Eat Travel By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 3:00pm

TeddyVille Museum Imbau Kehidupan Nostalgia Zaman Kanak-Kanak Pengunjung

Anda punya teddy bear? Penulis juga punya teddy bear yang kemas disimpan sehingga hari ini walaupun hayatnya sudah melebihi 30 tahun.

Tidak dinafikan teddy bear atau patung beruang, dianggap sahabat setia bagi kebanyakan kanak-kanak sehinggakan ke mana saja kita pergi ia pasti dikelek bersama sampaikan waktu tidurpun pasti ditemani patung beruang.

Teddy bear sememangnya mempunyai sentimental tersendiri dalam kehidupan sesiapapun terutamanya kanak-kanak perempuan. Justeru tidak menghairankan mengapa TeddyVille Museum yang terletak di Batu Feringhi, Pulau Pinang ini tidak henti-henti dikunjungi orang ramai sejak ia dibuka.

Foto: iblogmyway

Dengan keluasan 9,000 kaki persegi, anda dapat melihat lebih 1,000 patung beruang pelbagai saiz dan bentuk di sini. Bahkan ia bukan sahaja yang pertama seumpamanya di Malaysia, malah terbesar di negara ini.

Tidak sekadar dipamerkan, patung-patung comel itu turut digunakan sebagai medium penceritaan mengenai sejarah, budaya, makanan dan kehidupan masyarakat di Pulau Pinang.

Selain patung yang dipamerkan di dalam cermin kaca, terdapat juga patung yang diletakkan di luar dan menjadi rebutan pengunjung untuk merakam foto bersama khususnya yang bersaiz gergasi.

Foto: hasifhamsyari.com

Paling mencuri tumpuan ialah seksyen ‘miniature’ yang mempamerkan tarikan di negeri itu dalam bentuk model mini yang sangat comel.

Ia juga didatangkan dengan penerangan di dinding mengenai sesuatu sejarah, peristiwa, lokasi dan maklumat-maklumat lain bagi memberi kefahaman kepada pengunjung. Di mana informasi yang disertakan meningkatkan lagi pengetahuan mengenai budaya dan sejarah Pulau Pinang.

Seksyen seterusnya, terdapat teddy bear bersaiz manusia dalam pelbagai aksi. Ada yang sedang mencanting batik, mendayung perahu, menggunting rambut, membaca akhbar dan sebagainya.

Foto: Jay Chha the Blogger

Ia juga diletakkan secara terbuka bagi memberi peluang kepada pengunjung untuk beraksi mengikut perbuatan teddy bear berkenaan dan merakam foto kenangan.

Malah, ia turut menempatkan kedai yang menjual pelbagai cenderamata yang pastinya membuat anda rambang mata.

Bagi yang berminat untuk ke TeddyVille, ia terletak di dalam DoubleTree Resort by Hilton, Batu Feringhi, Pulau Pinang. Tiket bagi kanak-kanak dijual pada harga RM25 manakala RM36 bagi dewasa.

Foto: I Blog My Way

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 18 Dec 2018
Eat Travel Wed, 7 Nov 2018

Muzium Ais Krim Di San Francisco Ini Memang Unik & Colourful!

Foto anda mesti ‘manis-manis’ semuanya!

Eat Travel Sun, 24 Feb 2019
Eat Travel Thu, 10 May 2018

Tambat Hati Suami Dan Anak Dengan Hidangan Sosej Cheese Crispy Ini. Pasti Menjilat Jari!

Jom cuba buat menu sosej cheese cripsy ini. Gerenti makan tak cukup satu!

Eat Travel Thu, 10 Jan 2019

Resipi tart telur ala Hong Kong

Makan satu saja memang takkan cukup!

Eat Travel Thu, 6 Sep 2018

53,592 Keping Duit Syiling 1 Sen Menghiasi Dinding Hotel Ini. Memang Awesome!

Duit syiling 1 sen berjumlah RM535 dalam bentuk perkataan ‘1969 Business Suites’.

Eat Travel Wed, 12 Feb 2020
Eat Travel Mon, 3 Dec 2018

Taman Tema Star Wars: Galaxy’s Edge Bakal Dibuka Tahun Depan, Tak Sabarnya!

Disney baru-baru ini mengeluarkan video drone bagi menunjukkan perkembangan pembinaan taman tema itu.

Eat Travel Fri, 26 Apr 2019

| Live TV