TECH By: SGMS Putri January 7, 2019 @ 11:25am

3 Kesilapan Terbesar Yang Mungkin Anda Buat Apabila Membeli Telefon Pintar

Tidak dinafikan hakikat bahawa jualan telefon pintar telah mencapai ketinggian baru. Peranti pintar ini telah berjaya menarik perhatian ramai pengguna pada skala yang lebih besar dengan ciri-ciri menakjubkan mereka tanpa mengira kategori yang berbeza. Walaupun, semua kebaikan dalam bentuk telefon pintar ini, terdapat beberapa isu utama yang dihadapi oleh pengguna biasa.

10 biggest mistakes you might make when buying a smartphone

Ada beberapa kesilapan terbesar yang akan kami kongsikan di bawah. Perkara-perkara ini pasti membuka mata anda sebelum anda mungkin melakukan kesalahan semasa membeli telefon pintar.

1.Iklan TV mungkin tidak memberitahu segala-galanya

TV commercials may not tell everything

Iklan TV adalah penyamaran terbesar dalam nama telefon. Iklan-iklan ini dengan video berkualiti tinggi mereka hanya bercakap mengenai ciri yang diserlahkan. Iklan-iklan ini sering mewakili beberapa selebriti bercakap mengenai ciri tertentu. Para pengguna sering terbawa-bawa oleh daya tarik tersebut dan membelinya, tanpa benar-benar mengetahui ciri-ciri terperinci lain yang iklan tidak pernah dipaparkan. Jadi, elakkan apa-apa dan dapatkan maklumat terbaik sebelum anda membeli telefon.

2.Jangan selalu berpaut kepada jenama terkenal

Don’t always cling to the famous brands

Ini adalah isu utama orang yang buta mengikut jenama terkenal. Apabila anda boleh memaparkan telefon berharga sekitar 1700 ringgit  atau kebawah apakah keperluan untuk memiliki telefon mewah bernilai pada par atau lebih tinggi dari 3000 ringgit.

 

3.Jangan beli tanpa mengetahui keperluan anda

Don’t buy without knowing your requirements

Pengguna tanpa memahami keperluan mereka kadang-kadang memilih peranti yang salah, yang kemudiannya boleh dibuktikan sebagai mahal. Seperti, jika anda suka permainan skrin kecil atau prestasi yang buruk akan merosakkan segala-galanya. Begitu juga, pilihan telefon dengan sandaran bateri lemah boleh menyebabkan anda dalam keadaan yang sukar, ketika anda jauh dari rumah. Oleh itu, apabila anda membeli telefon baru, fikirkan apa yang sesuai dengan anda.

sumber: gizbot.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 4 Jul 2018

Google Senaraikan Aplikasi Serta Permainan Terbaik Setakat Suku Ketiga 2018

Bila mana anda menjengah ke dalam Google PlayStore, banyak aplikasi tersenarai yang menawarkan pelbagai fungsi, tidak kira sama ada untuk kegunaan suntingan, permainan dan banyak lagi. Untuk mengelakkan pengguna tidak terpinga-pinga untuk memilih aplikasi mana […]

TECH Thu, 29 Nov 2018

网红拍片新利器!号称四秒安装的摄影脚架

许多人图个出国方便,只带台手机和类单包办所有照片,回来放大细看,才扼腕各种花式手抖破坏了一辈子一次的合影机会。到底有没有轻盈不占空间、又能迅速架好的固定器呢?

TECH Wed, 18 Apr 2018

Facebook Mahu Bangunkan Cip Pemprosesan Mereka Sendiri

Facebook kini dalam proses untuk membentuk satu pasukan bagi membangunkan cip pemprosesan mereka sendiri, mengikut laporan Bloomberg. Perkara ini dijangka akan mengejutkan pelbagai pihak memandangkan mereka bukanlah berada dalam industri pembuatan peranti elektronik secara langsung sebelum ini. Seperti kita ketahui, […]

TECH Mon, 17 Sep 2018

Cara Mengesan Lokasi Semasa Insan Tersayang

Kepada anda yang ingin mengetahui lokasi kawan – kawan atau ahli keluarga secara “Real – Time”, berikut kami kongsikan cara mudah yang boleh dilakukan.

Automobile Fri, 28 Sep 2018

Hand Brake 可能要消失了!

Hand Brake 可能要消失了!

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

TECH Thu, 10 Jan 2019
TECH Thu, 10 Jan 2019

Tips mengenai Telefon Dan Kecemasan

Pernahkah anda terserempak dengan situasi mencemaskan seperti kemalangan yang melibatkan orang tidak dikenali?

TECH Tue, 8 Jan 2019

Cara Mudah Semak Nombor Resit untuk Ekspedisi Pelbagai di Android

Selain dapat melakukannya di mana saja, anda boleh membandingkan pelbagai produk mengikut poket anda.

| Live TV