Trending By: Del14 August 31, 2019 @ 12:33am

Cekik Pekerja Stesen Minyak, Zynakal Kena Denda RM2,800

Mahkamah Majistret Ampang pagi ini telah menjatuhkan hukuman denda terhadap Zynakal atau nama sebenarnya Muhammad Raziq Rosli (21 tahun), selepas tertuduh mengaku salah ke atas kedua-dua pertuduhan. Bagi pertuduhan pertama, tertuduh dijatuhkan hukuman denda RM800 bagi kesalahan mendatangkan kecederaan dan bagi pertuduhan kedua, denda sebanyak RM2000 kerana telah menghalang penjawat awam melakukan tugas. Jika tertuduh gagal membayar denda, dia boleh dihukum penjara enam bulan.

Zynakal di dakwa dan di denda di Mahkamah Majistret Ampang

Zynakal yang terkenal dengan lagu ‘Terbang’ telah didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya sekali kerana mendatangkan kecederaan terhadap pekerja stesen minyak, Ahmad Mostak, seorang warganegara Bangladesh di stesen minyak di Pandan Prima, Ampang pada pukul 3 petang, 28 Ogos yang lalu.

Tertuduh juga di dakwa di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana telah menghalang penjawat awam menjalankan tugasnya apabila dengan sengaja tidak menunjukkan kad pengenalannya pada anggota unit peronda polis yang tiba dilokasi selepas menerima laporan dari pengurus stesen minyak tersebut. 

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Pendakwa Raya, S Sangitaa bagaimanapun memohon kepada Majistret, Mohamad Firdaus Sadina Ali untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh.

Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam memohon dikenakan hukuman denda yang rendah, dengan alasan tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bekerja sebagai penulis lirik dan komposer.

Apa-apapun kita sama-sama berdoa agar Zynakal betul-betul menyesal dengan kesalahannya dan semoga dia akan nekad untuk jadi manusia yang lebih baik selepas ini. Sayang jika bakat yang ada disia-siakan. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 20 Nov 2018

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Featured Thu, 18 Feb 2021
Trending Thu, 14 May 2020

Berita Tular Tentang Tarikh Pembukaan Semula Sekolah Adalah Palsu – KPM

Jadilah pengguna internet yang bertanggungjawab ye.

Trending Tue, 22 Dec 2020
Trending Mon, 8 Jul 2019

Mariah Carey Slayed the Bottle Cap Challenge

Carey sang so high, it snatched the cap off the bottle bald! Game over! All hail the Queen!

Trending Thu, 13 Dec 2018

Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik

Pernah Bunuh Musuh Dari Jarak 4000 Kaki, Sniper Digeruni Musuh Ini Bertukar Menjadi Ratu Cantik Kegilaan Ramai Lelaki

Trending Mon, 1 Jan 2018

Ibu Tidak Sedar Telah Hamil 9 Bulan

Ibu Tidak Sedar Telah Hamil 9 Bulan, Lima Tahun Menunggu Zuriat

Trending Wed, 9 May 2018

| Live TV