LIFESTYLE By: SGMS Enal September 21, 2018 @ 12:27pm

3 Cara Menghilangkan Uban DiRambut

Bila uban muncul tiba mulalah hati makin tidak senang. Apabila gangguan ini terus kembali tanpa putus asa ,alangkah baiknya mempercepat tindakan untuk menangani masalah tersebut. Cubalah beberapa cara menghilangkan uban berikut ini, jangan lupa juga untuk berjumpa dengan doktor kalau makin teruk
 
Cara-caranya

1.Minyak Kelapa

Minyak kelapa adalah ramuan alami yang cukup kuat dalam mengatasi masalah uban di usia muda. Anda cukup meletakkan minyak kelapa dan memicit di atas kulit kepala, sehingga membuat kulit kepala terasa lebih lembab dan tetap sihat. Selain itu, minyak kelapa juga mengandung antioksidan yang mampu mencegah uban tumbuh kembali. oleh itu, tidak ada salahnya menggunakan minyak kelapa yang terbilang murah meriah ini.

Daun rambutan dipercayai masyarakat sebagai bahan alami penghitam rambut, memang secara medis terbukti benar mampu menghitamkan rambut sekaligus menghambat laju tumbuh uban sebab mengandung Saponin, Tannin dan Polifenol yang mampu mengoptimalkan produksi pigmen rambut.

 

2. Biji Buah Betik

Biji buah betik dimanfaatkan untuk menghilangkan uban sejak dulu. Untuk menggunakan biji buah betik anda hanya perlu membersihkan biji pepaya dari buahnya dan cuci hingga bersih. Sangrai biji buah betik tersebut, kemudian tumbuk biji buah betik yang sudah disangrai tadi sampai halus. Tambahkan sedikit minyak kelapa secukupnya, barulah dicampur sampai merata lalu disisirkan menyeluruh ke seluruh rambut. Tutup menggunakan shower cap dan diamkan selama kurang lebih 2 jam, lantas bilas sampai bersih.

3.Santan Kelapa

Santan kelapa dapat  melewat kemunculan uban. Tidak hanya menunda, biarpun uban sudah tumbuh, dapat dikurangi pertumbuhannya dengan santan kelapa.

Caranya: parut kelapa tua, peras untuk mengambil santannya.  Tambahkan garam dan embunkan semalaman, dan esoknya diletakkan pada rambut.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 20 Dec 2017

Depression .. Penyakit Membunuh Dalam Diam

Mereka yang menghadapi masalah gangguan mental seperti kemurungan ini menderita dalam diam.

Fab Foodies! Fri, 20 Apr 2018

「7种食物」便便卡住时千万别吃

根据美国国家卫生研究院的数据指出,便秘为每周排便少于3次,且粪便硬难以「通过」,这是一个常见的问题。有营养师指出,多吃高纤食物能使排便顺畅,前提是还要加入碳水化合物,吸取水分并软化粪便,最重要的是保持水份。

Events Wed, 22 Aug 2018

Selepas 40 Tahun, Aktiviti Qurban Temukan Bekas Pelajar Kg Pandan

Seronok dapat berkumpul dengan bekas rakan sekolah. Menerusi program ini juga, kami dapat mengaturkan beberapa pertemuan. Beberapa sesi mesyuarat turut diadakan bagi memastikan program Qurban kali ini berjalan lancar.

LIFESTYLE Tue, 4 Dec 2018
LIFESTYLE Wed, 27 Mar 2019

人心很难测!这对象说的话能相信吗?

面对现实社会,面对目前这对象,说出的话能听吗?

Fab Foodies! Mon, 18 Mar 2019

多吃水果对身体好?日医学博士这样说……

常听人说多吃水果有益健康,但日本医学博士近日却做出「这样」的警告!

LIFESTYLE Fri, 14 Dec 2018

3 Tips Cantik Sebelum Tidur

Nak cantik sebelum tidur ikuti tips ini

LIFESTYLE Sat, 21 Apr 2018

用力笑吧!「笑」为身心带来5大好处

你有多久没笑了呢?我们常常希望身边能够遇到风趣幽默的朋友,能够逗得自己哈哈笑,但距离上一次自己开怀大笑是什么时候呢?

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

LIFESTYLE Tue, 17 Apr 2018

Pencarian Wanita Melayu Paling Menawan 28 April ini!

Setiap mentor akan mengendalikan 3 finalis yang akan dibentuk personaliti, keyakinan serta imej mereka sebagai wanita Melayu dalam beberapa aktiviti yang telah disusun. Kelas solekan, etika, pertandingan memasak dan aktiviti luar sebagai riadah telah disusun sepanjang tempoh seminggu sebelum mereka melangkah ke sesi final PWM2018.

| Live TV