familuv By: tex_admin August 1, 2018 @ 5:00pm

10 Tanda Yang Mungkin Anda Sedang Hamil Anak Kembar

Untuk mendapatkan anak kembar bukan sesuatu yang mudah. Melainkan jika anda mempunyai ahli keluarga kembar, anda berkemungkinan besar berpeluang untuk melahirkan bayi kembar. Itu dipanggil sebagai faktor genetik. 

Tapi, jika anda tidak mempunyai faktor genetik tersebut, anda juga masih berpeluang untuk mendapatkan bayi kembar atas izin Allah. Semua itu tidak mustahil kan?

Sebenarnya, selain faktor genetik, terdapat 10 tanda yang boleh anda kenal pasti sama ada anda sedang hamil anak kembar ataupun tidak. Jom semak!

Foto: Momjuntion

1. Berat badan naik mendadak

Jika berat badan anda meningkat hingga 5 kg pada trimester pertama, itu merupakan tanda awal anda mengandung anak kembar. Malah, ukuran rahim dan jumlah darah juga meningkat lebih besar berbanding mereka yang hamil seorang bayi. Kemudian, pada trimester kedua pula, ibu yang hamil anak kembar akan naik beratnya sebanyak 7 hingga 12 kg.

2. Usia kandungan masih baharu, tapi perut nampak besar

Jika anda melihat perut anda lebih besar meskipun usia kandungan baharu beberapa minggu, mungkin ada dua janian dalam rahim anda. Apa yang perlu anda lakukan adalah segera membuat imbasan ke atas kandungan supaya penjagaan yang teliti dapat dilakukan.

3. Mual semakin teruk

Lebih 50% ibu hamil kembar mengalami mual di waktu pagi. Ia cenderung berlaku, berbanding ibu yang hamil tunggal. 

4. Gerakan janin lebih awal

Ramai ibu yang hamil kembar menyatakan gerakan janin lebih awal dan semakin kerap. Mungkin kerana terdapatnya dua janin, maka ibu lebih mudah rasai pergerakan bayi tersebut. Namun begitu, menurut pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G), gerakan yang dirasai tidak menentukan jumlah janin dalam rahim ibu. 

5. Terdapat dua degupan jantung

Tanda mengandung anak kembar juga boleh dikenal pasti ketika ibu menjalani pemeriksaan kehamilan. Ketika itu, anda akan melihat terdapat dua degupan jantung. Pasti gembira tidak terkata kan!

6. Pemeriksaan AFP sangat tinggi

Pada trimester kedua, pemeriksaan alpha fetoprotein (AFP) akan dilakukan. Ia dibuat untuk melihat sebarang kemungkinan bayi lahir cacat dan mengukur jumlah protein tertentu yang dikeluarkan oleh jantung bayi.

Namun bila doktor mendapati hasil ujiannya tinggi, kemungkinan itu tanda mengandung anak kembar. Akan tetapi, hasil ujian AFP juga boleh jadi tanda janin mengalami masalah dalam kandungan dan doktor akan melakukan pemeriksaan USG scan untuk lebih terperinci. 

7. Penat yang melampau

Mengandung anak kembar juga membuatkan ibu rasa penat melampau. Ini salah satu tanda mengandung anak kembar yang ibu patut tahu. 

Hal ini kerana, tubuh ibu akan bekerja dua kali ganda untuk memberi nutrisi dan merawat tubuh demi perkembangan janin dalam rahim ibu. Jadi, bersedialah!

8. Pemeriksaan USG scan

Apabila usia kehamilan sudah matang, pemeriksaan USG akan dilakukan untuk memudahkan ibu dan doktor melihat adanya janin kembar dalam kandungan itu.

9. Peningkatan hormon HCG

Antara tanda mengandung anak kembar juga apabila terjadinya peningkatan Human Chorioniz Gonadotropin (HCG) yang dihasilkan dari plasenta.

10. Faktor genetik

Biasanya, kehamilan kembar juga terjadi apabila salah seorang daripada anda tak kira suami ataupun isteri memiliki sejarah anggota keluarga yang juga kembar. Ia menjadikan anda lebih berisiko untuk mengandung anak kembar.

Apapun, jika anda tidak mempunyai tanda-tanda seperti perkongsian di atas, jangan bersedih. Mungkin, kehamilan yang kedua dan seterusnya anda disahkan hamil anak kembar. Itu tidak mustahil kan?

Sumber: AsianParentMalaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 22 Jun 2018

Kenal Pasti Si Kecil Sudah Sedia Ke Tadika Melalui 5 Tanda Ini

Jika anak anda mempunyai lima tanda ini, bererti anak anda sudah sedia ke tadika.

familuv Wed, 20 Jun 2018

Kenali Kamu Jenis Ibu Bapa Yang Mana Dan Implikasinya Kepada Anak-Anak

Ada tiga pendekatan atau cara kepimpinan dalam keluarga iaitu kepimpinan autokratik, demokratik dan laissez-faire.

familuv Mon, 18 May 2020
familuv Mon, 25 Jun 2018

Belajar Buat Pizza Bersama Anak Anda Dengan Resipi Mudah Ini

Ini boleh menjadi aktiviti “bonding” untuk anda berdua.

familuv Thu, 2 Apr 2020
familuv Wed, 17 Jul 2019
Acara Wed, 4 Dec 2019

Columbia Asia sumbang RM10,000 bagi merealisasikan impian pesakit kanak-kanak

Sumbangan dikumpul menerusi Larian Untuk Kanak-kanak 2019

familuv Tue, 24 Mar 2020
familuv Tue, 16 Jun 2020

| Live TV