Gaya Hidup By: Yanie Baharom January 20, 2020 @ 11:01am

Wanita ‘mahal’ ciri isteri idaman lelaki

Soal jodoh bukan perkara yang boleh dipandang remeh kerana jika memiliki jodoh sesuai, rumah tangga kekal bahagia berpanjangan, namun sebaliknya jika pemilihan dilakukan secara tangkap muat, tentunya panas yang diharap hingga ke petang, hujan pula di tengah hari dan berantakanlah rumah tangga yang dibina.

Jadi, berusahalah untuk mencari jodoh yang sesuai atau dirasakan terbaik untuk diri agar kebahagian hidup diperoleh pada tahap yang sepatutnya dan jika wanita mahukan calon suami yang sempurna, lelaki juga ada piawaian dalam mencari bakal isteri.

Biasanya mereka mahukan isteri yang mempunyai rupa paras menawan. Andai kata perangai tidak begitu baik sekali pun, tapi jika wajah dimiliki membuatkan lelaki tertawan, maka wanita sebegini tetap akan dipilih menjadi isteri kerana bagi lelaki, sifat dan perangai boleh diubah atau dididik ke arah yang lebih baik.

Mengutip kata-kata seorang kenalan penulis, perempuan dengan muka lawa kalau perangai tidak begitu cantik tidaklah rasa menyampah sangat sebab muka cantik. Lama-lama eloklah perangainya kalau lelaki pandai mendidik.

Melainkan lelaki itu seseorang yang tinggi pengetahuan agama, semestinya ciri-ciri wanita muslimah menjadi pilihan hati.

Rupa paras jatuh nombor dua, yang paling penting adalah pegangan agamanya kerana wanita yang ada pengetahuan agama faham tentang hukum hakam dan batas-batas dalam rumah tangga selain mampu menjadi pendidik yang baik buat anak-anak. Lagi pun tidak susah untuk mendidik wanita solehah kerana mereka berilmu.

Ada pula lelaki tertarik dengan wanita yang bijak, mempunyai sumber kewangan yang baik dan handal memasak juga dianggap bonus. Cuma satu perkara yang lelaki paling tidak gemar ialah jika wanita terlampau sosial dan ‘murahan.’ Biasanya jenis wanita sebegini dipilih sekadar untuk bersuka-suka sahaja dan kemudian akan ditinggalkan begitu sahaja .

Jadilah wanita yang ‘mahal’ kerana wanita sebegini sukar untuk dimiliki kerana dia tahu nilai harga dirinya.

Di bawah ini, Hijab & Heels kongsikan ciri-ciri ‘isteri’ idaman lelaki.

1. Pandai menjaga maruah diri

Lelaki yang suka berfoya-foya biasanya mudah didampingi wanita yang seksi dan sosial. Tetapi bila bab mencari isteri, biasanya mereka tertarik dengan wanita yang akhlaknya baik.

Apabila seseorang wanita itu tidak terdedah dengan dunia luar, maka kuranglah fitnah berlaku di sekitarnya. Hidupnya tertumpu kepada suami, anak dan keluarga sahaja.

Walaupun tidak semua lelaki memilih isteri sebegini, tetapi kebanyakan begitulah. Kata orang, teman wanita untuk bersukaria bukan main seksi lagi tetapi isteri di rumah bagaikan wanita lindungan kaabah.

Pesanan untuk golongan wanita jika ramai lelaki mahukan kamu hanya untuk memuaskan nafsu semata-mata, jangan berasa bangga apabila diri digilai ramai kerana hakikatnya mereka sedang memandang rendah harga diri kamu.

2. Feminin dan penuh kewanitaan

Disebabkan kemampuan wanita sekarang ini setanding kebolehan lelaki, sifat feminin juga semakin terhakis dalam diri wanita.

Yang pasti, lelaki memerlukan wanita yang penuh pesona lemah lembut, romantik dan prihatin. Ini kerana lelaki melihat wanita sebagai tempat untuk bermanja dan dimanja, tempat mencurah kasih, berkongsi pendapat dan mendapatkan dorongan. Dengan sedikit sikap berdikari, anda tentunya wanita yang menjadi buruan lelaki.

Foto: Business Insider

3. Sederhana

Lelaki memang suka terhadap wanita yang memiliki kecantikan semula jadi selain kurang bersolek. Bersolek tebal pada mereka seperti menipu diri sendiri.

Ada juga wanita yang berhias cantik apabila melangkah keluar dari rumah, namun jika dilihat wajah semula jadi mereka sejurus bangun daripada tidur, mungkin ada yang terkejut melihatnya. Selain solekan wajah yang sederhana, lelaki juga tidak gemar wanita bergaya keterlaluan atau terlalu berani.

4. Bijak

Kalau wanita mahu bersuamikan lelaki bijak yang boleh memberi jaminan masa depan, samalah juga dengan lelaki.

Bagi lelaki, wanita yang mempunyai IQ yang baik itu bukan sahaja  dianggap seksi, tetapi mempunyai tahap pemikiran yang setara menjadikan hubungan mereka lebih mengujakan.

Justeru, jadilah wanita yang kaya dengan pelbagai pengetahuan mengenai lelaki, amalkannya dalam hubungan dan nescaya pasangan anda akan merasa kagum dan bertambah sayang! Jika ada lelaki yang berniat hendak menipu sekali pun, dia terpaksa berfikir seratus kali.

Foto: Twitter

5. Naluri keibuan

Lelaki amat menyenangi wanita yang tebal sifat keibuannya. Minda lelaki berpendapat bahawa wanita dengan sifat keibuan bukan sahaja kaya sifat prihatin, malah memberi jaminan kepada ciri-ciri seorang ibu yang cemerlang kepada anak-anaknya kelak.

6. Pandai jaga diri dan kecantikan

Lelaki menginginkan wanita yang pandai menjaga kecantikan dirinya. Wanita dan kecantikan memang tidak boleh dipisahkan. Mereka akan kelihatan bertambah cantik jika bijak menguruskan penampilan diri. Lelaki secara fitrahnya memang mahukan wanita yang pandai menjaga kecantikan, kerana ia akan membuat mereka bangga.

Kecantikan ini meliputi luaran dan dalaman. Wanita yang tahu menghormati dirinya, akan lebih dihormati oleh pasangannya.

Foto: Vivy Yusof Instagram

7. Memahami dan tenang

Lelaki suka mendekati wanita yang tidak remeh atau banyak kerenah. Anda harus tahu dan faham bahawa sifat, kelakuan, emosi dan minda lelaki adalah ringkas. Sikap remeh, banyak ragam dan kerenah wanita hanya mengundang rasa meluat lelaki.

8. Manja

Sifat wanita yang manja, memang mudah mencairkan hati lelaki selain membenarkan mereka memainkan peranan sebagai pelindung. Tapi, sifat manja dan keanak-anakan yang melampau akan menampakkan wanita itu kurang matang, jadi hindari sikap begini.

Foto: Instagram Hanis Zalikha

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 12 Nov 2018

Menurut Kajian, Pelajar Malaysia Paling Hormat Kepada Pengetua Berbanding 35 Negara Lain

Rakyat Malaysia memang mempunyai nilai sahsiah yang baik!

Acara Thu, 27 Feb 2020

Pakej percutian mewah glamping di tengah kota raya

Castra by Colony tawar pengalaman berbeza

Gaya Hidup Tue, 12 Nov 2019

A.Day Lifestyle tawarkan produk gaya hidup tempatan dengan 1001 cerita

Tampilkan produk 100 artis dan pereka tempatan

Gaya Hidup Wed, 18 Jul 2018

Basahkan Tekak Anda Dengan Dua Minuman Ini. Memang Segar & Puas!

Memang ‘heaven’ lah kalau dapat minum air sejuk!  

Gaya Hidup Tue, 18 Dec 2018

Back To School: Anak Gembira Berbaju Baru, Ibu Ayah Pening Kepala!

Penjimatan perbelanjaan barangan sekolah boleh dilakukan dengan memilih jenama yang berpatutan!

Gaya Hidup Tue, 3 Dec 2019

Seni Meraikan Tetamu Jadikan Anda Tuan Rumah Disenangi

Tetapkan atur cara, pasti majlis meriah dan sempurna!

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Enam Taktik Memikat Ini Mampu Membuatkan Lelaki Poket Tebal Jatuh Ke Tangan Anda

Kebanyakan wanita mendambakan lelaki kaya kerana mereka mengejar kemewahaan dan tidak mahu hidup susah.

Gaya Hidup Tue, 13 Feb 2018

20 Tip Mudah Untuk Hilangkan KG Dalam 10 Hari

Laman web Stylecraze memberikan 20 tip mudah dan ringkas untuk menurunkan berat badan dalam masa 10 hari. Jom semak dan amalkan. Tidak rugi pun mencuba.

Gaya Hidup Wed, 7 Mar 2018

Dengar Macam Pelik Bin Ajaib, Tapi 5 Tip Kesihatan Ini Khabarnya Berkesan!

Pernah atau tidak anda mengamalkan petua atau tip yang kedengaran pelik tetapi berkesan dalam menyembuh dan merawat jenis penyakit atau masalah yang dialami anda.

Dan paling WOW!  sekali sesetengah tips atau petua itu lebih baik dan berkesan daripada menggunakan perubatan moden. Nak tahu apa 5 tips itu, let’s check it out! 

Gaya Hidup Tue, 27 Mar 2018

Punggung Hitam & Berselulit? Cuba Skrub Ini Untuk Hasil Yang Terbaik

Selulit di bahagian punggung merupakan antara masalah paling tidak ‘cool’ yang dihadapi oleh wanita.

| Live TV