Trending By: Salma Syahbuddin August 14, 2021 @ 9:46am

Pembukaan Sesi Persekolahan 1 September Ini Wajar Dikaji Semula

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menggesa agar Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempertimbangkan semula pembukaan sesi persekolahan pada 1 September ini memandangkan bilangan kes COVID-19 masih di tahap membimbangkan.

Menurutnya, membenarkan anak-anak kembali ke sekolah dalam keadaan sebegini bukan sahaja mengundang risiko tinggi malah satu tindakan culas dan tidak bertanggungjawab.

“Jika keputusan pembukaan sekolah secara menyeluruh dan serentak ini dilaksanakan juga, maka ia secara langsung akan meletakkan sistem kesihatan kita pada tahap kelumpuhan yang serius,” 

“Malah, kerajaan juga belum lagi melaksanakan imunisasi kepada remaja berumur 12 ke 18 tahun dan guru secara menyeluruh” katanya.

Manakala, bagi kawasan dan negeri yang berisiko rendah serta mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi, pembukaan sekolah secara berperingkat boleh dipertimbangkan.

Bagaimanapun, pembelajaran secara maya atau Pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) mesti diteruskan dan ditambah nilai buat waktu ini.

 

 

Sumber : Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 13 Jun 2018

Tragedi Raya! Jari Hancur Angkara Mercun

Seorang kanak-kanak berusia 9 tahun dilaporkan hilang jari telunjuk sebelah kanan akibat melecur dan dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Trending Tue, 7 Aug 2018

Najib Ke SPRM Lagi?

Bagaimanapun, sumber itu tidak dapat mengesahkan sama ada SPRM memanggil Najib untuk siasatan berkaitan 1MDB.

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Sat, 21 Mar 2020

Bimbang Bekalan Hand Sanitizer Semakin Berkurang, Safawi Rasid Keluarkan Hand Sanitizer Jenama Sendiri

BARU-BARU ini, pemain bola sepak skuad Harimau Malaya, Safawi Rasid telah mengeluarkan produk hand sanitizer atau cecair basmi kuman jenama sendiri susulan dengan kes covid-19 yang semakin membimbangkan masyarakat dunia pada waktu ini.  Perkara ini […]

Trending Tue, 23 Oct 2018
Trending Thu, 14 Jun 2018

最强防偷伞绝招!打开狂下「蟑螂雨」吓坏偷伞贼

最近天气状况反复不定,突然就下起大雨。有时候如果遇上超没公德心的偷伞贼就更惨,不过到底有没有什么能够避免雨伞被偷呢?

Trending Thu, 11 Jul 2019

没经验!女子第一次搭飞机「雀跃」走入行李输送带

日前有旅客闹出大乌龙,这名第一次搭飞机的女乘客因为不熟悉流程,竟然误把「行李输送带」当成登机入口……

Featured Fri, 19 Mar 2021
Trending Fri, 11 Jun 2021

Beri Nafas Baru ‘Kabut Serangkai Mawar’, Mafarikha Nyanyi Semula Lagu Zaiton Sameon

Penyanyi Mafarikha kini muncul dengan lagu Kabut Serangkai Mawar yang diberikan nafas baru. Buat kolaborasi pertama antara syarikat rakaman Luncai Emas dan Mafarikha, lagu malar segar nyanyian Zaiton Sameon itu telah dipilih untuk digubah semula […]

| Live TV