Trending By: Padin May 7, 2021 @ 6:11pm

Jangan Marah-Marah, Rebut Peluang Bermaafan Di Syawal Ini!

Setelah sebulan berpuasa, hari paling dinanti adalah sambutan Aidilfitri yang menandakan berakhirnya Ramadan dan bermulanya bulan Syawal.

Meski tahun ini sekali lagi Aidilfitri disambut di dalam musim pandemik, hari raya masih boleh disambut dengan penuh makna walaupun dalam bersederhana.

Kebiasaannya, sepanjang sambutan Aidilfitri pasti terdapat beberapa perkara yang mencetuskan rasa tidak puas hati berlaku kepada anda.

Antaranya, kawasan parkir rumah penuh dengan kereta jiran, memakai baju raya sedondon dengan sofa dan hilang kasut di masjid selepas solat raya.

Di dalam musim pandemik, anda mungkin berhadapan situasi tidak boleh menziarah keluarga, tidak boleh merentas sempadan negeri atau beraya di zon bukan hijau dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat.

Suasana seperti ini pasti mengundang perasaan bercampur baur sekaligus menghilangkan keseronokan di hari raya.

Tetapi, bukankah simbolik Aidilfitri adalah tanda kemaafan, perdamaian hati sesama umat manusia serta waktu sesuai untuk digunakan bagi melupakan kekhilafan lalu?

Oleh itu, bermaafan antara satu sama lain amat digalakkan kerana daripada kita bergaduh di hari yang mulia, lebih elok kiranya kita meraikan Syawal dengan nilai mulia.

Menerusi kempen Raya Kau Hijau SAFI Malaysia ingin menerapkan kepada rakyat Malaysia mengenai kepentingan bermaafan dan menjaga keselamatan diri di dalam musim pandemik Covid-19.

Selain itu, SAFI turut ingin mengajak orang ramai untuk menjaga keselamatan diri dengan mengikuti setiap SOP sambutan Aidilfitri yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan.

Berikutan sambutan Aidilfitri di musim pandemik, orang ramai turut digalakkan untuk mencuci tangan sekerap yang mungkin selepas menziarahi rumah jiran bagi mengelakkan virus Covid-19 daripada menjangkiti kita.

Dengan rangkaian produk SAFI meliputi produk rambut sehingga produk penjagaan kulit, SAFI turut menekankan penjagaan kesihatan terutama di musim pandemik.

Untuk maklumat lanjut dan untuk mendapatkan produk rangkaian SAFI layari kedai dalam talian Shopee.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 31 Jul 2021

Santuni Golongan Asnaf, Bell Ngasri Bantu Ringankan Beban – “Mungkin Mereka Dah Lama Tak Makan Daging”

Pelakon dan pelawak Bell Ngasri memberi sokongan terhadap usaha mengagihkan daging korban kepada golongan memerlukan seperti golongan asnaf. Kata Bell atau nama sebenarnya, Nasrizal Ngasri, 41, menyantuni golongan asnaf melalui cara itu merupakan langkah murni […]

Trending Thu, 22 Apr 2021

Lebih Banyak Beli, Lebih Jimat Belanja… Sempena Syawal, Courts Sedia Tawarkan Rebat Melebihi RM3.8 Juta!

Kita sudah memasuki minggu kedua bulan Ramadan dan itu menandakan Syawal bakal menjelma tidak lama lagi. Sambutan Hari Raya Aidilfitri seharusnya diraikan dengan penuh rasa kesyukuran dan kegembiraan. Biarpun kita masih terkesan dengan wabak Covid-19, […]

Featured Mon, 20 Sep 2021
Trending Fri, 8 Jan 2021
Trending Sun, 24 Dec 2017

你不知道的四个超诡异圣诞节传统

圣诞节是一个体现爱心、感受爱与被爱的特殊日子;无论你是否是基督徒,相信都会十分享受这愉快假期。只不过,有些地方的圣诞习俗让人抓破头皮不能理解。你听过哪几种呢?

Trending Wed, 13 Jun 2018

Tragedi Raya! Jari Hancur Angkara Mercun

Seorang kanak-kanak berusia 9 tahun dilaporkan hilang jari telunjuk sebelah kanan akibat melecur dan dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Trending Sun, 17 Dec 2017

Henti Tular Video Pembunuhan Itu Kata PDRM

Hentikan tilar video lelaki yang ditikam dan dilangar ketika bergelut dengan sekumpulan penjenayah di Jalan Sri Pelangi,

Trending Tue, 10 Nov 2020

Daftar BPR Sebelum Hujung Januari 2021

Jangan lupa mark kalendar!

Trending Tue, 6 Apr 2021
Trending Wed, 13 May 2020

Malaysia Tidak Lupa Salur Bantuan Covid-19 Buat Palestin

Semoga anak-anak kecil dan saudara kita disana dilindungi selalu.

| Live TV