Trending By: Del14 August 31, 2019 @ 12:33am

Cekik Pekerja Stesen Minyak, Zynakal Kena Denda RM2,800

Mahkamah Majistret Ampang pagi ini telah menjatuhkan hukuman denda terhadap Zynakal atau nama sebenarnya Muhammad Raziq Rosli (21 tahun), selepas tertuduh mengaku salah ke atas kedua-dua pertuduhan. Bagi pertuduhan pertama, tertuduh dijatuhkan hukuman denda RM800 bagi kesalahan mendatangkan kecederaan dan bagi pertuduhan kedua, denda sebanyak RM2000 kerana telah menghalang penjawat awam melakukan tugas. Jika tertuduh gagal membayar denda, dia boleh dihukum penjara enam bulan.

Zynakal di dakwa dan di denda di Mahkamah Majistret Ampang

Zynakal yang terkenal dengan lagu ‘Terbang’ telah didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya sekali kerana mendatangkan kecederaan terhadap pekerja stesen minyak, Ahmad Mostak, seorang warganegara Bangladesh di stesen minyak di Pandan Prima, Ampang pada pukul 3 petang, 28 Ogos yang lalu.

Tertuduh juga di dakwa di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana telah menghalang penjawat awam menjalankan tugasnya apabila dengan sengaja tidak menunjukkan kad pengenalannya pada anggota unit peronda polis yang tiba dilokasi selepas menerima laporan dari pengurus stesen minyak tersebut. 

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya, S Sangitaa bagaimanapun memohon kepada Majistret, Mohamad Firdaus Sadina Ali untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon dikenakan hukuman denda yang rendah, dengan alasan tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bekerja sebagai penulis lirik dan komposer.

Apa-apapun kita sama-sama berdoa agar Zynakal betul-betul menyesal dengan kesalahannya dan semoga dia akan nekad untuk jadi manusia yang lebih baik selepas ini. Sayang jika bakat yang ada disia-siakan. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 21 Apr 2018

Zul Ariffin Kongsi Gambar ‘Anu’ Di Instagram?

Pelakon yang tak habis-habis dengan kontroversi ini akhirnya sekali lagi bakal diajukan soalan-soalan panas apabila telah berkongsi gambar kemaluannya di instagram

Trending Wed, 6 Nov 2019
Trending Thu, 19 Dec 2019

Watch How This Malaysian-US Born Girl Inspires People At Her Graduation Ceremony

Petronas scholar girl gave the coolest and inspiring speech at her graduation ceremony in US

Trending Thu, 19 Nov 2020

Muslim Pro TIDAK Menjual Data Kepada Tentera AS

Harapnya semua baik-baik sahaja

Trending Wed, 28 Oct 2020

Kerana “Sabar”, Black Hanifah Tak Jadi Kahwin?

Soal jodoh dan pertemuan, semuanya telah ditentukan oleh Allah. Apatah lagi dalam mencari bahagia, ia bukan semudah disangka. Malah, melayari bahtera alam rumah tangga menuntut pengorbanan sekali gus menguji sejauh mana tahap sabar dan setia. […]

Events Thu, 9 Sep 2021

Peminat ‘ARMY’ Teruja, BTS Pop Up Store Pertama Di Malaysia Mula Dibuka 8 September Di 1 Utama

Kekecewaan para peminat kumpulan K-Pop  nombor satu, Bangtan Sonyeondan (BTS) yang terpaksa membatalkan konsert jelajah Map Of The Soul 7 akibat COVID-19 kini terubat apabila BTS Pop Up Store Showcase dibuka di One Utama mulai […]

Trending Mon, 18 Jan 2021

| Live TV