Trending By: Salma Syahbuddin March 4, 2020 @ 4:08pm

[TRENDING] COVID-19 Makin Membimbangkan, Netizen Jangan Perlekeh Virus Ini, Siap Pergi Bercuti Luar Negara Lagi!

Covid-19 semakin membimbangkan!

Nampaknya penangan virus misteri ini semakin membimbangkan apatah lagi pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan sebanyak 7 lagi pertambahan kes dilaporkan setakat ini.

Berita ini turut dikongsi oleh pihak KKM menerusi laman twitter mereka pada Selasa.

 

 
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah pesakit baru itu menjadikan kes bertambah sebanyak 36 kes setakat ini.
 
semua kes ini adalah kontak rapat bagi kes yang ke-26, kes terbaru kes ke-30 adalah seorang lelaki warga Malaysia berusia 38 tahun yang mempunyai sejarah perjalanan ke Australia pada 12 Februari dan pulang pada 16 Februari.
 
” Individu berkenaan tidak mempunyai sebarang gejala sebelum ini namun dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak sebelum disahkan positif Covid-19 pada Isnin. Mangsa dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil” Katanya.
 

Sumber : KKM Malaysia

 
Kes ke-32 pula adalah seorang wanita warga Malaysia berusia 43 tahun yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara.

“Individu berkenaan dilaporkan mempunyai gejala pada 27 Februari lalu dan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak sebelum disahkan positif Covid-19 pada 2 Mac dan menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur dan berada dalam keadaan stabil.

“Kes ke-33 membabitkan seorang lelaki warga Malaysia yang berusia 58 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Kuching, Sarawak bagi menghadiri mesyuarat pada 16 Februari lalu.

“Individu berkenaan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak dan disahkan positif Covid-19 pada 2 Mac dan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh serta berada dalam keadaan stabil,” 

Sumber : KKM

Menurutnya, kes ke-34 membabitkan seorang lelaki warga Malaysia berusia 40 tahun, individu berkenaan adalah seorang paramedik di sebuah hospital yang memberi rawatan kepada kes ke-26.

“Individu terbabit tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara. Dia dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak dan disahkan positif Covid-19 pada 3 Mac, individu berkenaan kini ditempatkan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil.

“Bagi kes ke-35, mangsa adalah seorang wanita warga Malaysia yang berusia 50 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Australia pada 31 Januari lalu dan pulang ke negara ini pada 16 Februari.

“Dia dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak, dan disahkan positif Covid-19 pada 3 Mac lalu sebelum menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil,” katanya.

Katanya, kes ke-36 dikesan positif adalah seorang lelaki warga Malaysia berusia 49 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Mesir pada 23 Januari dan pulang ke Malaysia pada 1 Februari lalu.

“Individu berkenaan tidak mempunyai sebarang gejala dan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak. Individu berkenaan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil.

“KKM akan terus memantau perkembangan kejadian jangkitan Covid-19. Aktiviti pengesanan kontak rapat bagi kes ke-26 dan kes baru yang dilaporkan ini masih dijalankan dan orang ramai akan dimaklumkan sebarang perkembangan terkini mengenainya,” Jelasnya.

Minggu lalu sahaja, laporan mengesahkan terdapat sebanyak 334 kes baru Covid-19 dilaporkan dan menjadikan Korea Selatan sebagai negara paling banyak dijangkiti virus tersebut selepas China.

Masyarakat diarah agar sentiasa berhati-hati

Sumber : Google

Justeru itu, masyarakat Malaysia terutamanya dinasihatkan agar mengambil langkah berjaga-jaga dan sentiasa peka terhadap kesihatan badan masing-masing.

Malah, semua rakyat Malaysia dinasihatkan supaya tidak terlalu taksub dengan tawaran pakej penerbangan yang murah. Ini kerana, penularan Covid-19 semakin membimbangkan ramai pihak dan dijangka pertambahan kes dari hari ke hari akan meningkat.

Untuk maklumat penting dan berita terkini, korang boleh saksikan Buletin Utama di TV3, jam 8 malam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jun 2020
Trending Thu, 28 May 2020

[TERKINI] Palsu Dokumen Rentas Negeri, Penjawat Awam Ini Didenda RM1,800

Inilah akibatnya palsukan dokumen rentas negeri.

Trending Tue, 25 Aug 2020

Lima Lagi Murid Sekolah Rendah Dikesan Positif Covid-19

Semoga penularan kes ini semakin berkurangan

Trending Tue, 15 Jan 2019
Trending Mon, 1 Apr 2019

Gambar Dan Video Rasmi Perkahwinan Penuh Gemilang Sultan Kelantan Akhirnya Tular

Pasangan ini kini dikatakan sedang menanti kehadiran cahaya mata sulung mereka. Apapun, tahniah diucapkan kepada kedua mempelai diraja. 

Trending Mon, 13 Jan 2020

43 Tahun Tidak Meletus, Gunung Taal Mengeluarkan Debu!

Satu daripada gunung berapi paling aktif yang terletak 65 kilometer di Selatan Manila dilaporkan telah mengeluarkan debu pada petang Ahad. Situasi ini mengakibatkan penduduk dan pelancong di sekitarnya diarahkan berpindah untuk menyelamatkan diri. Menurut Ketua […]

Trending Wed, 28 Aug 2019
Trending Fri, 30 Nov 2018

3秒心理测验!第一眼看到什么动物…找到人格光明面

只要看看你「第一眼先看到哪个动物」,就可以测出你的主要人格啦!

Trending Sat, 18 Jul 2020

| Live TV