Trending By: Salma Syahbuddin March 4, 2020 @ 4:08pm

[TRENDING] COVID-19 Makin Membimbangkan, Netizen Jangan Perlekeh Virus Ini, Siap Pergi Bercuti Luar Negara Lagi!

Covid-19 semakin membimbangkan!

Nampaknya penangan virus misteri ini semakin membimbangkan apatah lagi pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan sebanyak 7 lagi pertambahan kes dilaporkan setakat ini.

Berita ini turut dikongsi oleh pihak KKM menerusi laman twitter mereka pada Selasa.

 

 
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah pesakit baru itu menjadikan kes bertambah sebanyak 36 kes setakat ini.
 
semua kes ini adalah kontak rapat bagi kes yang ke-26, kes terbaru kes ke-30 adalah seorang lelaki warga Malaysia berusia 38 tahun yang mempunyai sejarah perjalanan ke Australia pada 12 Februari dan pulang pada 16 Februari.
 
” Individu berkenaan tidak mempunyai sebarang gejala sebelum ini namun dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak sebelum disahkan positif Covid-19 pada Isnin. Mangsa dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil” Katanya.
 

Sumber : KKM Malaysia

 
Kes ke-32 pula adalah seorang wanita warga Malaysia berusia 43 tahun yang tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara.

“Individu berkenaan dilaporkan mempunyai gejala pada 27 Februari lalu dan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak sebelum disahkan positif Covid-19 pada 2 Mac dan menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur dan berada dalam keadaan stabil.

“Kes ke-33 membabitkan seorang lelaki warga Malaysia yang berusia 58 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Kuching, Sarawak bagi menghadiri mesyuarat pada 16 Februari lalu.

“Individu berkenaan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak dan disahkan positif Covid-19 pada 2 Mac dan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh serta berada dalam keadaan stabil,” 

Sumber : KKM

Menurutnya, kes ke-34 membabitkan seorang lelaki warga Malaysia berusia 40 tahun, individu berkenaan adalah seorang paramedik di sebuah hospital yang memberi rawatan kepada kes ke-26.

“Individu terbabit tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara. Dia dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak dan disahkan positif Covid-19 pada 3 Mac, individu berkenaan kini ditempatkan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil.

“Bagi kes ke-35, mangsa adalah seorang wanita warga Malaysia yang berusia 50 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Australia pada 31 Januari lalu dan pulang ke negara ini pada 16 Februari.

“Dia dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak, dan disahkan positif Covid-19 pada 3 Mac lalu sebelum menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil,” katanya.

Katanya, kes ke-36 dikesan positif adalah seorang lelaki warga Malaysia berusia 49 tahun dan mempunyai sejarah perjalanan ke Mesir pada 23 Januari dan pulang ke Malaysia pada 1 Februari lalu.

“Individu berkenaan tidak mempunyai sebarang gejala dan dikesan ketika aktiviti pengesanan kontak. Individu berkenaan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh dan berada dalam keadaan stabil.

“KKM akan terus memantau perkembangan kejadian jangkitan Covid-19. Aktiviti pengesanan kontak rapat bagi kes ke-26 dan kes baru yang dilaporkan ini masih dijalankan dan orang ramai akan dimaklumkan sebarang perkembangan terkini mengenainya,” Jelasnya.

Minggu lalu sahaja, laporan mengesahkan terdapat sebanyak 334 kes baru Covid-19 dilaporkan dan menjadikan Korea Selatan sebagai negara paling banyak dijangkiti virus tersebut selepas China.

Masyarakat diarah agar sentiasa berhati-hati

Sumber : Google

Justeru itu, masyarakat Malaysia terutamanya dinasihatkan agar mengambil langkah berjaga-jaga dan sentiasa peka terhadap kesihatan badan masing-masing.

Malah, semua rakyat Malaysia dinasihatkan supaya tidak terlalu taksub dengan tawaran pakej penerbangan yang murah. Ini kerana, penularan Covid-19 semakin membimbangkan ramai pihak dan dijangka pertambahan kes dari hari ke hari akan meningkat.

Untuk maklumat penting dan berita terkini, korang boleh saksikan Buletin Utama di TV3, jam 8 malam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Mar 2018

Keputusan SPM 2017 Catat Peningkatan, Tahniah!

Pencapaian calon di bandar dan luar bandar menunjukkan prestasi memberangsangkan iaitu GPM 4.75, berbanding 4.89 pada 2016 bagi bandar, dan 5.22 berbanding 5.36 pada 2016 bagi luar bandar.

Trending Thu, 26 Mar 2020

7 Petugas Istana Sah Positif COVID-19, Tuanku Agong Dan Raja Permaisuri Kini Jalani Tempoh Kuarantin

Semoga Tuanku Agong dan Raja Permaisuri Agong dilindungi sentiasa..

Trending Wed, 27 Nov 2019

#CantixGiveaway Do You Know That Centella Asiatica Is Actually A Fancier Name For ‘Pegaga’?

So the current raved about skin care ingredient Cantella Asiatica is actually something that we’ve so accustomed to?

Trending Wed, 7 Feb 2018

SINGA KACAK BAKAL HIASI MAJALAH ANTARABANGSA

Gambar seekor singa yang menjadi viral kerana dilihat sangat tampan dan menawan. Persis model, singa ini cukup bersahaja ketika jurukamera merakam gambarnya!

Trending Wed, 19 Sep 2018

Jimat RM 200, DIY ‘Repair’ Mesin Basuh Dengan Mudah. Sejam Dah Siap!

Tidak perlu lagi keluar duit untuk membaiki mesin basuh anda.

Trending Tue, 21 Jul 2020
Trending Wed, 17 Jun 2020

Cukup Sayu, Cucu Bagi Bantuan CPR Demi Selamatkan Nenek Dijangkiti Covid-19

Semoga yang baik-baik sahaja buat keluarga pemuda ini.

Trending Tue, 24 Sep 2019

美研究:心脏停跳大脑继续运作!人死后仍有意识

人死后会有什么感觉,会看见、听见什么,是大家一直以来争论不休的课题。

Trending Thu, 5 Nov 2020

| Live TV