familuv By: tex_admin August 1, 2018 @ 5:00pm

10 Tanda Yang Mungkin Anda Sedang Hamil Anak Kembar

Untuk mendapatkan anak kembar bukan sesuatu yang mudah. Melainkan jika anda mempunyai ahli keluarga kembar, anda berkemungkinan besar berpeluang untuk melahirkan bayi kembar. Itu dipanggil sebagai faktor genetik. 

Tapi, jika anda tidak mempunyai faktor genetik tersebut, anda juga masih berpeluang untuk mendapatkan bayi kembar atas izin Allah. Semua itu tidak mustahil kan?

Sebenarnya, selain faktor genetik, terdapat 10 tanda yang boleh anda kenal pasti sama ada anda sedang hamil anak kembar ataupun tidak. Jom semak!

Foto: Momjuntion

1. Berat badan naik mendadak

Jika berat badan anda meningkat hingga 5 kg pada trimester pertama, itu merupakan tanda awal anda mengandung anak kembar. Malah, ukuran rahim dan jumlah darah juga meningkat lebih besar berbanding mereka yang hamil seorang bayi. Kemudian, pada trimester kedua pula, ibu yang hamil anak kembar akan naik beratnya sebanyak 7 hingga 12 kg.

2. Usia kandungan masih baharu, tapi perut nampak besar

Jika anda melihat perut anda lebih besar meskipun usia kandungan baharu beberapa minggu, mungkin ada dua janian dalam rahim anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah segera membuat imbasan ke atas kandungan supaya penjagaan yang teliti dapat dilakukan.

3. Mual semakin teruk

Lebih 50% ibu hamil kembar mengalami mual di waktu pagi. Ia cenderung berlaku, berbanding ibu yang hamil tunggal. 

4. Gerakan janin lebih awal

Ramai ibu yang hamil kembar menyatakan gerakan janin lebih awal dan semakin kerap. Mungkin kerana terdapatnya dua janin, maka ibu lebih mudah rasai pergerakan bayi tersebut. Namun begitu, menurut pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G), gerakan yang dirasai tidak menentukan jumlah janin dalam rahim ibu. 

5. Terdapat dua degupan jantung

Tanda mengandung anak kembar juga boleh dikenal pasti ketika ibu menjalani pemeriksaan kehamilan. Ketika itu, anda akan melihat terdapat dua degupan jantung. Pasti gembira tidak terkata kan!

6. Pemeriksaan AFP sangat tinggi

Pada trimester kedua, pemeriksaan alpha fetoprotein (AFP) akan dilakukan. Ia dibuat untuk melihat sebarang kemungkinan bayi lahir cacat dan mengukur jumlah protein tertentu yang dikeluarkan oleh jantung bayi.

Namun bila doktor mendapati hasil ujiannya tinggi, kemungkinan itu tanda mengandung anak kembar. Akan tetapi, hasil ujian AFP juga boleh jadi tanda janin mengalami masalah dalam kandungan dan doktor akan melakukan pemeriksaan USG scan untuk lebih terperinci. 

7. Penat yang melampau

Mengandung anak kembar juga membuatkan ibu rasa penat melampau. Ini salah satu tanda mengandung anak kembar yang ibu patut tahu. 

Hal ini kerana, tubuh ibu akan bekerja dua kali ganda untuk memberi nutrisi dan merawat tubuh demi perkembangan janin dalam rahim ibu. Jadi, bersedialah!

8. Pemeriksaan USG scan

Apabila usia kehamilan sudah matang, pemeriksaan USG akan dilakukan untuk memudahkan ibu dan doktor melihat adanya janin kembar dalam kandungan itu.

9. Peningkatan hormon HCG

Antara tanda mengandung anak kembar juga apabila terjadinya peningkatan Human Chorioniz Gonadotropin (HCG) yang dihasilkan dari plasenta.

10. Faktor genetik

Biasanya, kehamilan kembar juga terjadi apabila salah seorang daripada anda tak kira suami ataupun isteri memiliki sejarah anggota keluarga yang juga kembar. Ia menjadikan anda lebih berisiko untuk mengandung anak kembar.

Apapun, jika anda tidak mempunyai tanda-tanda seperti perkongsian di atas, jangan bersedih. Mungkin, kehamilan yang kedua dan seterusnya anda disahkan hamil anak kembar. Itu tidak mustahil kan?

Sumber: AsianParentMalaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Sun, 17 Jun 2018

Pelajari Cara Membuat Pasir Kinetik Sendiri Untuk Anak Anda, Tak Perlu Beli Mahal-Mahal

Mainan ini amat bermanfaat untuk tumbesaran minda kanak-kanak.

familuv Wed, 8 Apr 2020

4 cara menangani si kecil yang cemburu

Ibu bapa perlu peka emosi anak

familuv Fri, 26 Oct 2018
familuv Wed, 26 Dec 2018

Diskriminasi Jantina, Punca Kematian 21 Juta Kanak-Kanak Perempuan Di India

Di India, anak perempuan sering dipandang sebagai beban kewangan.

familuv Wed, 25 Mar 2020
familuv Tue, 6 Nov 2018
familuv Mon, 30 Jul 2018

Adakah Campuran Bijirin Di Dalam Botol Susu Bayi Anda Selamat Untuknya?

Ada yang guna teknik ini supaya anak mereka cepat tidur.

familuv Thu, 28 Mar 2019

Enam perkara yang harus dipersoalkan apabila anda berada di ambang perceraian dengan pasangan

Anda harus bertanyakan soalan ini kepada diri sama ada anda masih bahagia atau sebaliknya

familuv Tue, 16 Jul 2019

Mandi bersama, suburkan sisi romantis suami isteri

Inikan amalan Rasulullah SAW, anda bila lagi?

familuv Wed, 16 Oct 2019

10 tanda anak anda mangsa buli siber

Golongan kanak-kanak pun boleh terkena.

| Live TV