Gaya Hidup By: Yanie Baharom October 20, 2018 @ 3:00pm

Lima Tumbuhan Yang Ditanam Dalam Bilik Akan Membuat Tidurmu Terasa Nyaman Dan Lena

Pengaliran udara nyaman dan sumber bekalan oksigen yang baik boleh diperolehi dengan cara menanam pokok di dalam bilik.

Tetapi bukan semua jenis pokok boleh diletakkan dalam bilik tidur. Kebanyakan tumbuhan memerlukan cahaya dan pengudaraan yang baik untuk tumbesaran dan kesuburannya.

Nak tahu apakah jenis tumbuhan paling baik diletakkan dalam ruang kamar sekaligus membantu kamu tidur dengan lebih lena? Lihat lampiran di bawah.

1. Bunga Jasmine

Jasmine adalah tumbuhan yang rimbun dan menjalar dengan putik bunga berwarna putih atau merah jambu. Jasmine sangat mujarab membantu mengurangkan tekanan dan stres kerana haruman yang menyegarkan.

Jasmine aktif ketika waktu malam dengan mengeluarkan haruman yang membuatkan kamu segar bila bangun tidur. Cuba letak sepasu bunga jasmine dalam bilik tidur kamu dan rasai sendiri ketenangan yang mengasyikkan itu.

Foto: wallpapers web com

2. Lavender

Lavender memang terkenal sebagai tumbuhan dengan aroma yang membantu meredakan stres! Harumannya mampu menurunkan kadar tekanan darah dan mengurangkan keresahan. Apatah lagi jika kamu membakar lilin beraroma lavender ketika tidur. Mungkin kamu akan terus tidur sampai ke petang esoknya?

Foto: HGTV.com

3. Snake Plant

Pokok ular ini kerap dijadikan sebagai tumbuhan hiasan di taman mini. Rupanya ia sangat membantu tumbuhan lain kerana pokok ular melepaskan karbon dioksida pada waktu malam dan menukarkannya kepada oksigen dengan banyak. Malah kamu juga mudah untuk menjaganya kerana pokok ular hanya perlu disiram dengan air sekali dalam dua minggu.

Foto: somethinghaute

4. Lidah Buaya

Lidah buaya atau aloe vera mudah untuk dijaga dan cepat membesar dan menghasilkan banyak bahagian daun. Malah jel aloe vera juga sesuai disapu pada kulit sebelum tidur untuk kulit yang lebih bersih, segar, lembap dan bebas jerawat.

Foto: novenyekazotthonodban

5. English Ivy

English Ivy adalah tumbuhan menjalar yang mudah diuruskan. Ia juga terkenal sebagai tumbuhan yang boleh membantu masalah asthma dan alahan. Malah ia juga membantu masalah pernafasan dengan membersihkan kandungan udara yang kotor dalam bilik tidur kamu.

Kamu boleh tanamnya di dalam pasu dan gantungkannya di tempat tinggi. Oleh kerana ia tumbuh secara menjalar, jangan lupa potong bahagian dahan yang berlebihan supaya tidak dicapai oleh kanak-kanak.

Foto: Mother Nature Network

Sumber: Cosmopolitan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 18 Jan 2018

Kurus Tak Semestinya Sihat

Kurus itu cantik! Itu fakta yang tersemat di pemikiran ramai wanita. Namun, tahukah anda kurus itu tidak semestinya melambangkan seseorang itu 100% sihat. Ini disebabkan mereka yang kurus selalu merasakan mereka sihat lalu mengambil ringan […]

Acara Tue, 29 Oct 2019

Kempen Always Be Clean (ABC) tingkat kesedaran kebersihan untuk kanak-kanak

Kerjasama diantara KPJ Ampang Jaya dan Antabax bagi menjayakannya!

Featured Mon, 25 Feb 2019

Ikon fesyen berumur 97 tahun ini dilamar oleh agensi peragaan terbesar di dunia

Beliau kini seangkatan dengan Gigi Hadid, Kate Moss dan Kaia Gerber.

Featured Fri, 11 Oct 2019

Pemberian hibah lindungi hak wanita

Ketahui 6 cara urus harta peninggalan

Featured Thu, 11 Jan 2018

Clean Eating Adalah Gaya Hidup

‘YOU ARE WHAT YOU EAT’, ungkapan ini memang sering kita dengar.  Jika kita mengambil makanan  sihat, maka tubuh juga menjadi sihat. Tapi jika makanan yang diambil tidak sihat dan banyak bahan pengawet, maka tubuh badan […]

Gaya Hidup Tue, 2 Oct 2018
Gaya Hidup Tue, 7 May 2019

8 tanda pasangan anda sebenarnya sedang menipu anda

Kejujuran penting dalam setiap hubungan

Gaya Hidup Wed, 28 Nov 2018
Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

Restoran Baru Ini Menghidangkan “Fast Food” Yang Berkhasiat, Sesuai Untuk Orang Yang Berdiet. Jom Try!

Ada restoran baru di Lower Ground Level 1Utama, Petaling Jaya yang menawarkan makanan segera, tapi menunya khas untuk sesiapa yang tengah berdiet.

Gaya Hidup Thu, 1 Oct 2020

Jom Kenalpasti Kandungan Sabun Yang Sesuai Untuk Kulit Korang!

Kulit bersih dan awet muda menjadi impian buat semua

| Live TV