Eat Travel By: Yanie Baharom October 18, 2019 @ 2:08pm

Roti bakar keju tingkatkan keghairahan nafsu, betul ke?

Pasif di ranjang atau kurang keghairahan melakukan hubungan seks, sering dikaitkan dengan wanita lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak. Keadaan ini biasanya berpunca daripada tumpuan yang lebih kepada penjagaan bayi yang masih kecil selain didorong oleh kesibukan harian di pejabat dan komitmen lain di rumah.

Jika tidak ditangani segera, masalah berkenaan boleh merenggangkan hubungan suami isteri. Bagi wanita yang menyusu bayi, ada beberapa kaedah yang boleh digunakan bagi menyuntik kembali rasa ghairah sekali gus membuatkan hubungan intim suami isteri terus hangat tanpa menggunakan pengambilan pil atau suplemen.

Kami kongsikan tujuh jenis makanan yang dipercayai dapat merangsang keghairahan wanita untuk berasmara. 

1. Tiram

Tiram termasuk dalam senarai makanan pembangkit ghairah sejak dahulu lagi. Kandungan zink dalam tiram sangat tinggi, sehingga mampu meningkatkan jumlah sperma dan produksi testosteron. Selain itu, tiram juga mengoptimumkan fungsi sistem saraf kerana asid lemak omega-3-nya yang cukup tinggi.

Di samping itu, tiram turut mengandungi dopamina, iaitu hormon yang dikatakan mampu menaikkan nafsu perempuan yang dihasilkan ketika anda sedang terangsang. Jika mahu, anda boleh menikmati tiram dalam keadaan mentah. Sebelum itu, letakkan tiram di atas ketulan ais, kemudian perah lemon segar di atasnya.

2. Strawberi

Cara meningkatkan nafsu perempuan yang boleh anda cuba adalah dengan menikmati strawberi. Warnanya yang merah membantu anda membangkitkan rasa ghairah. Selain itu, strawberi juga merupakan sumber asid folik, antara kandungan vitamin B yang membantu mengurangkan risiko janin mengalami kecacatan atau bayi kurang berat badan.

3. Avokado

 

Avokado kaya dengan asid folik yang membantu metabolisme protein  (metabolisme yang berasal dari asam amino yang berpunca daripada asam) sehingga menghasilkan banyak energi. Avokado juga mengandungi vitamin B6, khasiat yang dapat meningkatkan pengeluaran hormon lelaki dan potasium yang membantu meingkatkan fungsi kelenjar tiroid wanita. Kedua-dua elemen ini dapat meningkatkan kesuburan dan rasa ghairah ketika bersama suami.

Vitamin E yang terkandung di dalam avokado turut membantu tubuh meningkatkan hormon seperti testosteron, estrogen, dan progesteron yang mampu merangsang respon seksual seperti klitoris yang mengembang dan mengeluarkan cecair dalam vagina. Bahkan kandungan asid folik membantu metabolisme protein dan akan memberikan anda lebih banyak tenaga untuk ‘beraksi’.

4. Pisang

Pisang mengandungi alkaloid yang bekerja dalam otak untuk meningkatkan keyakinan diri dan rasa ghairah seksual. Pisang merupakan sumber potasium dan vitamin B seperti riboflavin yang meningkatkan tenaga. Pisang memberikan khasiat penting untuk kekuatan otot, justeru anda disarankan kerap mengambil pisang kerana tahap rangsangan sungguh luar biasa!

5. Coklat

Cara menaikkan nafsu perempuan yang seterusnya adalah coklat. Daya tarikan coklat ini sungguh hebat. Selain teobromina (sebatian pahit yang terdapat pada biji koko yang bertindak seperti kafeina), coklat juga mengandungi feniletilamina (phenylethylamine) yang dihasilkan otak ketika seseorang itu jatuh cinta dan anandamide (yang membuat anda berasa ketagih).

Coklat hitam (dark chocolate) paling bagus kerana mempunyai seabrek antioksidan yang baik buat tubuh kerana mampu membantu memulihara sistem ketahanan tubuh. Daya tahan tubuh yang optimum memang diperlukan untuk seks yang lebih hebat!

6. Madu

Foto: phys org

Madu mengandungi karbohidrat sederhana yang menghasilkan tenaga segera dan bahan bakar untuk otot-otot yang akan bekerja keras. Selain itu, madu juga kaya dengan vitamin B dan mampu membantu metabolisme tubuh dan hormon estrogen.

Caranya, masukkan beberapa sudu teh madu ke dalam secawan teh suam, kemudian boleh terus dinikmati.

7. Roti Bakar Keju

Mereka yang menyukai makanan yang mengandungi keju memiliki frekuensi melakukan hubungan intim lebih kerap dibandingkan yang tidak menyukai makanan ini. Keju merupakan antara produk olahan susu yang kaya khasiat seperti kalsium, protein, vitamin, zat besi dan fosfor yang menyimpan pelbagai manfaat untuk kesihatan seperti untuk tulang, gigi, dan jantung.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 17 Dec 2018

Cuba Resipi Nasi Goreng Ini Yang Gerenti Berkhasiat Untuk Anak Anda

Rasanya cukup sedap untuk menambat seleranya!

Eat Travel Sat, 23 May 2020
Eat Travel Thu, 2 Aug 2018

Pasar Terapung Bandung, Lokasi Wajib Dikunjungi Ketika Di Indonesia

Terletak berdekatan Farmhouse Susu Lembang, pasar terapung ini semakin popular dalam kalangan pelancong tempatan mahupun luar negara.

Eat Travel Sun, 31 May 2020

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Tidak perlu ke Siam untuk menikmati pasar dalam sungai

Eat Travel Fri, 2 Nov 2018

Jangan Lakukan 7 Perkara Ini Ketika Melancong Jika Tak Nak Dianggap Kurang Ajar

Sebelum ke negara lain, belajar tentang adatnya dulu.

Eat Travel Tue, 19 May 2020
Eat Travel Wed, 10 Apr 2019

‘Lidah Bakar Mulut Senget’ Hotel Tenera bakal menggamit selera anda Ramadan ini

Anda harus cuba hidangan yang lain dari yang lain ini!

Eat Travel Fri, 21 Dec 2018

Nikmati BBQ Buffet Dinner Dengan Suasana Penuh Kemewahan Di Hotel Perdana Kota Bharu

Makan sampai puas dengan satu harga yang sangat berpatutan!

Eat Travel Wed, 22 Aug 2018

Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ Confirm Menangis Gara-Gara Rosak Diet!

Manfaatkan daging korban dengan mencuba resipi Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ yang cukup lazat!

Eat Travel Wed, 14 Nov 2018

5 Destinasi Percutian Musim Sejuk Hujung Tahun 2018 Yang Wajib Anda Kunjungi

Manfaatkan hujung tahun 2018 dengan percutian yang paling awesome!

| Live TV