Gaya Hidup By: Bibi Ramli April 20, 2018 @ 11:00am

Peminat Salted Eggyolk Mesti Cuba Resipi Ayam Goreng Oleh Chef Cilik Danish Harraz Ini

Beberapa tahun lepas, ramai orang kecoh tentang trend masakan salted eggyolk (kuning telur masin) yang boleh dimakan dengan pelbagai jenis masakan.

Hidangan yang paling popular mungkinlah salted eggyolk croissant, tapi peminat salted eggyolk mesti cuba makan dengan ayam goreng. Rasa power!

Chef cilik Danish Harraz baru-baru ini ada berkongsi sebuah resipi seperti ini tapi dia hanya menggunakan kepak ayam. Lagi syok makan!

Digelar “Crispy Salted Egg Wings”, masakan ini macam ayam goreng biasa. Cuma ia disaluti dengan sos telur kuning masin. Fuhhh, bayangkan saja pun dah tahu sedap.

Kalau anda tak kenal siapa Danish Harraz ini, no problem. Baru saja berumur 11 tahun, chef muda ini telah belajar memasak dengan sendiri, ya! Dia kata cikgunya ialah Internet. Dia kini mempunyai 99,000 followers di Instagram. 

Foto: NSTP

Anda boleh check out akaun media sosialnya dan lihat sendiri apa yang dia pernah masak. Macam-macam ada! Bukan itu saja, kek dan biskut pun dia pandai buat!

Contohnya, tengok dia masak Crispy Chicken Schnitzel With Mushroom Black Pepper Gravy. Comel je!

Kalau berminat nak cuba masak kepak ayam goreng bersama sos telur kuning masin seperti yang Danish kongsi, jom tengok resipinya!

Bahan-bahan untuk kepak ayam goreng:

  • 12 – 14 ketul chicken wings
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • Sedikit garam dan serbuk lada hitam
  • Serbuk lada Cayenne (optional, kalau nak pedas sedikit)

Cara-caranya:

  • Bersihkan ayam, keringkan dan perapkan dalam garam dan serbuk lada hitam selama 15 minit. Jika anda inginkan sedikit kepedasan, letakkan sedikit serbuk lada Cayenne di dalam perapan.
  • Di dalam mangkuk, gaulkan ayam tadi dengan tepung gandum dan serbuk penaik. Pastikan keseluruhan permukaan ayam itu disaluti tepung.
  • Panaskan minyak dan goreng ayam secara deep fry dengan api sederhana.

Bahan-bahan untuk sos telur masin:

  • 4 biji telur masin
  • 20 helai daun kari
  • 2 sudu besar mentega
  • 4 sudu besar susu cair atau krim putar
  • 3-4 biji cili padi, dibuang biji dan dihiris (optional, kalau nak pedas sikit)
  • 1 sudu besar bawang putih, dicincang
  • 1 sudu kecil gula
  • ½ sudu kecil serbuk kari

Cara-caranya:

  • Asingkan telur putih dan kuning. Steam telur kuning selama 10 minit atau sehingga masak.
  • Hancurkan telur kuning sampai jadi mash.
  • Dalam kuali leper, cairkan mentega dan masukkan daun kari, cili padi dan bawang putih. Goreng sehingga wangi.
  • Masukkan telur kuning dan kacau sehingga berbuih.
  • Masukkan susu cair atau krim putar, gula dan serbuk kari.
  • Biarkan sos ini mendidih dan surut sedikit sebelum dialihkan dari api.
  • Tuangkan sos ke atas kepak ayam sampai rata. Kemudian hidangkan ketika masih panas. Dah siap!

Ayam goreng yang rangup, dimakan pula dengan sos yang masin, berkrim dan pedas… Meleleh air liur bayangkannya. Jom cuba!

Sumber: Instagram Danish Harraz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 15 May 2018

Adoi! Umur Baru 25 Tahun Tapi Rambut Dah Beruban. Makan 7 Jenis Makanan Ini Untuk Atasinya

Kalau tak nak rambut beruban pada usia muda, anda boleh amalkan makan 7 jenis makanan ini.

Gaya Hidup Sun, 21 Jan 2018

5 Cara Elak Stress Dengan Berkesan

Mengelak belenggu stress lagi mudah berbanding mengendalikannya. Tak semestinya perlu berbelanja ribuan ringgit untuk satu pakej staycation di pinggir kota, atau sesi spa berjenama popular.

Gaya Hidup Fri, 9 Feb 2018

Dah Pukul 3 Pagi Tapi Tak Boleh Tidur? Ini 5 Cara Efektif Untuk Cepat Lena

Memang tension kalau kita kepenatan setelah bekerja seharian tapi apabila kita rebah ke katil, tak boleh pulak mata nak pejam.

Featured Tue, 13 Mar 2018

Resepi Mudah Chocolate Mug Cake. Siap Dalam Masa 2 Minit!

Anda penggemar kek coklat tetapi tidak tahu cara nak buat? Kami akan kongsikan resepi paling cepat dan mudah untuk anda lakukan di rumah.

Gaya Hidup Sat, 19 Oct 2019

Belajar minum air pada waktu yang betul, barulah cantik dan sihat!

Bukan susah untuk kekal cantik dan sihat!

Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Guna Bendi Saja Untuk Turunkannya

Jumlah kolestrol yang tinggi dan berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan.

Featured Tue, 8 Jan 2019

Patung Barbie BTS bakal dilancarkan, wajah anggota yang mana satukah pilihan anda?

Patung Barbie BTS akan digayakan dengan kostum mini yang dipakai di dalam muzik video Idol.

Featured Wed, 6 May 2020
Gaya Hidup Fri, 7 Dec 2018

Anak Tidur Di Rumah Kawan, Larang Atau Benarkan?

Boleh saja nak tidur rumah kawan, tetapi adab harus diutamakan!

Gaya Hidup Tue, 13 Feb 2018

Nak Kuruskan Badan Tak Semestinya Perlu Ke Gym, Ikuti 7 Tips Mudah Ini! Ramai Dah Berjaya

Nak kuruskan badan tak semestinya perlu kerap ke gym atau betul-betul mengawasi pengambilan makanan. sekali. Jangan seksa badan anda. 

| Live TV