Events By: Salma Syahbuddin March 25, 2022 @ 5:30pm

“Sekarang Semua Kena Give & Take! Bukan Bini Kena Buat Semua…” – PU Riz Tampil Perjelas Maksud ‘Isteri Kena Angkat Beras Masuk Rumah’

Susulan klip video berdurasi 36 saat yang tular di laman Twitter baru-baru ini, suami kepada selebriti popular, Neelofa iaitu Muhammad Haris Ismail tampil memberi penjelasan semula mengenai isu tersebut.

Menerusi perkongsian Haris atau lebih dikenali sebagai PU Riz di laman TikTok miliknya, kenyataan yang tular menerusi Twitter itu adalah tidak tepat sama sekali.

 

Ini kerana, maksud di sebalik ayat yang digunakan itu sebenarnya merujuk kepada tanggungjawab seorang suami terhadap isteri dan anak-anak termasuklah dalam menyediakan nafkah dan sebagainya.

“Assalamualaikum… ada di Twitter tulisan sebegini dan outcome dari tulisan ini mengatakan Haris menyuruh isteri untuk bawa beras masuk ke dalam rumah.

“Sebenarnya bukan itu maksud dia. Dan kalau didengar betul-betul dan dengan hati yangterbuka maksudnya adalah supaya isteri dianjurkan untuk memasak.

“Tapi, kepada mereka yang bekerja dan mempunyai kekangan lain kalau tak sempat tak menjadi masalah. 

“Berbalik kepada video ini, orang lelaki ni wajib menyediakan tempat tinggal termasuklah memberi nafkah dan menginfakkan harta buat isteri dan anak-anak.

“Tidak boleh kita suruh isteri kita angkat barang berat-berat masuk dalam rumah, Tak boleh kita suruh isteri baiki bumbung rumah yang bocor, tak boleh… itu perkara yang menzalimi isteri,” katanya.

Terdahulu, rata-rata netizen memberikan respon negatif terhadap kenyataan yang dibuat Haris menerusi sesi bual bicara yang dianjurkan oleh pihak Kementerian Pembangunan, Wanita, Keluarga Dan Masyarakat (KPWKM).

Malah, seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Pinokio turut mempersoalkan status dan taraf kelayakan Haris untuk menjadi speaker pada majlis tersebut.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sun, 5 Apr 2020

Rendang cendawan ekspres, mudah dan sedap!

Menu ini jimatkan masa di dapur

Featured Wed, 12 Jan 2022
Trending Fri, 12 Jun 2020
Hiburan Sat, 21 Sep 2019
Events Fri, 19 Apr 2019

dimsum和泰国3台合作引进350小时最新泰剧!

dimsum与泰国3台合作!引进《查龙药师》、泰版《来自星星的你》等350小时泰剧欢庆泼水节。

Featured Fri, 8 May 2020

Seri jadi isteri, Zahirah MacWilson wajah Lebaran Innai Red

Lawa-lawa koleksi Lebaran Innai Red tahun ini

Trending Wed, 18 Mar 2020
Trending Sat, 12 Jan 2019

择定开工吉日!也要懂得开工开运秘笈~

当我们确定了开工的吉日后,那么在开工当天又应该要做好什么准备呢?

Kisah Viral Wed, 6 Apr 2022

Dituduh Mencuri, Gadis Ini Bertindak Dedah Bekas Majikan Buat Aksi Lucah Di….

Gadis bertindak mendedahkan kisah sebenar bekas majikannya!

| Live TV