Gaya Hidup By: Yanie Baharom May 24, 2019 @ 10:00am

Tak sedar datang haid ketika hampir waktu berbuka, batal atau tidak puasa?

Seorang teman merungut, kurang lebih dua jam sebelum berbuka puasa dia didatangi haid.

“Menyesal aku pergi ke tandas. Sebab pergi tandaslah ternampak tanda merah, kalau tak tahu mesti puasa aku tak batal dan dapat penuh hari ini,” kata teman itu.

Lalu penulis menyelit dan memaklumkan kepadanya: “Setahu saya kalau datang haid waima dah dekat waktu berbuka pun memang batal. Tak pernah dengar pula kalau tak sedar datang haid, tak batal puasa.

“Kalau tak tahu, tak batal puasa babe,” bidasnya.

Kesimpulan daripada perbualan di atas menunjukkan, sama ada penulis mahupun teman tadi kurang pasti status sah atau batal puasa seseorang itu apabila dia didatangi haid ketika hampir waktu berbuka puasa.

Untuk jawapan yang lebih rapi dan bertepatan dengan hukum syarak supaya kita tidak membuat andaian sendiri, ikuti penjelasan dibawah ini yang diambil melalui beberapa petikan hadis ini.

Pertanyaan 1:

Al-Lajnah Ad-Daimah lil Ifta’ ditanya: “Seorang wanita sedang berpuasa, namun beberapa saat sebelum azan Maghrib, dia didatangi haid. Apakah dia harus membatalkan puasanya?”

Jawapan:

Jika haid datang beberapa saat sebelum Maghrib, maka puasanya batal dan dia diwajibkan menggantikan puasa pada hari itu di hari yang lain. Jika haid itu datang selepas terbenamnya matahari, maka puasanya sah dan tidak wajib baginya menggantikan puasa tersebut.

 

Pertanyaan 2:

Syaikh Ibnu Utsaimin ditanya: “Seorang wanita merasakan darah, namun darah tersebut belum keluar sebelum terbenamnya matahari, atau merasa sakit seperti kebiasaannya ketika dia alami semasa haid. Apakah puasanya itu sah atau dia perlu menggantikan puasa untuk hari itu?”

Jawapan:

Jika seorang wanita suci merasakan akan datang masa haidnya ketika dia berpuasa, namun darah tidak keluar kecuali setelah terbenamnya matahari; atau sudah merasakan sakit (senggugut), namun darah haid belum juga keluar kecuali setelah terbenamnya matahari, maka puasanya pada hari itu adalah sah dan tiada ketepatan menggantikan puasa untuk hari itu. Sama ada dia sedang melaksanakan puasa wajib atau puasa sunat, keadaan itu tetap tidak membatalkan puasanya.

Bagaimana wanita semua! Adakah persoalan atau kekeliruan anda selama ini mengenai topik yang diutarakan sudah terjawab? Penulis berharap coretan ini sedikit-sebanyak dapat memberi pencerahan dan manfaat kepada anda.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 4 Mar 2024

Kos Sara Hidup Punca Banyak Perceraian Di Selangor

Ramai terpaksa cari pendapatan tambahan

Gaya Hidup Sat, 8 Dec 2018
Gaya Hidup Wed, 24 Oct 2018

5 Benda Di Pejabat Anda Yang Ada Kuman Paling Banyak

Lepas membaca artikel ini anda pasti akan lebih gunakan hand sanitizer.

Anugerah Mon, 9 Jan 2023

AISHM: Dinobat Ikon Sukan Terbaik, Al-Jufferi Anggap Rezeki Anak Bakal Lahir

Tahniah Jufferi! Sememangnya layak digelar Ikon Sukan!

Events Thu, 15 Dec 2022

Rezeki Semakin Murah Dalam Lakonan, Shiha Zikir Jaga Batas

Selebriti serba boleh, Shiha Zikir mengutamakan pemilihan watak dalam memberikan hasil kerja yang terbaik selagi ia tidak melanggar batas. Mula dikenali dalam bidang nyanyian, Shiha juga aktif dalam bidang pengacaraan serta mendapat banyak tawaran lakonan. […]

Featured Wed, 11 Jan 2023

Leona Balik UK, Azhar Sulaiman Nasihat Jangan Ada Kekasih – “I Ada 10 Boyfriend!”

Pelakon Azhar Sulaiman memberi nasihat kepada anaknya, Kasih Iris Leona sebelum berangkat pulang ke United Kingdom. @azharbsulaimanBalik UK dah Leona…. Have a Safe Flight Bambam….♬ original sound – 𝓛𝓪𝓷𝓼669💎 – 𝓛𝓪𝓷𝓼💎 Menerusi perkongsian Azhar di […]

Featured Wed, 11 Sep 2019
Gaya Hidup Tue, 19 Nov 2019

6 larangan bagi warga Arab Saudi wanita yang tidak masuk akal

Hak kebebasan wanita di sana terbantut. Kasihannya!

Gaya Hidup Tue, 24 Oct 2023

Aamir Khan Berehat Seketika Daripada Dunia Lakonan, Pindah Ke Chennai Demi Menjaga Ibu

Bagusnya Aamir Khan, sanggup tinggalkan kerjaya untuk jaga ibu❤️❤️

Gaya Hidup Fri, 6 Jul 2018

Nak Pindah Rumah? Ikuti 7 Tip Ini Yang Boleh Menyenangkan Kerja Anda

Tak semestinya anda perlu bungkus semua barang ke dalam kotak.