Trending By: SGMS Enal March 4, 2018 @ 4:18pm

Akauntan Ditipu Sindiket Pinjaman Wang Dari Facebook

Akibat terlalu mudah percaya terhadap iklan pinjaman wang di Facebook, seorang akauntan berputih mata dan menanggung kerugian sebanyak RM132,120 selepas ditipu sindiket menawarkan pinjaman wang yang tidak wujud.

Menurut sumber, kejadian itu bermula pada awal bulan ini apabila mangsa, seorang wanita berusia 30 tahun, melihat iklan pinjaman wang dari Syarikat Gold Finance Group berpejabat di Jerantut, Pahang melalui laman sosial Facebook.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof, mangsa kemudian berurusan dengan seorang lelaki bernama Mr Miao Sheng dan dia bersetuju membuat pinjaman berjumlah RM17,000.

“Mr Miao beritahu pinjaman akan diluluskan tetapi perlu membuat bayaran pemprosesan bagi mendapatkan wang pinjaman berkenaan.

“Bermula 10 Mac lalu hingga semalam, mangsa melakukan 21 transaksi tunai membabitkan tiga nombor akaun CIMB,” katanya.

Beliau berkata, kesemua transaksi ini dilakukan di kawasan Jerantut dengan menggunakan mesin deposit tunai (CDM), mesin teller automatik (ATM) dan pembayaran melalui perbankan dalam talian.

“Jumlah pembayaran yang dibuat mangsa berjumlah RM132,120 dan kali terakhir mangsa berhubung dengan Mr Miao, dia disuruh memasukkan wang berjumlah RM17,860.00.

“Namun mangsa tidak memasukkan wang berkenaan dan berasa telah ditipu oleh individu itu sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Jerantut,” katanya lagi.

Menurut beliau, modus operandi sindiket ini adalah memperdaya mangsa dengan menawarkan pinjaman wang tidak wujud dan mendorongnya untuk membuat pelbagai bayaran sehingga melibatkan kerugian.

“Siasatan lanjut diteruskan bagi memburu suspek yang terlibat dan saya harap kesedaran daripada masyarakat supaya tidak mudah melakukan pinjaman wang tanpa merujuk ke pihak yang berkenaan,” ujar beliau.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat serta boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Mar 2018

11 Bulan Bernikah, Akhirnya Dato’ Jamal Abdillah Perkenal Isteri Kepada Umum!

Selepas 11 bulan mendirikan rumah tangga, Raja Pop Datuk Jamal Abdillah (Jamal) , 59, memperkenalkan isterinya, Datin Zai Izzati Khiruddin (Izatti), 24, kepada media buat pertama kalinya petang tadi.

Trending Thu, 2 Aug 2018

Bimbang Diancam Stalker, Pemandu Bas Berbaju Kalis Peluru Setiap Hari

Imre Marton, memakai baju kalis peluru itu setiap hari kerana bimbang pengendapnya, Charlie Howells, bertindak di luar kewarasan.

Trending Thu, 28 Nov 2019
Trending Thu, 6 Sep 2018

Tenang…BSN Jawab Isu Duit Hilang Dalam Akaun

Sebanyak RM10 perlu dikekalkan dalam akaun sebagai jumlah minimum yang harus disimpan dalam akaun simpanan pelanggan.

Trending Fri, 4 Oct 2019

1,111 Metres Water Slide in Penang is So Crazy that It Set a New Guinness World Record

Even on the shortest of water slide we’ve already wet our pants, imagine how insane it would be sliding down a 1.1km one!

Trending Fri, 23 Feb 2018

AIR SUNGAI TERKOTOR DI DUNIA BOLEH DIMINUM DALAM MASA TUJUH TAHUN

Paras plumbum dalam sungai Citarum adalah 1,000 kali lebih tinggi berbanding standard air minuman Amerika Syarikat, sementara paras aluminium, magnesium dan besi jauh lebih tinggi berbanding paras dicadangkan.

Trending Thu, 20 Sep 2018

Usus Wanita Ini Luka Gara-Gara Suka Makan Ramen

Lagi bahaya kalau anda makan Ramen hari-hari!

Trending Tue, 25 Jun 2019

Apa Nak Jadi Dengan Pasir Gudang?

Apa dah jadi ni sampai 14 buah sekolah kena tutup?

Trending Tue, 2 Jun 2020

KPT Rangka Penyelesaian Terbaik Isu Yuran Pengajian IPT

Semoga ada berita gembira buat semua pelajar

| Live TV