Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 14, 2018 @ 3:37pm

‘Go Away’ Badan Berbau! Guna 8 Cara Ini Untuk Kekalkan Wangi Badan Sepanjang Hari

Apakah reaksi anda ketika sedang berada dalam ruangan yang sempit, tiba-tiba terhidu aroma yang menyengat datang dari teman anda mahupun orang sekeliling? Menahan nafas atau bertindak dengan menyindir suspek badan berbau? Jika anda tidak mahu perkara seumpama ini berlaku kepada diri sendiri, ikuti tips mudah yang disenaraikan di bawah ini. Badan pun akan bau wangi!

gonaturalwithme.com

1. DEODORANT

Menghilangkan bau badan dengan menggunakan deodorant merupakan langkah paling mudah dan cepat kerana kesannya berlaku serta-merta. Walau bagaimanapun, hasilnya tidak berpanjangan.


2. JERUK NIPIS

Kandungan yang terdapat di dalam jeruk nipis dapat membunuh bakteria penyebab bau badan. Jeruk nipis juga dapat membantu meningkatkan PH kulit. Caranya sangat mudah, potong jeruk nipis kepada dua bahagian lalu gosokkan pada ketiak anda, tunggu sehingga kering, lalu bilaskan. Satu lagi cara untuk dicuba anda, titisan pati jeruk nipis yang diramas bersama dengan daun sirih, disapukan di bahagian ketiak anda.

3. CUKA 

Sifat anti bakteria pada cuka dapat melawan pertumbuhan bakteria. Sedikit titisan cuka yang dicampurkan dengan air kemudian sapukan di daerah ketiak serta bahagian berbau yang lain. Biarkan kering untuk beberapa waktu kemudian bilas sehingga bersih. Lakukan cara ini sebelum tidur dan bersihkan pada saat anda bangun pagi harinya.

www.rd.com

4. AIR DAN BUNGA MAWAR

Kuntuman bunga mawar yang menggoda serta baunya yang harum, boleh dipelbagaikan kegunaannya. Ia terbukti untuk menghilangkan bau badan. Caranya cukup mudah, campur bunga mawar dengan air, lalu ramaskan. Sapukan air mawar itu di bawah lengan dan daerah tubuh berbau yang lainnya. Lakukan secara rutin sampai bau ketiak anda berkurang.


5. TOMATO

Ambil lebih kurang dua biji tomato dan kisar menjadikan ia seperti bubur. Tapiskan buah tomato yang dikisar tadi dan ambil patinya dan sapukan pada ketiak anda. Biarkan selama 15 minit kemudian bilas sehingga bersih. Amalkannya secara konsisten selama beberapa minggu dan anda akan berpuas hati dengan hasilnya apabila bebeas bau tidak menyenangkan.

6. LOBAK

Amalan meminum jus lobak merah selain menggunakannya sebagai skrub lulur di bahagian ketiak atau seluruh tubuh bukan saja boleh menghilangkan bau badan malah memutihkan kulit.

greenblender.com

7. PAKAIAN BERSIH

Menjaga kebersihan tubuh dengan memakai pakaian bersih, dapat mengelakkan pembiakan bakteria di bahagian ketiak juga fabrik baju yang berpeluh yang menyebabkan punca badan berbau. Mengenakan pakaian yang bersih dan fabrik yang bersesuaian dan ringan seperti kain kapas dapat membantu kulit anda untuk lebih bernafas.


8. AIR PUTIH

Pengambilan air putih yang mencukupi, dapat membantu kelancaran kitaran air yang ada pada tubuh. Air putih bermanfaat untuk menghasilkan peluh yang sihat tanpa bau. Jika anda tidak percaya, mulakan hari anda dengan bekalan air putih yang mencukupi iaitu lapan gelas sehari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 8 May 2020
Gaya Hidup Fri, 22 Mar 2019
Gaya Hidup Wed, 26 Dec 2018

Trolley vs Basket While Grocery Shopping: Which One Benefits You More?

The right one is good not only for your health but also wallet.

Featured Wed, 15 May 2019
Featured Mon, 8 Jul 2019

Kolam renang infiniti 360 darjah, projek gila terbaharu Kota London!

Laluan akses ke kolam ini menggunakan pintu seperti kapal selam, wow!

Gaya Hidup Wed, 5 Sep 2018
Featured Sun, 3 May 2020

Lisa Surihani luah rasa rindu? Siapa gerangan yang dirindui?

Turut kongsi cara kekal hidrat dan cantik ketika Ramadan

Gaya Hidup Thu, 21 May 2020

| Live TV