Trending By: SGMS Enal October 29, 2019 @ 12:57pm

Wanita Terkejut Lukisan ‘Biasa’ Tersorok Di Dapur Milik Pelukis Agung Itali

Karya Renaissance awal oleh pelukis Florentine Cimabue telah ditemui di antara bahagian dapur dan ruang tamu sebuah rumah milik seorang wanita di pinggir bandar utara Paris.

Lukisan itu yang dikenali sebagai Christ Mocked dianggarkan boleh dijual pada harga sehingga 6 juta Euro (RM 27.84 juta).

Pada bulan Jun tahun ini, ketika wanita telah memutuskan untuk menjual rumahnya dan berpindah, seorang pakar dalam bidang lelongan di Senlis dihubungi bagi melihat kandungan serta perabot di rumah yang dibina pada sekitar tahun 1960an sekiranya ada yang dapat dijual.

Wolf berkata dia melihat lukisan itu sebaik sahaja dia memasuki rumah tersebut. “Saya jarang melihat sesuatu yang berkualiti. Saya segera fikir ia adalah kerja primitivisme Itali. Tetapi saya tidak menyangka ianya adalah Cimabue. ”

Pelelong yang memulakan tugasnya dengan melelong barangan di rumah tersebut pada tahun lepas mencadangkan supaya wanita itu membawa lukisan yang berukuran 20cm hingga 24cm itu kepada pakar untuk dibuat penilaian.

Wanita tersebut dan keluarganya menyatakan bahawa mereka hanya menganggap ia hanyalah ikon agama lama dari Rusia. Lukisan itu telah digantung di dinding selama sekian lama sehingga wanita itu berkata dia tidak tahu dari mana ia datang atau bagaimana ianya berada ditangan keluarga mereka.

Lukisan itu disifatkan sebagai karya yang jarang dilakukan oleh Cimabue yang dilahirkan di Florence, juga dikenali sebagai Cenni di Pepo, salah seorang artis perintis Renaissance awal Itali. Hanya 11 karya yang dilukis di atas kayu telah dikaitkan dengannya, tiada satu pun yang ditandatangani.

Dua adegan dari diptych yang sama, yang dikenali sebagai The Virgin and Child with Two Angels and The Flagellation of Christ, masing-masing telah digantung di Galeri Nasional di London dan Frick Collection di New York.

Galeri Nasional menggambarkan karya seni Cimabue ini mewakili “satu masa yang kritikal dalam sejarah seni” apabila pelukis Itali masih dipengaruhi oleh lukisan Byzantine.

Seni Renaissance awal sangat dipengaruhi oleh seni Byzantine, yang masih dihasilkan dalam gaya yang sama hari ini dengan latar belakang cat emas.

Pakar seni Perancis, Eric Turquin, yang mempelajari dan menghargai lukisan itu berkata ujian yang menggunakan cahaya inframerah mendapati lukisan itu karya asli dihasilkan oleh individu sama seperti karya-karya Cimabue yang lain.

Lukisan ini telah dijual pada 27 Oktober.

Sumber: theguardian.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 5 Oct 2020
Trending Fri, 10 Jul 2020
Trending Wed, 7 Nov 2018

真人版长发公主!洗头一次用光7罐洗发精

迪士尼动画系列的「长发公主」确有其人!

Trending Tue, 17 Jul 2018

No More GST but SST to Make Comeback

The Sales and Service Tax will be back soon.

Trending Sun, 30 May 2021

Haqiem Rusli Umum Kahwin Di IG Live, Bakal Bernikah Hujung Tahun Ini

Penyanyi terkenal, Haqiem Rusli bakal menamatkan zaman bujang hujung tahun ini. Haqiem berkongsi berita gembira mengenai perkahwinannya itu sekitar jam 2 pagi tadi semasa melakukan sesi live di laman Instagram miliknya. Penyanyi yang terkenal dengan […]

Trending Mon, 22 Oct 2018

Maut Makan Laksa, KKM Sahkan Mi Laksa Mengandungi Salmonella!

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi sebuah kenyataan media memaklumkan status terkini kejadian keracunan makanan yang disyaki berpunca dari memakan laksa yang dibeli dari premis di Kupang, Baling di Kedah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Trending Tue, 18 Feb 2020

Al-Fatihah, Pelakon Ashraf Sinclair Meninggal Dunia Akibat Serangan Jantung

Dunia hiburan sekali lagi menerima kematian berita tak terduga..

Trending Wed, 3 Feb 2021

Gementar Tamat Zaman Solo, Intan Ladyana Sempat Turun Padang Jumpa…

Selepas setahun menjalin hubungan mesra, pelakon Intan Ladyana mengakui berdebar untuk menamatkan zaman solo dengan kekasihnya, pelakon Harris Alif pada hujung minggu ini. Difahamkan, majlis pernikahan Intan yang bakal berlangsung di pejabat Jabatan Agama Islam […]

| Live TV