Featured By: tex_admin November 5, 2018 @ 1:00pm

Ini Penjelasan Saintifik Mengapa Menguap Boleh Berjangkit!

Anda perasan tak tiap kali anda menguap, rakan yang bersama anda turut akan menguap? Sebenarnya, perbuatan menguap tidak boleh dikawal dan ianya akan berlaku secara refleksi. Tapi, bagaimana ia boleh berjangkit?

Menurut artikel yang ditulis oleh TIME, kajian oleh University of Vienna telah merungkai perbuatan menguap dan hasil kajian mendapati individu akan terdorong untuk menguap apabila berada dalam suhu tinggi.

Semakin panas otak, semakin tinggi keberangkalian seseorang untuk menguap. Suhu otak seseorang juga akan menurun sebaik selepas menguap.

Kenapa menguap boleh berjangkit?

Menurut teori oleh saintis, menguap boleh berjangkit disebabkan tindak balas psikologi yang dipanggil ‘Non-Concius Mimicry’. Ia berlaku apabila kita melihat orang menguap dan secara tidak langsung otak kita memproses maklumat untuk meniru perlakuan yang sama tanpa sedar. Keadaan ini berada di luar kawalan kita dan ia dikawal sepenuhnya oleh otak.

Manakala teori yang kedua pula, menguap yang berjangkit adalah disebabkan dorongan ‘Neuron Cermin’. Dalam otak manusia, terdapat bahagian-bahagian yang dipenuhi neuron cermin yang mana asalnya berfungsi untuk proses pembelajaran dan kesedaran individu.

Foto: Belmarrahealth.com

Teori yang ketiga pula, melalui kajian menggunakan teknologi fMRI membuktikan, apabila seseorang melihat atau mendengar orang menguap, sesetengah kawasan dalam otaknya yang dipenuhi neuron cermin ini akan menjadi aktif dan akan membuatkan seseorang itu turut sama menguap.

Selain itu, teori yang keempat pula menjelaskan tentang penglibatan tindak balas psikologi dipanggil ’emphaty’ di mana, kita sebenarya akan lebih terdorong untuk berjangkit untuk menguap dengan orang yang kita kenali berbanding orang asing kerana tindak balas ini disokong oleh sifat empati dalam diri.

Anda boleh tonton video ini untuk lihat bukti menguap boleh berjangkit!

Cuba anda menguap sekarang sebelah rakan anda, boleh berjangkit atau tidak?

Sumber: BestLife & Wanista

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021

Ramai Tak Jujur, Neelofa Cadang Letak Foto Di Sijil Vaksinasi

Berikutan timbul pelbagai kes mengenai anti-vaksin dan sindiket penjualan sijil vaksin palsu baru-baru ini, selebriti popular Neelofa mengemukakan cadangan agar foto pengguna diletakkan di sijil vaksin individu yang telah lengkap dua dos. Neelofa mengutarakan cadangan […]

familuv Fri, 21 Sep 2018

Tambah Kicap Dalam Makanan Bayi, Boleh Ke?

Tunggu bayi anda dah besar barulah perkenalkan kicap dalam hidangan mereka!

Featured Sun, 9 Sep 2018

5 Gaya Potongan Rambut Yang Nampak Menawan Pada Wanita Bermuka Bulat

Ia boleh membantu membuatkan muka anda nampak lebih panjang.

Featured Tue, 16 Mar 2021

Pakar Kesihatan Cadang Kekalkan Larangan Rentas Negeri Sehingga Mei

Larangan rentas negeri perlu terus berkuat kuasa sekiranya jangkitan COVID-19 ingin dikurangkan sehingga berada di bawah paras 500 kes. Menurut pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun, sekatan rentas negeri bagi menghalang […]

#tilljannah Mon, 25 Oct 2021

“One Step Closer” – Latif Romly Selamat Bertunang Dengan Kekasih Hati

Jaguh lompat jauh negara, Latif Romly atau nama sebenarnya Abdul Latif bin Romly telah selamat melangsungkan pertunangan dengan wanita pilihan hatinya dalam satu majlis yang berlangsung di Kangar, Perlis pada Sabtu. Pemenang pingat emas negara […]

Featured Sat, 16 Oct 2021
Featured Thu, 21 May 2020
Featured Mon, 16 Apr 2018

Kenali Lelaki Gay, Bukan Dari Cara Pemakaian Mereka Tetapi Bentuk Jari

Sebuah kajian mengatakan bahawa pengecaman untuk memastikan sama ada lelaki itu gay ataupun tidak boleh dilakukan melalui jari-jemari tangannya. Sama ada anda mempercayainya ataupun tidak, kenyataan ini mungkin boleh digunakan pakai apabila mengaitkannya dengan Digit Ratio Theory.

Featured Thu, 21 Mar 2019

9 gaya kasut sneakers pilihan Nabila Razali. No 3 ‘cool’ habis!

Apa sahaja yang digayakan artis sama ada di Malaysia atau luar negara, pasti akan menjadi ikutan peminatnya. Begitu juga dengan gaya penampilan penyanyi popular Nabila Razali yang sering menjadi perhatian peminat muzik tanah air terutamanya […]

Featured Thu, 5 Jul 2018

Anda Rasa Gemuk Itu Hodoh? Bagi Suku Kaum Mauritania Berbadan Gempal Paling Cun!

Jika anda menganggap rupa paras menawan, kulit yang bersih, bertubuh sasa, langsing dan tinggi lampai, itu sebagai cantik dan tampan, bagi suku kaum di sesetengah negara pula adalah sebaliknya

| Live TV