Trending By: Del14 August 31, 2019 @ 12:33am

Cekik Pekerja Stesen Minyak, Zynakal Kena Denda RM2,800

Mahkamah Majistret Ampang pagi ini telah menjatuhkan hukuman denda terhadap Zynakal atau nama sebenarnya Muhammad Raziq Rosli (21 tahun), selepas tertuduh mengaku salah ke atas kedua-dua pertuduhan. Bagi pertuduhan pertama, tertuduh dijatuhkan hukuman denda RM800 bagi kesalahan mendatangkan kecederaan dan bagi pertuduhan kedua, denda sebanyak RM2000 kerana telah menghalang penjawat awam melakukan tugas. Jika tertuduh gagal membayar denda, dia boleh dihukum penjara enam bulan.

Zynakal di dakwa dan di denda di Mahkamah Majistret Ampang

Zynakal yang terkenal dengan lagu ‘Terbang’ telah didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya sekali kerana mendatangkan kecederaan terhadap pekerja stesen minyak, Ahmad Mostak, seorang warganegara Bangladesh di stesen minyak di Pandan Prima, Ampang pada pukul 3 petang, 28 Ogos yang lalu.

Tertuduh juga di dakwa di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana telah menghalang penjawat awam menjalankan tugasnya apabila dengan sengaja tidak menunjukkan kad pengenalannya pada anggota unit peronda polis yang tiba dilokasi selepas menerima laporan dari pengurus stesen minyak tersebut. 

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya, S Sangitaa bagaimanapun memohon kepada Majistret, Mohamad Firdaus Sadina Ali untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon dikenakan hukuman denda yang rendah, dengan alasan tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bekerja sebagai penulis lirik dan komposer.

Apa-apapun kita sama-sama berdoa agar Zynakal betul-betul menyesal dengan kesalahannya dan semoga dia akan nekad untuk jadi manusia yang lebih baik selepas ini. Sayang jika bakat yang ada disia-siakan. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Apr 2019

Di Mana Nur Hidayah? Kanak-Kanak Umur 8 Tahun Dilaporkan Hilang Tanpa Jejak

Seorang kanak-kanak perempuan dikenali dengan nama Nur Hidayah dilaporkan hilang di kawasan perumahannya di Seremban. 

Trending Fri, 5 Jan 2018

Padah Bawa Pemetik Api Menyerupai Bom Tangan

Memiliki pemetik api menyerupai bom tangan mengakibatkan seorang pemuda ditahan polis

Trending Thu, 7 Nov 2019
Trending Tue, 10 Dec 2019

Malaysians’ Love-Hate Relationship with Solo Travel

Did you know that 69% of Malaysian respondents have either traveled solo or considering it regardless of age, gender and nationalities.

Trending Sat, 25 Jan 2020
Trending Fri, 21 Aug 2020

Kluster Baharu Di Sarawak, 4 Positif Covid-19

sentiasa berwaspada dan jangan lalai

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Wed, 19 Aug 2020

Penjara 3 Tahun Atau Denda RM20,000 Gara-Gara Pasang Bendera Malaysia Terbalik

Ingat! Jangan sesekali pasang bendera terbalik. check dulu okay!

Trending Fri, 20 Apr 2018

Fesyen Tudung Bawal Pocong Kini Menjadi Pilihan Hijabista. Laku Habis!

Agaknya anda berani tak cuba gaya tudung bawal pocong di pagi Syawal?

Trending Wed, 27 Jun 2018

Jatuh Cinta Dengan Sahabat Sendiri? Kisah Gadis Ini Bakal Buat Korang Nak Berterus-Terang Hari Ini

Kuat ya dik! Gadis manis ini tidak mampu luahkan semuanya, hanya doa yang mampu dihadiahkan buat Allahyarham Khasrul Haizal Mohd Yusof, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat beliau…

| Live TV