Gaya Hidup By: Bibi Ramli April 20, 2018 @ 11:00am

Peminat Salted Eggyolk Mesti Cuba Resipi Ayam Goreng Oleh Chef Cilik Danish Harraz Ini

Beberapa tahun lepas, ramai orang kecoh tentang trend masakan salted eggyolk (kuning telur masin) yang boleh dimakan dengan pelbagai jenis masakan.

Hidangan yang paling popular mungkinlah salted eggyolk croissant, tapi peminat salted eggyolk mesti cuba makan dengan ayam goreng. Rasa power!

Chef cilik Danish Harraz baru-baru ini ada berkongsi sebuah resipi seperti ini tapi dia hanya menggunakan kepak ayam. Lagi syok makan!

Digelar “Crispy Salted Egg Wings”, masakan ini macam ayam goreng biasa. Cuma ia disaluti dengan sos telur kuning masin. Fuhhh, bayangkan saja pun dah tahu sedap.

Kalau anda tak kenal siapa Danish Harraz ini, no problem. Baru saja berumur 11 tahun, chef muda ini telah belajar memasak dengan sendiri, ya! Dia kata cikgunya ialah Internet. Dia kini mempunyai 99,000 followers di Instagram. 

Foto: NSTP

Anda boleh check out akaun media sosialnya dan lihat sendiri apa yang dia pernah masak. Macam-macam ada! Bukan itu saja, kek dan biskut pun dia pandai buat!

Contohnya, tengok dia masak Crispy Chicken Schnitzel With Mushroom Black Pepper Gravy. Comel je!

Kalau berminat nak cuba masak kepak ayam goreng bersama sos telur kuning masin seperti yang Danish kongsi, jom tengok resipinya!

Bahan-bahan untuk kepak ayam goreng:

  • 12 – 14 ketul chicken wings
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Sedikit garam dan serbuk lada hitam
  • Serbuk lada Cayenne (optional, kalau nak pedas sedikit)

Cara-caranya:

  • Bersihkan ayam, keringkan dan perapkan dalam garam dan serbuk lada hitam selama 15 minit. Jika anda inginkan sedikit kepedasan, letakkan sedikit serbuk lada Cayenne di dalam perapan.
  • Di dalam mangkuk, gaulkan ayam tadi dengan tepung gandum dan serbuk penaik. Pastikan keseluruhan permukaan ayam itu disaluti tepung.
  • Panaskan minyak dan goreng ayam secara deep fry dengan api sederhana.

Bahan-bahan untuk sos telur masin:

  • 4 biji telur masin
  • 20 helai daun kari
  • 2 sudu besar mentega
  • 4 sudu besar susu cair atau krim putar
  • 3-4 biji cili padi, dibuang biji dan dihiris (optional, kalau nak pedas sikit)
  • 1 sudu besar bawang putih, dicincang
  • 1 sudu kecil gula
  • ½ sudu kecil serbuk kari

Cara-caranya:

  • Asingkan telur putih dan kuning. Steam telur kuning selama 10 minit atau sehingga masak.
  • Hancurkan telur kuning sampai jadi mash.
  • Dalam kuali leper, cairkan mentega dan masukkan daun kari, cili padi dan bawang putih. Goreng sehingga wangi.
  • Masukkan telur kuning dan kacau sehingga berbuih.
  • Masukkan susu cair atau krim putar, gula dan serbuk kari.
  • Biarkan sos ini mendidih dan surut sedikit sebelum dialihkan dari api.
  • Tuangkan sos ke atas kepak ayam sampai rata. Kemudian hidangkan ketika masih panas. Dah siap!

Ayam goreng yang rangup, dimakan pula dengan sos yang masin, berkrim dan pedas… Meleleh air liur bayangkannya. Jom cuba!

Sumber: Instagram Danish Harraz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sat, 3 Nov 2018

Ini Cara Nak Cuci Kain Buruk Untuk Nampak Macam Baru Beli

Sekali cuci nampak macam baru beli!

Gaya Hidup Sat, 15 Dec 2018

Doktor Ini Kata, Kalau Nak Umur Panjang, Jangan Bersara

Doktor ini telah meninggal dunia pada usianya 105 tahun.

Featured Tue, 14 Aug 2018

Wow! Makan Kimchi Boleh Kuruskan Badan?

Kimchi mempunyai kandungan serat yang tinggi akan menjadikan anda berasa kenyang!

Gaya Hidup Tue, 27 Nov 2018

25 Pekerjaan Dengan Gaji Paling Masyuk Di Malaysia, Cecah Lima Angka!

Demand Planning Manager merupakan kerjaya makan gaji dengan bayaran paling tinggi, wow!

Featured Mon, 13 Aug 2018
Featured Wed, 29 Apr 2020
Gaya Hidup Thu, 11 Apr 2019
Gaya Hidup Sat, 18 Aug 2018
Featured Sat, 2 Feb 2019
Gaya Hidup Mon, 23 Apr 2018

Anda Kerap Sakit Belakang? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

Kalau anda nak tahu, 5 perkara ini penyebab anda kerap sakit belakang.

| Live TV