Eat Travel By: Ad Ops November 27, 2018 @ 5:00pm

5 Cara Efektif Untuk Betulkan Telinga Yang Tersumbat Ketika Di Dalam Kapal Terbang

Jika anda pernah menaiki kapal terbang, anda mesti pernah melalui sebuah situasi di mana telinga anda tersumbat. Kadang-kadang ia bukan saja buat kita rasa tak selesa, tapi rasa sakit!

Menurut American Academy of Otolaryngology, ia ada kena mengena dengan tiub Eustachian, sebuah saluran di dalam telinga kita yang menstabilkan tekanan di antara dua-dua belah telinga.

Bila pesawat yang kita naik itu terbang menaik atau menurun, perubahan altitud akan memberi impak kepada kebolehan tiub itu untuk mengawal selia tekanan di udara.

Kadangkala perubahan tekanan boleh menyebabkan tiub itu untuk tertutup. Hasilnya adalah rasa telinga yang tersumbat.

Ini bermakna, cara untuk melegakan rasa tak selesa ini adalah dengan membuka semula tiub Eustachian agar ia boleh mengimbangkan tekanan.

Nasib baik, anda tak perlu sampai ke destinasi untuk perbetulkan telinga anda. Ini adalah 5 cara berkesan yang anda boleh cuba.

1. Kunyah gula-gula getah

Lain kali bila anda sedang menunggu penerbangan anda untuk berlepas, pastikan anda beli chewing gum. Perisa apa-apa pun tak apa.

Mengunyah gula-gula getah boleh tolong melancarkan telinga tersumbat kerana ia menjana pengeluaran air liur.

Bila ada banyak air liur dalam mulut, secara semula jadinya anda akan menelan. Bila ini berlaku, otot di lelangit mulut anda akan membuka semula tiub Eustachian. Rasa tersumbat itu juga akan hilang.

2. Hisap gula-gula

Foto: uvmbored.com

Sama seperti chewing gum, perbuat menghisap lollipop, ubat batuk atau gula-gula kecil akan menghasilkan air liur yang akhirnya menyebabkan anda menelan. Hal ini akan membuatkan telinga anda tak tersumbat lagi.

3. Paksa diri untuk menguap

Memanglah pelik untuk paksa menguap bila kita tak mengantuk, tapi sebenarnya inilah cara paling selamat untuk betulkan telinga tersumbat.

Menurut Mayo Clinic, bila kita buka mulut kita besar-besar, ia akan merenggangkan otot di belakang kerongkong yang bersambung dengan tiub Eustachian. Ini akan menyebabkan tiub itu untuk terbuka semula jadi ia boleh menyesuaikan diri dengan tekanan udara di luar.

Apabila tekanan telah diimbang, ketidakselesaan ini akan hilang. Anda boleh cuba paksa diri untuk menguap dengan menarik nafas dalam-dalam sambil berfikir tentang menguap. Cubalah!

4. Gunakan teknik Valsalva maneuver

Foto: Medical News Today

Teknik popular yang disyorkan oleh doktor ini boleh menjadi cara efektif untuk melancarkan telinga sumbat, menurut kajian oleh jabatan ENT di Gentofte University Hospital.

Menurut Healthline, untuk melakukan teknik ini dengan betul, pertama sekali anda perlu tutup mulut dan picit hidung dengan jari. Kemudian cuba hembus nafas melalui hidung perlahan-lahan.

Kerana hidung anda tertutup, nafas tadi akan tertolak ke dalam bahagian hidung dan tiub Eustachian sekali, secara tak langsung. Peraliran nafas ini akan menyebabkan tiub itu terbuka dan dengan jayanya melancarkan sumbat.

Tapi awas! Jangan hembus nafas terlalu kuat kerana ia berpotensi untuk memecah gegendang telinga anda!

5. Gunakan teknik Toynbee maneuver

Menurut kajian oleh Gulhane Military Medical Academy, teknik ini adalah satu lagi pendekatan yang efektif. Caranya, picit hidung dan telan air liur dalam mulut. Jika mulut anda rasa kering, minum air sikit supaya teknik ini lebih mudah dilakukan.

Yaaa, itu dia 5 cara berbeza yang anda boleh cuba untuk legakan telinga daripada tersumbat. Cubalah untuk ingat supaya lepas ini bila telinga anda tersumbat, anda akan tahu apa nak buat.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 4 Sep 2018

Cef Ini Menghias Keknya Bertemakan Pokok Kaktus. Nampak Macam Real!

Hanya guna buttercream untuk hasilkan pelbagai jenis dan saiz pokok kaktus.

Eat Travel Thu, 6 Feb 2020

Rahsia masakan bersantan lambat basi

Panduan yang sangat berguna!

Eat Travel Fri, 28 Sep 2018

Tahukah Anda Jarak Penerbangan Paling Singkat Di Dalam Dunia Adalah 50 Saat?

“Have-have” penduduk Pulau Westray dan Papa Westray ni, nak ke seberang pulau yang jaraknya cuma 3 kilometer pun naik kapal terbang!

Eat Travel Wed, 8 May 2019
Eat Travel Thu, 9 Jan 2020
Eat Travel Sun, 19 Aug 2018

Pepero Chocolate Rice, Hidangan Kuih Raya Istimewa Di Aidiladha

Jadikan Pepero Colourful Chocolate Rice Biscuit sebagai salah satu hidangan pada Hari Raya Haji nanti, confirm ia akan membuatkan tetamu anda terliur!

Eat Travel Thu, 28 Jun 2018

Puas Dapat Makan Sotong Gergasi Di Nasi Kukus Sotong Besar

Apa yang seronoknya makan di restoran Nasi Kukus Sotong Besar ini, harga setiap hidangan bawah RM15.

Eat Travel Mon, 22 Oct 2018

Jom Cuba Masak Nasi Hujan Panas Sempena Cuaca Malaysia Yang Tak Menentu Sekarang

Kalau perkena dengan ayam masak merah atau rendang daging… fuuuh, terangkat!

Eat Travel Fri, 26 Jul 2019
Eat Travel Mon, 23 Sep 2019

Bilik suite bertemakan biskut ini pasti menaikkan selera anda untuk bercuti!

Biskut coklat simbol komitmen resort DoubleTree Phuket Bhantai

| Live TV