familuv By: tex_admin October 29, 2019 @ 10:49am

Tuntutan kerja dan keluarga mampu jejaskan kesihatan jantung wanita, awas!

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Wanita  berkerjaya tentunya pernah berhadapan dengan konflik mengimbangi antara tuntutan kekeluargaan dan tanggungjawab di tempat kerja.

Majoriti daripada kita juga pastinya beranggapan stres di tempat kerja yang disebabkan konflik kerja dan keluarga tidaklah perlu diambil berat kerana perkara itu adalah sebahagian daripada proses lazim yang berlaku kepada wanita berkeluarga yang bekerja.

Namun begitu, kajian terbaharu di Brazil menunjukkan bahawa stres yang diakibatkan daripada konflik menguruskan tuntutan kerjaya dan juga keluarga berkemungkinan besar mampu memberikan kesan buruk terhadap kesihatan jantung individu terutama wanita.

Foto: womansfoundation.com

Hal ini bukanlah sesuatu yang pelik kerana ulasan terhadap 27 kajian yang diterbitkan di Current Cardiology Reports menyimpulkan bahawa terdapat hubung antara stres di tempat kerja dan juga peningkatan risiko penyakit jantung koronari dan strok.

Antara punca utama yang menyebabkan stres kepada individu adalah persekitaran tempat kerja mereka.

American Heart Association (AHA) turut menyatakan bahawa stres adalah faktor yang meningkatkan risiko sakit jantung dan juga penyakit yang berkaitan dengannya seperti darah tinggi dan kolesterol.

Selain daripada isu perhubungan dengan rakan sekerja dan juga bebanan kerja, rintangan yang dihadapi dalam usaha untuk memenuhi tuntutan kerja dan kehidupan juga adalah faktor utama yang menyebabkan stres tidak sihat dalam kalangan masyarakat.

Wanita lebih terkesan berbanding lelaki

Konflik dalam memenuhi tuntutan kerjaya dan juga keluarga adalah konflik yang berlaku apabila keseimbangan antara memenuhi tugas sebagai seorang ahli keluarga dan juga memenuhi tugas di tempat kerja tidak dapat dicapai.

Kajian yang melibatkan 11,000 pekerja di Brazil itu menunjukkan wanita mengalami kadar stres yang lebih tinggi berbanding lelaki dalam usaha mereka untuk menangani ketidakseimbangan antara tanggungjawab di tempat kerja dan juga tuntutan kekeluargaan.

Foto: pixabay.com

Walaupun kedua-duanya mempunyai tanggungjawab keluarga yang sama ketika bekerja, analisis dalam kajian berkenaan mendapati wanita mendapat lebih gangguan kerja ketika bersama keluarga berbanding dengan lelaki.

Kepercayaan tradisional jadi punca

Menurut Pengarah Klinikal Emory Women’s Heart, Dr Gina Price Lundberg, kepercayaan tradisi berkenaan dengan peranan wanita berkeluarga di dalam sesebuah masyarakat merupakan punca utama mengapa terjadinya situasi berkenaan.

“Kebanyakan wanita merasa tertekan untuk memenuhi jangkaan yang ditetapkan oleh masyarakat. Di samping itu, kebanyakan wanita juga masih memegang kepercayaan yang beban untuk memastikan kesejahteraan suasana kehidupan di rumah terletak di tangan mereka, katanya.

Cara mengatasinya

Foto: fierceforblackwoman.com

Kajian di atas membuktikan betapa pentingnya keseimbangan antara kerjaya dan kehidupan dalam penjagaan dan juga kualiti hidup seseorang.

Adalah mustahil untuk menghapuskan stres daripada kehidupan seseorang, namun pakar berpendapat yang seseorang itu perlu belajar bagaimanakah caranya untuk berhadapan dan juga menangani masalah berkenaan.

Selain itu, pakar juga menggalakan agar majikan memperkenalkan inisiatif proaktif memperkenalkan pemeriksaan berkala terhadap tahap stres mahupun keadaan mental pekerjanya.

Sumber: Medical News Today

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Sun, 29 Mar 2020

Ingin anak bijak dan kreatif, lakukan aktiviti ini

Bantu rangsang minda kanak-kanak

Sihat Tue, 17 Jul 2018

Ini Tanda-Tandanya Jika Anda Kekurangan Air Dalam Badan & Kesannya Terhadap Kesihatan Anda

Lagi teruk kekurangan air dalam badan, lagi teruklah tanda-tandanya.

Featured Sun, 16 Sep 2018

Penggemar Sukan Berbasikal, Ini Tip Pemakanan Sihat Untuk Anda

Amalkan pemakanan ini untuk pecutan yang luar biasa!

Featured Sat, 25 Apr 2020

Awas jangkitan malaria, cegah sebelum menjadi wabak

KKM sasar sifar malaria sempena Hari Malaria Sedunia

Featured Mon, 27 Aug 2018

Anak Alami Keracunan Makanan? Ini Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan

Keracunan makanan masih boleh berlaku walaupun anda sendiri yang memasak makanan tersebut.

Featured Sun, 26 Aug 2018

4 Jenis Teh Yang Boleh Bunuh Lemak-Lemak Degil Dalam Badan

Lagi bagus anda minum teh ini tanpa gula!

Sihat Tue, 17 Sep 2019
familuv Wed, 15 Apr 2020

Lapan kewajipan anak perempuan kepada ibu bapa setelah berkahwin

Patuh pada suami, ibu bapa jangan dilupakan

familuv Fri, 19 Jul 2019

Suami kaki pukul, isteri perlu bertindak!

Pertahankan hak sebagai isteri!

Featured Wed, 18 Mar 2020

Perintah Kawalan Pergerakan mungkin dilanjutkan

Kerjasama setiap rakyat dapat kekang penularan COVID-19

| Live TV