familuv By: Yanie Baharom March 18, 2019 @ 2:00pm

Telefon pintar ibarat perempuan simpanan, huru-harakan rumah tangga

Zaman sekarang ini, keretakan rumah tangga dan kedinginan dalam perhubungan suami-isteri, tidak semestinya berpunca daripada orang ketiga. 

Benda yang ada di hujung jari kita iaitu teknologi telefon pintar dengan pelbagai tawaran aplikasi menyeronokkan dan mengkhayalkan, ada kalanya menjadi musuh utama.  

Topik mengenai kebergantungan terhadap telefon pintar, membentuk budaya kurang mesra di kalangan ahli keluarga, salah satunya mewujudkan jurang komunikasi di antara anak dan ibu bapa.

Di meja makan, yang sepatutnya menjadi saat berharga untuk keluarga berhimpun kini menyaksikan sikap anti sosial baik anak mahupun orang tua mereka.

Ketagihan terhadap penggunaan telefon juga menjadi punca nilai kekeluargaan semakin ampuh apabila ibu bapa sendiri gagal memupuk kemesraan sebagai suami isteri.

Si ibu dengan Instagramnya sambil membelek perihal fesyen dan gosip artis tempatan serta luar negara, manakala bapa pula sibuk bermain Whatsapp, berbual dengan teman sepejabat atau alumni sekolah berhubung perancangan hujung minggu. 

Lebih parah, jika si bapa cuba bermain cinta di media sosial atau cenderung mengikuti instafamous yang berpakaian menjolok mata sehingga hilang minat terhadap isteri yang sudah jauh berubah keadaan fizikalnya berbanding zaman anak dara. 

Foto: Mashable

Ketagihan telefon pintar

Telefon yang dipegang setiap hari itu, ramai isteri dan suami di luar sana yang ‘diduakan’ dan makan hati tanpa kita sedari.  

Isteri sambut suami balik kerja, tapi suami masuk ke rumah sambil mengadap telefon. Duduk di ruang tamu, mata menatap telefon. Mandi, solat, kemudian pegang telefon lagi. Waktu makan, telefon telefon dibawa ke meja, tangan kanan makan, tangan kiri pegang telefon.

“Abang, kerja okay tak hari ni?”

Okay” tapi mata masih fokus pada telefon. Isteri mulanya datang mahu bersembang, tapi terus bangun sebab mood hendak berbual terbantut! 

Pertanyaan tak dilayan suami, malah jawapan diberikan sepertinya acuh tak acuh. Sebabnya suami sibuk dengan telefon pintarnya.

Ajak isteri keluar makan, sampai sahaja di kedai, tangan pegang telefon. Ajak isteri pergi melancong, jalan sana sini, sampai saja destinasi, tangan masih pegang telefon. 

Ajak anak bermain di playground, tetapi mata sibuk melihat telefon, jauh sekali hendak memantau aktiviti yang dilakukan anak. Ajak isteri berbelanja, beli barang dapur, tapi sambil tolak troli pun masih pegang telefon.

Sentiasa dengan telefon!

Samalah juga dengan si isteri, lantaran asyik bermain Instagram dan Facebook, sampaikan terlupa hendak siapkan makan tengahari untuk suami. Kadang itu,  sampai lupa tukar lampin anak yang sudah basah lencun! 

Belum lagi bila keluar makan. Suami yang perutnya sudah berkeroncong disebabkan isteri tidak memasak, terpaksa tahan sabar dengan sikap isteri yang beria ambil gambar makanan untuk dimuat naik ke Instagram. Sampaikan lauk sejuk dibuatnya!  

Foto: www.123rf.com

Kurang Berkomunikasi

Banyak rumah tangga yang hilang ‘serinya’ disebabkan telefon genggam. Hubungan yang dekat menjadi jauh. Masing-masing kurang berhubung, jarang berkomunikasi antara satu sama lain. Gelak tawa pun sudah semakin tiada dalam rumah.

Telefon memang perlu dalam hidup, tapi jangan sampai ia menjadi barah dalam kehidupan, begitu juga segala bentuk media sosial sama ada ia viral atau tidak, semua itu adalah perkara yang kita tidak perlu risaukan.

Yang kita perlu bagi perhatian, yang perlu kita risaukan ialah hubungan kita dengan pasangan, hubungan kita dengan anak, hala tuju rumahtangga kita dan haluan hidup kita.

Untuk apa kita berkahwin, apa tujuan perkahwinan itu. Untuk apa kita jadi suami, apa fungsi seorang suami. Untuk apa kita jadi ayah, apa fungsi seorang ayah. Begitulah juga sebaliknya dengan tanggungjawab kita sebagai isteri dan ibu. 

Ingat balik tujuan hidup kita, apa dan siapa yang kita mahu jadi. Adakah kita sanggup kehilangan keluarga hanya disebabkan pengaruh telefon bimbit?

Tepuk dada, tanya selera!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 9 Oct 2019

Suami rajin solat tapi kasar dengan isteri, jangan sangka diri baik!

Melayani isteri dengan baik adalah akhlak Rasulullah s.a.w

familuv Mon, 14 May 2018

Macam Ini Rupanya Nak Buat Bayi Aktif Dalam Perut. No.2 Paling Berkesan!

Bayi kurang aktif dalam kandungan? Anda boleh lakukan 3 cara ini.

familuv Fri, 8 May 2020
familuv Mon, 10 Dec 2018

8 Things Women Forget To Do To Recover After Giving Birth

Ladies, if you want to recover, you have to do these things!

familuv Tue, 26 Feb 2019

Ada video dalam aplikasi YouTube Kids yang mengajar penonton cilik untuk bunuh diri!

Ibu bapa perlulebih berhati-hati mengenai kandungan Internet yang diakses anak!

familuv Tue, 31 Mar 2020
familuv Mon, 26 Nov 2018
familuv Thu, 5 Jul 2018
familuv Thu, 28 Feb 2019
familuv Thu, 28 Mar 2019

Enam perkara yang harus dipersoalkan apabila anda berada di ambang perceraian dengan pasangan

Anda harus bertanyakan soalan ini kepada diri sama ada anda masih bahagia atau sebaliknya

| Live TV