Gaya Hidup By: Yanie Baharom October 20, 2018 @ 3:00pm

Lima Tumbuhan Yang Ditanam Dalam Bilik Akan Membuat Tidurmu Terasa Nyaman Dan Lena

Pengaliran udara nyaman dan sumber bekalan oksigen yang baik boleh diperolehi dengan cara menanam pokok di dalam bilik.

Tetapi bukan semua jenis pokok boleh diletakkan dalam bilik tidur. Kebanyakan tumbuhan memerlukan cahaya dan pengudaraan yang baik untuk tumbesaran dan kesuburannya.

Nak tahu apakah jenis tumbuhan paling baik diletakkan dalam ruang kamar sekaligus membantu kamu tidur dengan lebih lena? Lihat lampiran di bawah.

1. Bunga Jasmine

Jasmine adalah tumbuhan yang rimbun dan menjalar dengan putik bunga berwarna putih atau merah jambu. Jasmine sangat mujarab membantu mengurangkan tekanan dan stres kerana haruman yang menyegarkan.

Jasmine aktif ketika waktu malam dengan mengeluarkan haruman yang membuatkan kamu segar bila bangun tidur. Cuba letak sepasu bunga jasmine dalam bilik tidur kamu dan rasai sendiri ketenangan yang mengasyikkan itu.

Foto: wallpapers web com

2. Lavender

Lavender memang terkenal sebagai tumbuhan dengan aroma yang membantu meredakan stres! Harumannya mampu menurunkan kadar tekanan darah dan mengurangkan keresahan. Apatah lagi jika kamu membakar lilin beraroma lavender ketika tidur. Mungkin kamu akan terus tidur sampai ke petang esoknya?

Foto: HGTV.com

3. Snake Plant

Pokok ular ini kerap dijadikan sebagai tumbuhan hiasan di taman mini. Rupanya ia sangat membantu tumbuhan lain kerana pokok ular melepaskan karbon dioksida pada waktu malam dan menukarkannya kepada oksigen dengan banyak. Malah kamu juga mudah untuk menjaganya kerana pokok ular hanya perlu disiram dengan air sekali dalam dua minggu.

Foto: somethinghaute

4. Lidah Buaya

Lidah buaya atau aloe vera mudah untuk dijaga dan cepat membesar dan menghasilkan banyak bahagian daun. Malah jel aloe vera juga sesuai disapu pada kulit sebelum tidur untuk kulit yang lebih bersih, segar, lembap dan bebas jerawat.

Foto: novenyekazotthonodban

5. English Ivy

English Ivy adalah tumbuhan menjalar yang mudah diuruskan. Ia juga terkenal sebagai tumbuhan yang boleh membantu masalah asthma dan alahan. Malah ia juga membantu masalah pernafasan dengan membersihkan kandungan udara yang kotor dalam bilik tidur kamu.

Kamu boleh tanamnya di dalam pasu dan gantungkannya di tempat tinggi. Oleh kerana ia tumbuh secara menjalar, jangan lupa potong bahagian dahan yang berlebihan supaya tidak dicapai oleh kanak-kanak.

Foto: Mother Nature Network

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 11 Sep 2019
Gaya Hidup Wed, 7 Mar 2018

Mahu Rasai Penginapan Mewah Seperti Bercuti Di Bali? Jom Ke Aman Rimba Janda Baik!

Terpegun dan terpesona, perasaan yang  terlahir jujur saat menjejakkan kaki di perkarangan Aman Rimba Private Estate, terletak di Janda Baik, yang mengambil masa cuma 50 minit perjalanan dari Kuala Lumpur.

Gaya Hidup Fri, 29 Mar 2019

Ukur dada, punggung sendiri itu cara tepat memilih pakaian dalam anda!

Apabila si gempal memakai g-string, tidak dapat dibayangkan!

Featured Fri, 11 Jan 2019
Gaya Hidup Sun, 6 May 2018

Robert Downey Jr. Tayang Rumah Kincir Angin Miliknya Dalam Video Ini

Mewah tapi pada masa yang sama, seronok untuk didiami.

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

Untuk Elak Kereta Calar-Balar Selepas Cuci, Ikuti Tiga Langkah Ini

Teknik pencucian yang salah boleh mengakibatkan masalah yang tidak diingini.

Gaya Hidup Tue, 15 Jan 2019
Gaya Hidup Sat, 19 Jan 2019

This man creates mini works of art using fried eggs!

Well, when the inspiration hits you, you just can’t stop!

Featured Thu, 5 Mar 2020

| Live TV