Gaya Hidup By: tex_admin June 15, 2018 @ 2:00pm

Dah Guna Deodoran, Tapi Ketiak Masih Basah? Amalkan 4 Cara Ini

Anda pernah tak alami ketiak yang berpeluh? Kebiasaannya cuaca panas akan menyebabkan badan kita mudah berpeluh dan salah satu bahagian badan yang berpeluh adalah ketiak. Mesti anda tertanya-tanya kenapa dah guna deodoran pun ketiak masih berpeluh, malah meresap pula ke dalam baju. Mesti malu kalau orang nampak kan? 

Kalau anda nak tahu, peluh adalah salah satu cara untuk menghilangkan toksin dalam tubuh. Penggunaan deodoran sebenarnya tidak dapat menghentikan pengeluaran peluh! Anda mesti nak tahu kan macam mana nak atasi masalah ini? Jangan risau, anda boleh mengendalikan peluh berlebihan dengan beberapa cara ini:

Foto: Magazine

1. Gunakan deodoran semulajadi

Selain daripada menggunakan deodoran yang dijual di pasaran, anda juga boleh membuatnya daripada bahan semulajadi. Cara yang pertama ialah dengan menggunakan campuran baking soda dan air. Sapukan ramuan ini pada ketiak anda dan biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Cara yang kedua pula, anda boleh menggunakan cuka epal yang disapu pada ketiak selepas mandi. Cuka epal ini akan menjadikan ketiak anda lebih kering. Anda juga boleh membuat campuran jus lemon dengan isi tomato. Sebatikan dua campuran tersebut dan sapu pada bahagian ketiak dan biarkan selama 30 minit, seterusnya bilas dengan air bersih.

2. Pastikan ketiak anda bersih

Apabila anda merasakan ketiak anda mula berpeluh, segeralah mengeringkannya dengan kain atau tisu. Sebaiknya, jangan memakai sebarang deodoran apabila ketiak sedang basah. Ia akan meningkatkan pengeluaran peluh pada ketiak. Anda perlu mencuci ketiak dengan sabun dan keringkan terlebih dahulu sebelum menyapu deodoran.

Selain itu, anda juga boleh memakai baju dalam agar peluh tidak meresap secara terus pada pakaian anda. Pemakaian baju dalam akan menyerap terlebih dahulu semua peluh anda. Cara ini juga akan boleh mencegah timbulnya kesan rona kuning pada baju anda. 

3. Mencukur bulu ketiak

Anda juga perlu mencukur bulu ketiak kerana ia dapat membantu mengurangkan pengeluaran peluh. Bulu halus pada ketiak anda akan menjadikan ketiak lembap dan menghasilkan lebih banyak peluh. Bukan itu sahaja, kalau anda membiarkan bulu ketiak terus panjang akan menimbulkan kegatalan. Dah lah berpeluh pastu gatal pula ketiak, mesti tidak selesa!

4. Semak diet anda

Sebaiknya anda perlu mengelakkan makan makanan berbau tajam terutamanya bawang jika anda mudah berpeluh. Elakkan juga makan daging, susu, dan makanan pedas yang boleh meningkatkan suhu badan. Kalau anda nak tahu, makanan jenis ini akan membuatkan hypothalamus menghantar isyarat ke otak untuk menghasilkan lebih banyak peluh.

Kesimpulannya, jika anda mengalami masalah berpeluh yang teruk, cubalah cara ini! Jangan biarkan orang lain menegur ketiak anda basah, kan dah malu?

Sumber: Aliffchannel

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 19 Mar 2020
Featured Tue, 24 Mar 2020
Featured Sun, 25 Nov 2018

Selfie Telah Menyebabkan 259 Kematian, Para Saintis Cadangkan ‘No-Selfie Zone’

Ketahui tentang kes-kes kematian yang disebabkan oleh selfie.

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Gaya Hidup Tue, 24 Jul 2018
Gaya Hidup Fri, 9 Nov 2018

Berseri Di Hari Bahagiamu, Jom Lakukan DIY Treatment Ini

Apa juga keadaan yang membataskan kamu ladies, kecantikan dan keserian wajah menjelang hari bahagiamu tidak harus diabaikan.

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Mengalami Masalah Perut Buncit? 5 Jenis Makanan Ini Boleh Bantu Kempiskan Perut!

Setiap wanita pasti mengidamkan bentuk badan yang langsing serta perut yang kempis.

Featured Mon, 20 Aug 2018

5 Mitos Tentang Nyamuk & Fakta Sebenar Yang Anda Perlu Tahu

Jom belajar tentang nyamuk sempena World Mosquito Day yang disambut pada hari ini!

Gaya Hidup Tue, 8 Oct 2019

6 teknik regangan yoga mudah yang anda boleh amalkan di pejabat

Nak buat di meja kerja pun boleh. Mudah sahaja!

Featured Thu, 4 Jul 2019

Figura Julai 2019: Hawa Rizwana, Wajah Pelaris TV3.

Hawa merupakan penyampai berita termuda di TV3!

| Live TV