Featured By: Aqilah Paharuzi April 23, 2022 @ 4:18pm

JPN Sedia Bantu Isu Anak Halim Othman Berbinti ‘Abdullah’

Susulan pendedahan Myra Natasha Abdullah yang tidak berbintikan nama kepada kepada pengacara dan bekas penyampai radio, Halim Othman, pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memaklumkan sedia memberi bantuan sekiranya Halim berhasrat untuk menyelesaikan isu tersebut.

Menurut Ketua Pengarah JPN, Datuk Ruslin Jusoh berkata Halim, 56 hanya perlu hadir ke ibu pejabat JPN di cawangan Putrajaya bersama dokumen berkaitan hubungan mereka untuk memudahkan urusan pihak JPN menentukan kaedah terbaik menangani isu itu.

“Di peringkat JPN, kita tidak tahu dokumen apa mereka ada dan perlu semak semua dulu, baru kita boleh bantu. Misalnya jika ada sijil perkahwinan di Thailand sila bawa bersama. Jika ada dokumen itu, kita boleh buat pengesahan dan sebagainya. Insya-Allah kita lihat apa yang boleh dibantu.

“Jadi kita minta beliau datang ke JPN Putrajaya bagi memudahkan kita beri khidmat nasihat dan bantu apa yang sepatutnya,” katanya.

Terdahulu, Myra Nastasya tampil mendedahkan bahawa dia adalah anak tunggal kepada Halim.

Difahamkan ibu bapa Myra berkahwin di Thailand pada tahun 1994 dan berpisah juga di sana pada 1998.

Dek kerana perkahwinan ibu bapanya tidak didaftarkan di Malaysia, justeru perkara tersebut merumitkan namanya untuk ‘berbintikan’ bapanya, Halim.

Dalam pada itu, Ruslin berkata pihak JPN sedia memberi khidmat nasihat kepada warga Malaysia yang memerlukan perkhidmatan seperti isu membabitkan kelahiran, kematian, kewarganegaraan dan pendaftaran kes rumit.

“Syaratnya bawa dokumen yang ada, jika datang tanpa dokumen apa boleh kita bantu?

“Hasrat kerajaan di bawah Keluarga Malaysia adalah memastikan semua rakyat yang layak mendapat dokumen pengenalan diri akan diberikan dokumen. Kita tidak mahu mereka tercicir, sekali gus tidak dapat menikmati kemudahan sebagai rakyat Malaysia terutama dalam kalangan Orang Asli,” katanya.

Artikel Berkaitan: “Sukar Untuk ‘Bintikan’ Nama Bapa Kerana…” – Anak Halim Othman Jelaskan Sebab Namanya Berbintikan Abdullah

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 10 Oct 2019
Trending Sun, 11 Apr 2021

“Kadang-Kadang Orang Lupa… Saya Ni Penyanyi” – Syafinaz Selamat

Figura terkenal dalam bidang vokal, Datuk Syafinaz Selamat mengakui tidak kecewa apabila ada yang sudah lupa dirinya sebagai penyanyi. Memulakan kerjaya pada tahun 1989, Syafinaz mendedahkan ramai generasi muda yang mengenalinya sebagai guru vokal serta […]

Featured Fri, 10 Dec 2021
Trending Wed, 22 Jan 2020

Lok U Meninggal Dunia

Innalillah wa inna ilaihir roji’un…

TECH Thu, 3 May 2018

Instagram Bakal Perkenal Sokongan Panggilan Video & Reka Bentuk Semula Laman Explore

Apakah Instagram bakal realisasikan panggilan video seperti yang dirancang . Jika ye pastinya menjadi applikasi kegemaran anak muda

Trending Tue, 16 Jun 2020

KFC Benarkan Semula Makan Di Restoran

Berita baik untuk untuk penggemar makanan segera KFC! Perkhidmatan makan di premis atau dine-in kini sudah dibuka semula di semua restorannya di seluruh negara. So senang lah nak makan KFC lepas ini kan? KFC menjelaskan […]

Hiburan Mon, 4 Jun 2018

电影《光》扬名海外!入围「上海国际电影节」四奖项

第21届上海国际电影节亚洲新人奖入围名单出炉,电影《光》一举入围四个奖项,包括最佳影片、最佳导演、以及最佳男女主角奖。

Hiburan Fri, 28 Dec 2018

Susut 5 KG, Cassidy La Creme Kongsi Tips Kurus Tanpa Pil

Patutlah makin cantik, Cassidy mengamalkan diet khas rupanya…

Hiburan Sun, 8 Apr 2018

Inilah Rahsia Kecantikan Sajat!

Untuk episod seterusnya, penonton jangan lupa menyaksikan Nur Sajat Rated Xtra kerana, dengar cerita Sajat nak bawa kita semua ke sesi photoshoot beliau. Agaknya, apa pula drama Sajat kali ni ye?

| Live TV