familuv By: Yanie Baharom March 18, 2019 @ 2:00pm

Telefon pintar ibarat perempuan simpanan, huru-harakan rumah tangga

Zaman sekarang ini, keretakan rumah tangga dan kedinginan dalam perhubungan suami-isteri, tidak semestinya berpunca daripada orang ketiga. 

Benda yang ada di hujung jari kita iaitu teknologi telefon pintar dengan pelbagai tawaran aplikasi menyeronokkan dan mengkhayalkan, ada kalanya menjadi musuh utama.  

Topik mengenai kebergantungan terhadap telefon pintar, membentuk budaya kurang mesra di kalangan ahli keluarga, salah satunya mewujudkan jurang komunikasi di antara anak dan ibu bapa.

Di meja makan, yang sepatutnya menjadi saat berharga untuk keluarga berhimpun kini menyaksikan sikap anti sosial baik anak mahupun orang tua mereka.

Ketagihan terhadap penggunaan telefon juga menjadi punca nilai kekeluargaan semakin ampuh apabila ibu bapa sendiri gagal memupuk kemesraan sebagai suami isteri.

Si ibu dengan Instagramnya sambil membelek perihal fesyen dan gosip artis tempatan serta luar negara, manakala bapa pula sibuk bermain Whatsapp, berbual dengan teman sepejabat atau alumni sekolah berhubung perancangan hujung minggu. 

Lebih parah, jika si bapa cuba bermain cinta di media sosial atau cenderung mengikuti instafamous yang berpakaian menjolok mata sehingga hilang minat terhadap isteri yang sudah jauh berubah keadaan fizikalnya berbanding zaman anak dara. 

Foto: Mashable

Ketagihan telefon pintar

Telefon yang dipegang setiap hari itu, ramai isteri dan suami di luar sana yang ‘diduakan’ dan makan hati tanpa kita sedari.  

Isteri sambut suami balik kerja, tapi suami masuk ke rumah sambil mengadap telefon. Duduk di ruang tamu, mata menatap telefon. Mandi, solat, kemudian pegang telefon lagi. Waktu makan, telefon telefon dibawa ke meja, tangan kanan makan, tangan kiri pegang telefon.

“Abang, kerja okay tak hari ni?”

Okay” tapi mata masih fokus pada telefon. Isteri mulanya datang mahu bersembang, tapi terus bangun sebab mood hendak berbual terbantut! 

Pertanyaan tak dilayan suami, malah jawapan diberikan sepertinya acuh tak acuh. Sebabnya suami sibuk dengan telefon pintarnya.

Ajak isteri keluar makan, sampai sahaja di kedai, tangan pegang telefon. Ajak isteri pergi melancong, jalan sana sini, sampai saja destinasi, tangan masih pegang telefon. 

Ajak anak bermain di playground, tetapi mata sibuk melihat telefon, jauh sekali hendak memantau aktiviti yang dilakukan anak. Ajak isteri berbelanja, beli barang dapur, tapi sambil tolak troli pun masih pegang telefon.

Sentiasa dengan telefon!

Samalah juga dengan si isteri, lantaran asyik bermain Instagram dan Facebook, sampaikan terlupa hendak siapkan makan tengahari untuk suami. Kadang itu,  sampai lupa tukar lampin anak yang sudah basah lencun! 

Belum lagi bila keluar makan. Suami yang perutnya sudah berkeroncong disebabkan isteri tidak memasak, terpaksa tahan sabar dengan sikap isteri yang beria ambil gambar makanan untuk dimuat naik ke Instagram. Sampaikan lauk sejuk dibuatnya!  

Foto: www.123rf.com

Kurang Berkomunikasi

Banyak rumah tangga yang hilang ‘serinya’ disebabkan telefon genggam. Hubungan yang dekat menjadi jauh. Masing-masing kurang berhubung, jarang berkomunikasi antara satu sama lain. Gelak tawa pun sudah semakin tiada dalam rumah.

Telefon memang perlu dalam hidup, tapi jangan sampai ia menjadi barah dalam kehidupan, begitu juga segala bentuk media sosial sama ada ia viral atau tidak, semua itu adalah perkara yang kita tidak perlu risaukan.

Yang kita perlu bagi perhatian, yang perlu kita risaukan ialah hubungan kita dengan pasangan, hubungan kita dengan anak, hala tuju rumahtangga kita dan haluan hidup kita.

Untuk apa kita berkahwin, apa tujuan perkahwinan itu. Untuk apa kita jadi suami, apa fungsi seorang suami. Untuk apa kita jadi ayah, apa fungsi seorang ayah. Begitulah juga sebaliknya dengan tanggungjawab kita sebagai isteri dan ibu. 

Ingat balik tujuan hidup kita, apa dan siapa yang kita mahu jadi. Adakah kita sanggup kehilangan keluarga hanya disebabkan pengaruh telefon bimbit?

Tepuk dada, tanya selera!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 9 Oct 2019

Suami rajin solat tapi kasar dengan isteri, jangan sangka diri baik!

Melayani isteri dengan baik adalah akhlak Rasulullah s.a.w

familuv Fri, 7 Sep 2018

Penyusuan Badan Membekalkan Nutrisi Terbaik Untuk Bayi Tapi…

Demi kebaikan si kecil, para ibu yang mengidap HIV tidak dibenarkan sama sekali menyusukan bayi mereka.

familuv Thu, 10 Jan 2019

5 Weird Rules Babysitters Have Been Asked To Follow By Parents

See if you think they’re reasonable, or just plain odd.

familuv Fri, 26 Oct 2018
familuv Wed, 21 Aug 2019

Bolehkah betik menyebabkan keguguran? Ini jawapannya

Bukan semua boleh boleh dimakan ketika hamil.

familuv Thu, 6 Sep 2018

Ini Cara Untuk Pastikan Anak Anda Makan Bekalan Makanan Yang Dia Bawa Ke Sekolah

Sakitnya hati bila anak tak makan pun apa yang kita dah pack untuknya.

familuv Mon, 29 Oct 2018

Inilah Resipi Frozen Yogurt Strawberi & Pisang Yang Anda Boleh Buat Dengan Si Kecil

Senang sangat, tapi anda perlulah juga berikan pengawasan.

familuv Tue, 12 Nov 2019

Hukum terminum susu isteri yang perlu suami tahu

Keliru dengan syarat anak susuan

familuv Thu, 2 Aug 2018

9 Barang Lazim Di Rumah Yang Boleh Mengancam Keselamatan Anak Anda

Sentiasa prihatin terhadap apa yang ada di rumah anda.

familuv Mon, 7 Jan 2019

7 petunjuk si manja anda sudah bersedia untuk makanan pertama

Ibu bapa patut memperkenalkan bayi kepada makanan pejal selepas enam bulan pertama.

| Live TV