Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 14, 2018 @ 3:37pm

‘Go Away’ Badan Berbau! Guna 8 Cara Ini Untuk Kekalkan Wangi Badan Sepanjang Hari

Apakah reaksi anda ketika sedang berada dalam ruangan yang sempit, tiba-tiba terhidu aroma yang menyengat datang dari teman anda mahupun orang sekeliling? Menahan nafas atau bertindak dengan menyindir suspek badan berbau? Jika anda tidak mahu perkara seumpama ini berlaku kepada diri sendiri, ikuti tips mudah yang disenaraikan di bawah ini. Badan pun akan bau wangi!

gonaturalwithme.com

1. DEODORANT

Menghilangkan bau badan dengan menggunakan deodorant merupakan langkah paling mudah dan cepat kerana kesannya berlaku serta-merta. Walau bagaimanapun, hasilnya tidak berpanjangan.


2. JERUK NIPIS

Kandungan yang terdapat di dalam jeruk nipis dapat membunuh bakteria penyebab bau badan. Jeruk nipis juga dapat membantu meningkatkan PH kulit. Caranya sangat mudah, potong jeruk nipis kepada dua bahagian lalu gosokkan pada ketiak anda, tunggu sehingga kering, lalu bilaskan. Satu lagi cara untuk dicuba anda, titisan pati jeruk nipis yang diramas bersama dengan daun sirih, disapukan di bahagian ketiak anda.

3. CUKA 

Sifat anti bakteria pada cuka dapat melawan pertumbuhan bakteria. Sedikit titisan cuka yang dicampurkan dengan air kemudian sapukan di daerah ketiak serta bahagian berbau yang lain. Biarkan kering untuk beberapa waktu kemudian bilas sehingga bersih. Lakukan cara ini sebelum tidur dan bersihkan pada saat anda bangun pagi harinya.

www.rd.com

4. AIR DAN BUNGA MAWAR

Kuntuman bunga mawar yang menggoda serta baunya yang harum, boleh dipelbagaikan kegunaannya. Ia terbukti untuk menghilangkan bau badan. Caranya cukup mudah, campur bunga mawar dengan air, lalu ramaskan. Sapukan air mawar itu di bawah lengan dan daerah tubuh berbau yang lainnya. Lakukan secara rutin sampai bau ketiak anda berkurang.


5. TOMATO

Ambil lebih kurang dua biji tomato dan kisar menjadikan ia seperti bubur. Tapiskan buah tomato yang dikisar tadi dan ambil patinya dan sapukan pada ketiak anda. Biarkan selama 15 minit kemudian bilas sehingga bersih. Amalkannya secara konsisten selama beberapa minggu dan anda akan berpuas hati dengan hasilnya apabila bebeas bau tidak menyenangkan.

6. LOBAK

Amalan meminum jus lobak merah selain menggunakannya sebagai skrub lulur di bahagian ketiak atau seluruh tubuh bukan saja boleh menghilangkan bau badan malah memutihkan kulit.

greenblender.com

7. PAKAIAN BERSIH

Menjaga kebersihan tubuh dengan memakai pakaian bersih, dapat mengelakkan pembiakan bakteria di bahagian ketiak juga fabrik baju yang berpeluh yang menyebabkan punca badan berbau. Mengenakan pakaian yang bersih dan fabrik yang bersesuaian dan ringan seperti kain kapas dapat membantu kulit anda untuk lebih bernafas.


8. AIR PUTIH

Pengambilan air putih yang mencukupi, dapat membantu kelancaran kitaran air yang ada pada tubuh. Air putih bermanfaat untuk menghasilkan peluh yang sihat tanpa bau. Jika anda tidak percaya, mulakan hari anda dengan bekalan air putih yang mencukupi iaitu lapan gelas sehari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 8 Mar 2018

Tips Menabung Bagi Anda Yang Nak Pergi Travel Banyak Negara!

Setiap orang pasti mempunyai impian untuk travel  ke setiap negara yang mereka suka.

Gaya Hidup Sun, 8 Apr 2018

Nak Jaga Suara, Amalkan 6 Perkara Ini

Suara yang merdu dan sedap didengar lazimnya dimiliki oleh para qari qariah, penyanyi, penyampai radio serta mereka yang menggunakan suara sebagai sumber pendapatan.

Kita yang mendengar bacaan, nyanyian ataupun celoteh mereka pasti terpesona atau terhibur. Bagaimanakah kita boleh mendapatkan suara sebegitu?

Gaya Hidup Wed, 29 Aug 2018

Wanita 4 Series Disangka 20-an, Kisah Awet Muda Lure Hsu Bikin Tular!

Selain faktor genetik, Lure turut mendedahkan dia mengamalkan diet pemakanan yang ketat untuk mengekalkan keremajaan.

Gaya Hidup Fri, 16 Nov 2018

Anugerah Haiwan Peliharaan Paling Popular Jatuh Kepada…

Untuk mendapatkan haiwan-haiwan famous ini, anda kena buat booking dulu!

Featured Sun, 31 May 2020
Gaya Hidup Fri, 1 Feb 2019

Diberi mandat menyiapkan persalinan Yang di-Pertuan Agong dan keluarga, Datuk Rizalman bagaikan bermimpi!

Beliau turut berkongsi momen emas ketika sesi fotografi bersama keluarga diraja Sultan Pahang.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Anda Tak Patut Biarkan Handphone Anda Dicas Semalaman

Anda pernah dengarkan, yang kita tak patut biarkan telefon kita dicas berlebihan? Kononnya lama-lama kuasa bateri itu akan berkurangan.

Featured Tue, 11 Sep 2018

Jurufoto Ini Guna Refleksi Cermin Untuk Mengambil Gambar Keindahan Alam. Hasilnya Memang Wow!

Dengan menggunakan cermin bulat, hasil karyanya memang cukup mengagumkan!

Gaya Hidup Tue, 20 Mar 2018

Elak Terlepas Flight Sempena Cuti Sekolah. Ikuti Tips Perjalanan Oleh Malaysia Airports

Sempena cuti persekolahan ini, pasti ramai ibu bapa yang mempunyai perancangan untuk membawa anak-anak pergi bercuti.

| Live TV