travel Thu, 30 May 2019

Jom belajar buat ‘stuffed-crust pizza’ bersama anak, caranya mudah sangat!

Jika beli di kedai, selalunya anda perlu bayar mahal!

Eat Travel Fri, 21 Dec 2018

3 Menu Si Manja Berasaskan Avocado Yang Penuh Berkhasiat

Avokado mengandungi serat makanan yang baik untuk kesihatan usus.

Eat Travel Mon, 29 Jul 2019
Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

8 Tip Untuk Pelancong Wanita Solo Kekal Selamat Ketika Mengembara Di Luar Negara

Jangan kerana takut, anda tak menikmati pengalaman yang menarik ini!

Oh Lawa Sat, 9 Jun 2018

Koleksi Jubah & Baju Melayu Buat Suami Tercinta

Anda boleh beli koleksi jubah dan baju Melayu daripada jenama terkenal ini untuk suami!

Eat Travel Sat, 11 Apr 2020

| Live TV