Gaya Hidup By: Yanie Baharom May 24, 2019 @ 10:00am

Tak sedar datang haid ketika hampir waktu berbuka, batal atau tidak puasa?

Seorang teman merungut, kurang lebih dua jam sebelum berbuka puasa dia didatangi haid.

“Menyesal aku pergi ke tandas. Sebab pergi tandaslah ternampak tanda merah, kalau tak tahu mesti puasa aku tak batal dan dapat penuh hari ini,” kata teman itu.

Lalu penulis menyelit dan memaklumkan kepadanya: “Setahu saya kalau datang haid waima dah dekat waktu berbuka pun memang batal. Tak pernah dengar pula kalau tak sedar datang haid, tak batal puasa.

“Kalau tak tahu, tak batal puasa babe,” bidasnya.

Kesimpulan daripada perbualan di atas menunjukkan, sama ada penulis mahupun teman tadi kurang pasti status sah atau batal puasa seseorang itu apabila dia didatangi haid ketika hampir waktu berbuka puasa.

Untuk jawapan yang lebih rapi dan bertepatan dengan hukum syarak supaya kita tidak membuat andaian sendiri, ikuti penjelasan dibawah ini yang diambil melalui beberapa petikan hadis ini.

Pertanyaan 1:

Al-Lajnah Ad-Daimah lil Ifta’ ditanya: “Seorang wanita sedang berpuasa, namun beberapa saat sebelum azan Maghrib, dia didatangi haid. Apakah dia harus membatalkan puasanya?”

Jawapan:

Jika haid datang beberapa saat sebelum Maghrib, maka puasanya batal dan dia diwajibkan menggantikan puasa pada hari itu di hari yang lain. Jika haid itu datang selepas terbenamnya matahari, maka puasanya sah dan tidak wajib baginya menggantikan puasa tersebut.

 

Pertanyaan 2:

Syaikh Ibnu Utsaimin ditanya: “Seorang wanita merasakan darah, namun darah tersebut belum keluar sebelum terbenamnya matahari, atau merasa sakit seperti kebiasaannya ketika dia alami semasa haid. Apakah puasanya itu sah atau dia perlu menggantikan puasa untuk hari itu?”

Jawapan:

Jika seorang wanita suci merasakan akan datang masa haidnya ketika dia berpuasa, namun darah tidak keluar kecuali setelah terbenamnya matahari; atau sudah merasakan sakit (senggugut), namun darah haid belum juga keluar kecuali setelah terbenamnya matahari, maka puasanya pada hari itu adalah sah dan tiada ketepatan menggantikan puasa untuk hari itu. Sama ada dia sedang melaksanakan puasa wajib atau puasa sunat, keadaan itu tetap tidak membatalkan puasanya.

Bagaimana wanita semua! Adakah persoalan atau kekeliruan anda selama ini mengenai topik yang diutarakan sudah terjawab? Penulis berharap coretan ini sedikit-sebanyak dapat memberi pencerahan dan manfaat kepada anda.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 27 Mar 2020

Kerajaan salur RM250 bilion bantu setiap lapisan masyarakat

Pakej rangsangan ekonomi komprehensif tangani COVID-19

Gaya Hidup Fri, 2 Mar 2018

Ikut Cara Wanita Latin, Pasti Dapat Body Seksi Punya!…. Nah Ini Dia 4 Tips Menjadi Rahsia Wanita Latin!

“Depan, belakang, kiri dan kanan, aduh mak ai semuanya cantik-cantik dan sado-sado belaka,” bicara seorang teman yang baru pulang dari bercuti di Caracas, ibu kota Venezuela.
Bercakap mengenai kecantikan wanita Amerika Latin,  mereka memiliki susuk tubuh tinggi lampai, berambut perang lebat dan panjang, saiz payudara juga punggung yang menggiurkan. Selain tona kulit tanned keemasan yang cukup seksi!

Gaya Hidup Thu, 9 Jan 2020

5 rahsia gubahan sirih junjung, nombor 5 paling mengejutkan

Dianggap ‘ketua adat’ dalam hantaran perkahwinan

Gaya Hidup Thu, 8 Mar 2018

Tips Menabung Bagi Anda Yang Nak Pergi Travel Banyak Negara!

Setiap orang pasti mempunyai impian untuk travel  ke setiap negara yang mereka suka.

Gaya Hidup Fri, 15 Jun 2018

Dah Guna Deodoran, Tapi Ketiak Masih Basah? Amalkan 4 Cara Ini

Jangan biarkan diri anda malu dengan keadaan ketiak yang sentiasa basah!

Gaya Hidup Wed, 14 Mar 2018

Sembelit Ketika Hamil Memang Tak Lawak! Ikuti 5 Tips Ini & Jangan Tangguh ‘Hajat’ Anda

Selain morning sickness, sembelit merupakan antara masalah biasa yang sering dihadapi oleh wanita sewaktu proses kehamilan.

Featured Sun, 28 Oct 2018

Ini Cara Yang Betul Untuk Bersihkan Papan Pemotong

Hanya guna lemon dan baking soda saja!

Featured Wed, 29 Apr 2020
Featured Tue, 19 May 2020

| Live TV