LIFESTYLE By: SGMS Enal September 21, 2018 @ 12:27pm

3 Cara Menghilangkan Uban DiRambut

Bila uban muncul tiba mulalah hati makin tidak senang. Apabila gangguan ini terus kembali tanpa putus asa ,alangkah baiknya mempercepat tindakan untuk menangani masalah tersebut. Cubalah beberapa cara menghilangkan uban berikut ini, jangan lupa juga untuk berjumpa dengan doktor kalau makin teruk
 
Cara-caranya

1.Minyak Kelapa

Minyak kelapa adalah ramuan alami yang cukup kuat dalam mengatasi masalah uban di usia muda. Anda cukup meletakkan minyak kelapa dan memicit di atas kulit kepala, sehingga membuat kulit kepala terasa lebih lembab dan tetap sihat. Selain itu, minyak kelapa juga mengandung antioksidan yang mampu mencegah uban tumbuh kembali. oleh itu, tidak ada salahnya menggunakan minyak kelapa yang terbilang murah meriah ini.

Daun rambutan dipercayai masyarakat sebagai bahan alami penghitam rambut, memang secara medis terbukti benar mampu menghitamkan rambut sekaligus menghambat laju tumbuh uban sebab mengandung Saponin, Tannin dan Polifenol yang mampu mengoptimalkan produksi pigmen rambut.

 

2. Biji Buah Betik

Biji buah betik dimanfaatkan untuk menghilangkan uban sejak dulu. Untuk menggunakan biji buah betik anda hanya perlu membersihkan biji pepaya dari buahnya dan cuci hingga bersih. Sangrai biji buah betik tersebut, kemudian tumbuk biji buah betik yang sudah disangrai tadi sampai halus. Tambahkan sedikit minyak kelapa secukupnya, barulah dicampur sampai merata lalu disisirkan menyeluruh ke seluruh rambut. Tutup menggunakan shower cap dan diamkan selama kurang lebih 2 jam, lantas bilas sampai bersih.

3.Santan Kelapa

Santan kelapa dapat  melewat kemunculan uban. Tidak hanya menunda, biarpun uban sudah tumbuh, dapat dikurangi pertumbuhannya dengan santan kelapa.

Caranya: parut kelapa tua, peras untuk mengambil santannya.  Tambahkan garam dan embunkan semalaman, dan esoknya diletakkan pada rambut.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

可以计划下明年去哪里啦!2018年将有4个长周末

2018年公共假期多落在星期一及星期五﹐所以打工一族将有3天连续假期﹐可以轻松充电再冲刺﹗

LIFESTYLE Sat, 15 Jun 2019

4 Perkara Buat Selepas Terima ‘Offer Letter’ Kerja

Jangan gembira sangat ya, check dulu sebelum sign offer letter tu !

Fab Foodies! Mon, 27 Aug 2018
LIFESTYLE Thu, 24 Oct 2019

这五个时间性爱很伤身!第五项好意外

做任何事都要挑对时间,性爱也是如此!

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

3 Makanan Bahaya Ini, Pesanan Penting Buat Semua Pencinta Kucing

3 jenis makanan yang berbahaya untuk kucing yang boleh mengancam kesihatan dan membahayakan si comel.

LIFESTYLE Sun, 17 Nov 2019

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bukan tidak bersetuju tetapi sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA) belum lagi yang punya anak ramai

Fab Foodies! Thu, 24 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Ikan Salmon antara hidangan terbaik memandangkan ia datang dengan sumber protein berkualiti tinggi. Harganya mungkin sedikit mahal berbanding ikan lain, perlu tahu…ikan Salmon kaya dengan asid lemak omega-3 (baik untuk kesihatan kulit dan rambut)

LIFESTYLE Tue, 23 Oct 2018

Tips Penjagaan Kuku Buat Jangkitan Kulat Kuku

Jangkitan Kulat Kuku, Rawat Cepat Sebelum Melarat, Doktor Ini Kongsi Tips Penjagaan Kuku

LIFESTYLE Fri, 2 Mar 2018

Dr, Kulit Berjerawat Boleh Sapu Foundation Ke?

Beliau faham penggunaan kosmetik memang penting untuk penampilan namun biarlah yang bersesuaian dengan jenis kulit wajah! Pilihan kosmetik mineral tanpa bahan pengawet, pewangi, pewarna tiruan dan bahan kimia adalah yang terbaik.

LIFESTYLE Sun, 18 Aug 2019

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Jangan ingat manusia saja ada masalah , haiwan peliharaan pun ada juga

| Live TV