Sihat By: Bibi Ramli August 28, 2018 @ 3:31pm

Doktor Telah Menjumpai 27 Keping Contact Lens Yang Tersangkut Dalam Mata Wanita Ini, Ngerinya!

Secara jujurnya, penulis tak berani nak pakai kanta lekap sebab takut ia boleh lari daripada lokasi yang sepatutnya dan tersangkut pula di mana-mana dalam mata. 

Rupa-rupanya perkara itu memang boleh berlaku! Aaaaaa!

Seorang wanita berumur 67 tahun (tak digambarkan dalam artikel ini) sepatutnya melalui pembedahan katarak. Dia ingat, matanya rasa tak selesa kerana ia kekeringan ataupun sebab umurnya yang dah meningkat.

Tapi punca sebenar yang para doktor di Solihull Hospital di UK telah jumpa adalah lagi scary: terdapat 27 keping contact lens yang tersangkut dalam mata kanan wanita tersebut! Eeeee!

 

Foto: CNN.com

Ha, jadi bila-bila anda rasa malas nak tanggalkan contact lens anda, ingat-ingatlah, ya.

Kes lain daripada yang lain

Kes ini telah dikaji dalam sebuah kajian saintifik oleh Rupal Morjaria, seorang pakar pelatih dalam bidang perubatan dan masalah-masalah pembedahan mata, dan diterbitkan dalam British Medical Journal.

Richard Crombie, seorang perunding anestetik di hospital itu, sedang mengebaskan mata wanita itu sebagai persediaan bagi surgery apabila dia terjumpa longgokan contact lens.

Rupal berkata kepada CNN, “Dia menggunakan alat speculum untuk pastikan mata wanita itu tetap terbuka semasa dia memasukkan ubat bius. Ketika itulah dia nampak ada ‘benda’ berwarna biru di bawah kelopak mata.”

Benda itu adalah 17 keping kanta lekap yang dijumpai dalam sekelompok. 10 keping lain telah dijumpai semasa pemeriksaan tambahan.

“Kami semua terkejut, kerana kami tak pernah lalui situasi ini,” kata Rupal.

Dr Thomas L. Steinemann, jurucakap untuk American Academy of Ophthalmology, berkata dia pernah merawat pesakit yang ada contact lens tersangkut dalam mata mereka, tapi 27 keping sekaligus? Tak pernah.

Foto: Reader’s Digest

Ini kisah wanita itu

Dia telah memakai kanta lekap pakai buang secara bulanan selama 35 tahun, tapi tak pasti berapa lama kanta itu telah mula berkumpul di dalam matanya. Kadangkala, dia cuba untuk menanggalkan kanta lekap itu tapi tak jumpa!

Dia ingat yang ia mungkin telah terjatuh di mana-mana, tapi sebenarnya ia tersangkut dengan kanta yang lain.

Rupal berkata wanita itu tak merungut pun mengenai masalah penglihatan sebelum pembedahan itu. Nasib baik mata kirinya okay! Ekoran situasi ini, mata kanannya pula terjejas sedikit penglihatannya.

Pembedahan kataraknya telah ditunda selepas contact lens dibuang kerana takut ia akan memberi risiko tinggi kepada matanya. Dia kembali dua minggu selepas itu, dan rasa lebih baik daripada dulu.

Beri perhatian!

Rupal berkata lagi yang dia dan penulis kajian ini yang lain ingin tingkatkan kesedaran tentang betapa pentingnya anda berjumpa dengan doktor mata secara rutin.

Jika anda tahu yang anda tak tanggalkan kanta lekap dan ada rasa pelik di bahagian mata anda, maknanya anda perlu pergi check!

Tanda-tanda kanta lekap tersekat di dalam mata termasuklah sakit tajam dan gatal, sensitiviti terhadap cahaya dan kemerahan, kata Dr Steinemann.

Tambahnya lagi, kanta lekap lembut, seperti jenis pakai buang, boleh bertindak sebagai span yang menyedut bakteria. Besar kemungkinan ini boleh mengakibatkan jangkitan.

Sumber: CNN

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 7 Aug 2019
Featured Fri, 20 Sep 2019
Sihat Fri, 8 Feb 2019
Featured Thu, 23 Apr 2020
Sihat Mon, 3 Dec 2018

Virus Yang Boleh Menyebabkan Kematian, Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Penyakit Japanese Encephalitis

Lebih kurang satu daripada 250 jangkitan berakhir dengan kematian.

Sihat Fri, 8 Jun 2018

Alamak! Tertelan Gula-Gula Getah, Adakah Ia Membahayakan Kesihatan?

Adakah ia akan tersangkut di dalam perut sampai bila-bila?

Sihat Thu, 4 Oct 2018

Betul Ke ‘Gigi Bongsu’ Akan Tumbuh?

Pembentukan gigi bongsu terjadi seawal usia 12 hingga 25 tahun.

Sihat Wed, 27 Mar 2019

3 mitos mengenai meroyan yang anda patut tahu

Wanita selepas bersalin dikatakan gagal kawal emosi

Featured Tue, 27 Nov 2018

Boleh Licinkan Kulit Wajah, Ramai Yang Tak Tahu Apa Itu ‘Acne Diet’

Pemakanan anda sangat berkait rapat dengan pertumbuhan jerawat pada wajah.

Featured Wed, 8 Apr 2020

| Live TV