familuv By: tex_admin October 29, 2019 @ 10:49am

Tuntutan kerja dan keluarga mampu jejaskan kesihatan jantung wanita, awas!

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Wanita  berkerjaya tentunya pernah berhadapan dengan konflik mengimbangi antara tuntutan kekeluargaan dan tanggungjawab di tempat kerja.

Majoriti daripada kita juga pastinya beranggapan stres di tempat kerja yang disebabkan konflik kerja dan keluarga tidaklah perlu diambil berat kerana perkara itu adalah sebahagian daripada proses lazim yang berlaku kepada wanita berkeluarga yang bekerja.

Namun begitu, kajian terbaharu di Brazil menunjukkan bahawa stres yang diakibatkan daripada konflik menguruskan tuntutan kerjaya dan juga keluarga berkemungkinan besar mampu memberikan kesan buruk terhadap kesihatan jantung individu terutama wanita.

Foto: womansfoundation.com

Hal ini bukanlah sesuatu yang pelik kerana ulasan terhadap 27 kajian yang diterbitkan di Current Cardiology Reports menyimpulkan bahawa terdapat hubung antara stres di tempat kerja dan juga peningkatan risiko penyakit jantung koronari dan strok.

Antara punca utama yang menyebabkan stres kepada individu adalah persekitaran tempat kerja mereka.

American Heart Association (AHA) turut menyatakan bahawa stres adalah faktor yang meningkatkan risiko sakit jantung dan juga penyakit yang berkaitan dengannya seperti darah tinggi dan kolesterol.

Selain daripada isu perhubungan dengan rakan sekerja dan juga bebanan kerja, rintangan yang dihadapi dalam usaha untuk memenuhi tuntutan kerja dan kehidupan juga adalah faktor utama yang menyebabkan stres tidak sihat dalam kalangan masyarakat.

Wanita lebih terkesan berbanding lelaki

Konflik dalam memenuhi tuntutan kerjaya dan juga keluarga adalah konflik yang berlaku apabila keseimbangan antara memenuhi tugas sebagai seorang ahli keluarga dan juga memenuhi tugas di tempat kerja tidak dapat dicapai.

Kajian yang melibatkan 11,000 pekerja di Brazil itu menunjukkan wanita mengalami kadar stres yang lebih tinggi berbanding lelaki dalam usaha mereka untuk menangani ketidakseimbangan antara tanggungjawab di tempat kerja dan juga tuntutan kekeluargaan.

Foto: pixabay.com

Walaupun kedua-duanya mempunyai tanggungjawab keluarga yang sama ketika bekerja, analisis dalam kajian berkenaan mendapati wanita mendapat lebih gangguan kerja ketika bersama keluarga berbanding dengan lelaki.

Kepercayaan tradisional jadi punca

Menurut Pengarah Klinikal Emory Women’s Heart, Dr Gina Price Lundberg, kepercayaan tradisi berkenaan dengan peranan wanita berkeluarga di dalam sesebuah masyarakat merupakan punca utama mengapa terjadinya situasi berkenaan.

“Kebanyakan wanita merasa tertekan untuk memenuhi jangkaan yang ditetapkan oleh masyarakat. Di samping itu, kebanyakan wanita juga masih memegang kepercayaan yang beban untuk memastikan kesejahteraan suasana kehidupan di rumah terletak di tangan mereka, katanya.

Cara mengatasinya

Foto: fierceforblackwoman.com

Kajian di atas membuktikan betapa pentingnya keseimbangan antara kerjaya dan kehidupan dalam penjagaan dan juga kualiti hidup seseorang.

Adalah mustahil untuk menghapuskan stres daripada kehidupan seseorang, namun pakar berpendapat yang seseorang itu perlu belajar bagaimanakah caranya untuk berhadapan dan juga menangani masalah berkenaan.

Selain itu, pakar juga menggalakan agar majikan memperkenalkan inisiatif proaktif memperkenalkan pemeriksaan berkala terhadap tahap stres mahupun keadaan mental pekerjanya.

Sumber: Medical News Today

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Thu, 14 Mar 2019

Pencemaran udara jejaskan sistem aliran darah janin wanita mengandung

Wanita hamil patut jauhi tempat dengan kualiti udara yang teruk.

Featured Thu, 16 Apr 2020
Featured Sat, 8 Dec 2018

Manfaat Menggeliat Yang Anda Tak Tahu

Bila anda tahu manfaat ini, anda akan menggeliat dengan bergaya setiap hari!

Featured Mon, 4 Mar 2019
Sihat Tue, 15 Jan 2019

Endometriosis, antara punca wanita sukar untuk hamil 

Senggugut atau sakit ketika haid antara gejala endometriosis

Sihat Fri, 24 May 2019

Tak rasa lapar walaupun saat berbuka, ini rahsia Yasmin Hani kekal bertenaga dan aktif

Panduan Yasmin Hani ini amatlah sesuai bagi mereka yang hendak berdiet!

Sihat Tue, 15 May 2018

Ikuti 3 Tip Ini Supaya Anak Anda Mula Biasakan Diri Dengan Memakan Makanan Sihat

Obesiti kanak-kanak semakin serius sekarang ini, jadi buat pilihan bijak ketika menghidangkan makanan.

familuv Tue, 12 Jun 2018

YB Nurul Izzah Kongsi Tip Untuk Ibu Bapa Supaya Hubungan Mereka Dengan Anak Lebih Erat

Ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka mesti ikuti tip ini!

familuv Mon, 29 Oct 2018

Inilah Resipi Frozen Yogurt Strawberi & Pisang Yang Anda Boleh Buat Dengan Si Kecil

Senang sangat, tapi anda perlulah juga berikan pengawasan.

familuv Fri, 4 Jan 2019

Ketahui Keperluan Kalori Yang Diperlukan Bayi Anda

Ibu bapa juga perlu tahu tanda-tanda kekenyangan dan kelaparan bayi anda.

| Live TV