TECH By: SGMS Putri January 7, 2019 @ 11:25am

3 Kesilapan Terbesar Yang Mungkin Anda Buat Apabila Membeli Telefon Pintar

Tidak dinafikan hakikat bahawa jualan telefon pintar telah mencapai ketinggian baru. Peranti pintar ini telah berjaya menarik perhatian ramai pengguna pada skala yang lebih besar dengan ciri-ciri menakjubkan mereka tanpa mengira kategori yang berbeza. Walaupun, semua kebaikan dalam bentuk telefon pintar ini, terdapat beberapa isu utama yang dihadapi oleh pengguna biasa.

10 biggest mistakes you might make when buying a smartphone

Ada beberapa kesilapan terbesar yang akan kami kongsikan di bawah. Perkara-perkara ini pasti membuka mata anda sebelum anda mungkin melakukan kesalahan semasa membeli telefon pintar.

1.Iklan TV mungkin tidak memberitahu segala-galanya

TV commercials may not tell everything

Iklan TV adalah penyamaran terbesar dalam nama telefon. Iklan-iklan ini dengan video berkualiti tinggi mereka hanya bercakap mengenai ciri yang diserlahkan. Iklan-iklan ini sering mewakili beberapa selebriti bercakap mengenai ciri tertentu. Para pengguna sering terbawa-bawa oleh daya tarik tersebut dan membelinya, tanpa benar-benar mengetahui ciri-ciri terperinci lain yang iklan tidak pernah dipaparkan. Jadi, elakkan apa-apa dan dapatkan maklumat terbaik sebelum anda membeli telefon.

2.Jangan selalu berpaut kepada jenama terkenal

Don’t always cling to the famous brands

Ini adalah isu utama orang yang buta mengikut jenama terkenal. Apabila anda boleh memaparkan telefon berharga sekitar 1700 ringgit  atau kebawah apakah keperluan untuk memiliki telefon mewah bernilai pada par atau lebih tinggi dari 3000 ringgit.

 

3.Jangan beli tanpa mengetahui keperluan anda

Don’t buy without knowing your requirements

Pengguna tanpa memahami keperluan mereka kadang-kadang memilih peranti yang salah, yang kemudiannya boleh dibuktikan sebagai mahal. Seperti, jika anda suka permainan skrin kecil atau prestasi yang buruk akan merosakkan segala-galanya. Begitu juga, pilihan telefon dengan sandaran bateri lemah boleh menyebabkan anda dalam keadaan yang sukar, ketika anda jauh dari rumah. Oleh itu, apabila anda membeli telefon baru, fikirkan apa yang sesuai dengan anda.

sumber: gizbot.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 17 Oct 2019

Anda Yang B40 Bakal Terima Dekoder Percuma Dari Kerajaan

pemantauan dari semasa ke semasa akan dibuat untuk penjualan dekoder tanpa lesen

TECH Fri, 4 Oct 2019

HUAWEI WATCH GT 2 强劲续航力!探索无止尽

Huawei Watch GT2智能手表正式登入大马市场!

Automobile Fri, 28 Sep 2018

Hand Brake 可能要消失了!

Hand Brake 可能要消失了!

TECH Thu, 10 Jan 2019

Tips mengenai Telefon Dan Kecemasan

Pernahkah anda terserempak dengan situasi mencemaskan seperti kemalangan yang melibatkan orang tidak dikenali?

Automobile Sun, 29 Apr 2018

Jack Ma Mengesahkan Alibaba Sedang Melihat Ke Dalam Teknologi Kereta Panduan Sendiri

Pernah terfikir untuk melihat kereta dipandu sendiri? Tidak mustahil perkara ini boleh terjadi. Teknologi kereta panduan sendiri menarik pelaburan berbilion-bilion US$ dari syarikat gergasi teknologi dan pemain automotif walaupun teknologi tersebut mengakibatkan seorang wanita mati […]

TECH Sun, 23 Jun 2019

Cara Buat Pelekat Wajah Anda Sendiri Di WhatsApp

Anda boleh mencipta pelekat dengan wajah anda, ahli keluarga mahupun kenalan yang lain apa kata cuba langkah ini tengok berjaya ke tak?

TECH Wed, 4 Jul 2018

Jurutera Sekuriti Google Kongsi 5 Tips Asas Gunakan Chrome

Justin Schuh Jurutera Sekuriti Google Berkongsi 5 Tips Asas Gunakan Chrome dengan lebih selamat.

TECH Wed, 1 Jan 2020

Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Rekod Kehadiran Murid

Waa.. sekarang dah tak boleh ponteng sekolah.

TECH Wed, 10 Oct 2018

Cara Merakam Paparan Pada PC Menggunakan Power Point

Kepada anda yang teringin untuk masukkan rakaman pada “skrin” PC ke dalam “slide presentation” Power Point, tidak perlu bersusah payah memasang aplikasi tambahan.ikuti sahaja langkah berikut.

TECH Tue, 3 Jul 2018

Telekom Malaysia Akan Tawar Unifi 30Mbps Pada Harga Dibawah RM100

Satu pelan jalur lebar Unifi berkelajuan 30Mbps pada harga dibawah paras RM100 telah diumumkan oleh TM hari ini. Diletakkan sebagai pelan permulaan, ia memberikan penjimatan sebanyak 40% berbanding harga langganan sedia ada iaitu RM179. Pelan […]

| Live TV