familuv By: Ad Ops August 13, 2018 @ 10:00am

6 Tip Penting Supaya Kulit Bayi Anda Kekal Sihat

Syok betul bila sentuh kulit bayi. Ia lembut, gebu serta halus, dan ia merupakan salah satu bahagian badan bayi yang paling sensitif. Itulah sebabnya penjagaan yang betul amat penting.

Untuk manusia, kulit adalah organ terbesar dan bertindak sebagai penghadang kepada semua jenis “invasion”, termasuklah sinaran matahari ataupun kuman.

Bila bayi anda membesar, kulitnya juga menjadi lebih tebal dan kuat. Dalam masa setahun, kulit epidermis (lapisan paling luar) bayi akan berfungsi dengan efektif. Tapi pada mulanya, ia sangat nipis, kurang berpigmen, dan tak boleh mengawal suhu badan dengan berkesan seperti kulit individu yang lebih berumur.

Jadi, kulit bayi adalah lebih terdedah kepada ruam dan alergi. Itu sebabnya anda sebagai ibu bapa perlu menjaga kesihatan kulit bayi anda. Di sini ada 6 tip penting yang anda perlu ikut.

1. Gunakan sabun dan syampu yang lembut (mild)

Lebih elok untuk gunakan sabun dan syampu yang bebas bahan kimia seperti paraben dan pewarna yang boleh mengganggu (irritate) kulit bayi. Jangan gunakan sabun anti-bakteria juga untuk anak anda kerana ia terlalu kasar untuk kulit bayi yang lembut.

2. Periksa bahagian lampin

Tukarkan lampin bayi anda selalu. Ruam lampin boleh berlaku apabila lampin basah dipakai terlalu lama atau dengan terlalu ketat. Jika ruam tersebut terbentuk, sapukan krim ruam selepas membersih dan mengeringkan bahagian badan yang terkena. Gunakan juga krim pelembap untuk melegakan kulit.

Foto: theAsianparent

3. Moisturize

Para pakar mencadangkan anda gunakan pelembap lembut setiap hari untuk pastikan kulit bayi anda sentiasa hydrated dan lembut. Ingat, dapatkan pelembap tanpa bau tiruan.

4. Cuci pakaian bayi yang baru

Pakaian baru boleh mengandungi kuman apabila ia dibawa dari lantai kilang ke bakul shopping kita. Ia juga boleh mengandungi pewarna fabrik atau bahan kimia lain. Oleh sebab ini, anda memang kena basuh dulu baju baru yang anda belikan untuk anak anda sebelum ia dipakaikan.

5. Hati-hati dengan masalah kulit

Kebanyakan ruam kulit bukanlah sesuatu masalah yang serius. Tapi sesetengahnya boleh menandakan jangkitan yang perlukan lebih banyak perhatian dan penjagaan. Mungkin anda tahu, yang setiap isu berkenaan dengan bayi anda, walaupun remeh, memang perlu dirujuk kepada doktor kanak-kanak untuk nasihat.

Foto: www.webmd.com

6. Lindungi daripada sinaran matahari

Pendedahan awal kepada sinaran UV boleh menyebabkan kanser kulit di kemudian hari. Perkara ini lebih membahayakan kepada bayi kerana kulit nipis mereka tidak cukup pigmen yang melindunginya daripada cahaya matahari.

Untuk 6 bulan pertama, elakkan daripada mendedahkan kulit bayi anda kepada sinaran matahari yang kuat. Untuk semua bayi tak kira umur, ibu bapa perlu elak daripada keluar rumah apabila matahari tengah terik.

Jika perlu juga, lindungi kulit bayi anda dengan baju cotton berlengan panjang, seluar panjang dan topi.

Sumber: theAsianparent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 14 May 2018

Jom Belajar Cara Buat Origami Katak Melompat Dengan Anak Anda, Menarik Dan Bermanfaat Untuknya

Apabila ditekan di bahagian belakangnya, katak ini akan “melompat” ke depan. Macam katak betul!

familuv Mon, 4 Mar 2019

Bengang pasangan berlaku curang? Luahan di media sosial bukan caranya.

Da’i Wan tegur individu yang mengaibkan pasangan mereka di media sosial. 

familuv Mon, 11 Nov 2019

Ini kebaikan membaca bersama-sama si kecil!

Bukan satu, tetapi empat manfaat yang akan diperoleh kanak-kanak

familuv Fri, 20 Jul 2018

Inilah Cara Untuk Wujudkan Keharmonian Di Dalam Keluarga ‘Sandwich’

Ia merujuk kepada anak yang terpaksa menjaga dua generasi iaitu anak-anak dan ibu-bapa mereka yang sudah uzur.

familuv Sun, 12 Apr 2020

Talian Kasih 15999 dibuka khusus untuk kes keganasan rumah tangga

Peningkatan jenayah di rumah sepanjang PKP membimbangkan

familuv Fri, 8 May 2020
familuv Thu, 7 Mar 2019
familuv Fri, 27 Jul 2018

Bagaimana Mengenal Pasti Mangsa Sumbang Mahram Dan Hulurkan Bantuan Segera

Topik sumbang mahram melatari kebanyakan dada akhbar serata dunia dan salah satu bentuk jenayah yang kurang dilaporkan secara rasmi kepada pihak berkuasa.

familuv Sat, 16 Jun 2018

9 Teknik Urutan Yang Perlu Dipraktikkan Untuk Bayi Anda

Bayi anda akan tidur lena selepas diurut guna 9 teknik urutan ini.

| Live TV