TECH By: SGMS Putri July 24, 2018 @ 8:52am

Fuchsia Ganti Android, Betul Atau Tidak?

Dua tahun lalu, Google secara senyap telah membangunkan satu sistem operasi baru dikenali sebagai Fuchsia.

Berbeza dari sistem operasi yang lain, Fuchsia tidak dibangunkan dengan kernel Linux tetapi berasaskan mikrokernel baru yang dipanggil Zircon dimana awalnya dikenali sebagai Magenta. Setahun kemudian, timbul pula informasi mengenai antaramuka Armadillo yang dijalankan pada sistem operasi Fuchsia.

Beberapa sumber menyatakan pasukan pembangun mahu menjadikan Fuchsia sebagai satu sistem operasi kendiri yang boleh mengintegrasikan peranti Google serta menjadi otak kepada perkakasan Google Smart Home.

Dikhabarkan pembangun menyasarkan tempoh tiga tahun lagi untuk semua perkakasan pintar mengoperasikan Fuchsia sementara penawaran untuk peranti mudah alih pula dalam masa 5 tahun mendatang.

Sundar Pichai

Hiroshi LockheimerMenurut laman Cnet, Sundar Pichai (CEO Google) dan Hiroshi Lockheimer selaku ketua Android, Chrome OS dan Chromecast belum lagi memberi lampu hijau kepada projek berkenaan.

” Fuchsia adalah satu dari beberapa projek sumber terbuka Google. Buat masa sekarang, kami masih belum bersedia memberikan perincian lain tentang projek tersebut.” ujar Google.

Ini memberi gambaran bahawa Fuchsia masih samar-samar dan spekulasi menyatakan ia hanyalah projek “mainan” kepada pembangun senior Google, iaitu sekadar menjadikan mereka sibuk dan tidak berpindah ke syarikat yang lain.

Jika difikir balik, langkah untuk menggantikan Android adalah suatu yang agak sukar memandangkan sistem operasi itu mempunyai jumlah pengguna yang ramai. Apa pula pendapat anda?

Sumber: Cnet

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 16 Dec 2017

Snapdragon 845 Mungkin Dilancar Disember Ini

Qualcomm diramal untuk mengumumkan cip pemproses terbaru, Snapdragon 845 pada bulan Disember ini. Difahamkan lagi cip tersebut akan berkongsi proses pembuatan sama seperti Snapdragon 835, iaitu 10nm FinFET yang mana ia akan membawa sejumlah besar […]

TECH Wed, 8 Jan 2020

5 Cara Jimat Kos Baiki Komputer Lembap

Bila laptop menjadi lembap atau kerap hang pastinya melambatkan kerja. kebetulan kos tidak mencukupi apa kata cuba cara ini dahulu

TECH Sun, 29 Dec 2019

Microsoft Umum Tamatkan Sokongan Windows 7 Januari 2020

Microsoft tidak lagi akan memberi kemaskini berkaitan sekuriti terhadap Windows 7.

TECH Wed, 20 Feb 2019

不只心情更好!暂停使用Facebook连政治倾向都少了

研究发现,关闭Facebook帐号的人,过得更快乐。

TECH Sat, 5 Jan 2019

Apa Langkah Google Untuk Memastikan Keselamatan Aplikasi Di Android?

Keselamatan peranti sebenarnya bermula dari diri sendiri, Jangan klik pautan yang tak diketahui keselamatannya!

TECH Tue, 13 Nov 2018

Tips Memilih Portable Hard Disk yang Tahan Lasak, Berkualiti dan Menjimatkan Wang Anda

Penggunaan ‘hard disk’ amat terkenal pada abad ini. Banyak perkara yang perlu anda ketahui jika anda ingin membeli ‘hard disk’.

Automobile Mon, 7 May 2018

Seat Belt 系错方法的后果,你有必要知道!

不系Seat Belt能致命,系上了但系错方式也一样会致命!

TECH Sun, 11 Aug 2019

Cetak Laman Sesawang Tanpa Sebarang Iklan

Cara mencetak paparan laman sewsawang tanpa sebarang gangguan iklan.

TECH Fri, 18 May 2018

Gmail for iOs Kini Menerima Ciri Bayaran Google Pay

Google Pay yang membolehkan korang ‘membayar sesiapa saja menggunakan alamat emel’

TECH Wed, 4 Jul 2018

Honor 10 GT Kini Sudah Rasmi

Honor 10 merupakan model flagship yang dilancarkan secara rasmi pada penghujung April lalu dan pada bulan yang berikutnya ia mula menjengah ke pasaran tempatan. Seakan-akan tidak puas, Honor kini menampilkan lagi sebuah versi dalam siri […]

| Live TV