Sihat By: Ad Ops October 23, 2018 @ 1:00pm

Ini Sebab Penting Anda Tak Patut Simpan Ubi Kentang Di Dalam Peti Sejuk

Anda sangka apa-apa bahan mentah yang anda simpankan di dalam peti sejuk akan tahan lebih lama dan kekal segar.

Itu memang betul, tapi bukan untuk semua jenis bahan. Salah satu daripadanya adalah ubi kentang. Jika anda berbuat demikian, ia boleh meningkatkan risiko kanser!

Suhu sejuk di dalam peti sejuk boleh menukarkan kanji di dalam ubi kepada gula, menurut laporan The Mirror.

Kemudian, jika anda bakar atau goreng ubi itu di suhu melebihi 120 darjah Celcius, kandungan gula ini akan bergabung dengan asid amino bernama asparagine dan menghasilkan bahan kimia bernama acrylamide, menurut American Cancer Society.

Acrylamide dulu digunakan untuk menghasilkan kertas, pewarna dan plastik, serta merawat air minuman dan kumbahan, menurut National Cancer Institute.

Cara utama manusia terdedah kepada acrylamide adalah melalui aktiviti merokok, tapi ia juga dijumpai dalam makanan seperti French Fries dan kerepek kentang, biskut cracker, roti, biskut, bijirin dan kopi.

Foto: Dr. Taylor Wallace

Jadi adakah acrylamide merbahaya?

Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan yang bahan kimia ini meningkatkan lagi risiko kanser dalam subjek tersebut.

Kajian ke atas manusia belum lagi menunjukkan bukti konsisten di mana pendedahan terhadap acrylamide melalui pemakanan meningkatkan risiko kanser.

Tapi menerusi kajian ini, terdapat keputusan bercampur yang berkaitan dengan kanser buah pinggang, endometri dan ovari.

Walaupun manusia dan tikus menghadam acrylamide pada kadar yang berbeza, National Toxicology Program di Amerika mengklasifikasikan bahan kimia ini sebagai karsinogen berdasarkan kajian terhadap haiwan makmal yang meminum air yang mengandungi acrylamide.

Berita baik?

Kajian juga mendapati yang anda boleh mengurangkan kandungan acrylamide dalam ubi kentang dengan tidak menyimpannya di dalam peti sejuk dan mengurangkan masa memasaknya. Maknanya, kalau nak masak, jangan sampai ia hangus keperangan.

Jadi simpan di tempat yang sejuk (tapi bukan dalam peti ais) dan kering seperti di dalam kabinet atau pantri; dan masak simple-simple saja.

Sumber: Reader’s Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Wed, 25 Mar 2020
Featured Mon, 1 Jun 2020

Janna Nick kongsi senaman mudah untuk kecilkan paha

Jika dia berjaya, anda juga boleh!

Featured Wed, 14 Nov 2018

14 Simptom Lazim Yang Menunjukkan Anda Menghidap Penyakit Kencing Manis

Sesetengah pesakit tak tahu pun mereka menghidap penyakit ini!

Featured Sun, 19 Apr 2020
Sihat Fri, 18 Jan 2019
Sihat Thu, 11 Apr 2019

Kenali komplikasi dialami si manja melalui warna najis ini!

Nombor 8, petanda bayi anda mengalami masalah pundi hempedu atau hati.

Featured Thu, 13 Feb 2020
Sihat Thu, 25 Apr 2019

5 jenis sayur yang boleh menjejaskan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Elak makan kimchi macam makan ulam, bimbang diserang darah tinggi!

Featured Fri, 14 Dec 2018

Guna Pam Susu Boleh Rosakkan Payudara Si Ibu?

Pencemaran susu ibu boleh boleh berlaku bila pam payudara itu tidak dibersihkan dengan betul.

Sihat Thu, 30 Jan 2020

| Live TV