Sihat By: Ad Ops October 23, 2018 @ 1:00pm

Ini Sebab Penting Anda Tak Patut Simpan Ubi Kentang Di Dalam Peti Sejuk

Anda sangka apa-apa bahan mentah yang anda simpankan di dalam peti sejuk akan tahan lebih lama dan kekal segar.

Itu memang betul, tapi bukan untuk semua jenis bahan. Salah satu daripadanya adalah ubi kentang. Jika anda berbuat demikian, ia boleh meningkatkan risiko kanser!

Suhu sejuk di dalam peti sejuk boleh menukarkan kanji di dalam ubi kepada gula, menurut laporan The Mirror.

Kemudian, jika anda bakar atau goreng ubi itu di suhu melebihi 120 darjah Celcius, kandungan gula ini akan bergabung dengan asid amino bernama asparagine dan menghasilkan bahan kimia bernama acrylamide, menurut American Cancer Society.

Acrylamide dulu digunakan untuk menghasilkan kertas, pewarna dan plastik, serta merawat air minuman dan kumbahan, menurut National Cancer Institute.

Cara utama manusia terdedah kepada acrylamide adalah melalui aktiviti merokok, tapi ia juga dijumpai dalam makanan seperti French Fries dan kerepek kentang, biskut cracker, roti, biskut, bijirin dan kopi.

Foto: Dr. Taylor Wallace

Jadi adakah acrylamide merbahaya?

Kajian yang dijalankan ke atas tikus menunjukkan yang bahan kimia ini meningkatkan lagi risiko kanser dalam subjek tersebut.

Kajian ke atas manusia belum lagi menunjukkan bukti konsisten di mana pendedahan terhadap acrylamide melalui pemakanan meningkatkan risiko kanser.

Tapi menerusi kajian ini, terdapat keputusan bercampur yang berkaitan dengan kanser buah pinggang, endometri dan ovari.

Walaupun manusia dan tikus menghadam acrylamide pada kadar yang berbeza, National Toxicology Program di Amerika mengklasifikasikan bahan kimia ini sebagai karsinogen berdasarkan kajian terhadap haiwan makmal yang meminum air yang mengandungi acrylamide.

Berita baik?

Kajian juga mendapati yang anda boleh mengurangkan kandungan acrylamide dalam ubi kentang dengan tidak menyimpannya di dalam peti sejuk dan mengurangkan masa memasaknya. Maknanya, kalau nak masak, jangan sampai ia hangus keperangan.

Jadi simpan di tempat yang sejuk (tapi bukan dalam peti ais) dan kering seperti di dalam kabinet atau pantri; dan masak simple-simple saja.

Sumber: Reader’s Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Mon, 17 Dec 2018

7 Tanda Tahap Kolesterol Dalam Badan Anda Tinggi

Kolesterol wujud dalam tubuh badan kita adalah disebabkan faktor pemakanan ataupun sejarah keluarga.

Featured Mon, 23 Mar 2020
Featured Fri, 20 Mar 2020

Basuh tangan atau sapu cecair pembasmi kuman?

Apa-apa pun, utamakan kebersihan!

Sihat Fri, 14 Dec 2018

Hati-Hati Jika Anda Mengalami 5 Tanda Ini, Anda Mungkin Mempunyai Cyst!

Terasa sakit ketika melakukan hubungan kelamin, antara petanda kewujudan cyst ovari.

Featured Fri, 24 Apr 2020

Jangkitan COVID-19 boleh kembali meningkat jika tidak berwaspada

Sikap sambalewa boleh cetus penularan baharu

Featured Tue, 17 Sep 2019

Kumpulan makanan yang membantu kesuburan wanita

Suami isteri yang masih mencuba harus tahu!

Sihat Tue, 9 Jul 2019

5 cara tangani migrain ketika di tempat kerja

Jika teruk sangat, kerja anda tidak boleh diteruskan!

Featured Sun, 22 Mar 2020

Malaysia catat 4 kematian baharu akibat COVID-19

Dua daripadanya berkaitan jemaah tabligh

Sihat Thu, 29 Nov 2018

7 Tip Redakan Sakit Resdung Ikut Saranan Doktor ENT

Resdung akan menyebabkan hidung gatal dan sering tersumbat.

Featured Thu, 7 Jun 2018

5 Manfaat Buah Nangka Untuk Kesihatan Dan Kecantikan Anda

Selain isinya yang manis, buah nangka juga mempunyai khasiat yang berguna untuk anda.

| Live TV