Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Nani Ramlee January 23, 2018 @ 3:10pm

6 Makanan Perangsang Metabolisme

Menurut buku ‘Of Thin For Good’ yang ditulis oleh Fred Pestacore, makan menu ringkas dan mempelbagaikan jenis makanan sebenarnya sangat baik. Ia boleh meningkatkan kadar metabolisme di samping membantu tubuh badan membakar kalori dengan lebih efektif.

Jelas pakar nutrisi ini lagi, makan bukan sekadar untuk mengeyangkan perut, malah makanan juga berfungsi untuk membekalkan tenaga untuk individu melakukan aktiviti harian. Jika anda sering berasa letih tidak bermaya dan usaha menurunkan berat badan tidak berjaya, mungkin kerana anda gagal mengambil makanan yang mampu merangsang metabolisme.

Berikut enam jenis makanan pembakar tenaga yang boleh anda amalkan untuk membantu proses penurunan berat badan dan juga mendapatkan tubuh badan lebih bertenaga.

1) Jus & kulit buah limau

Jus dan kulit buah limau mampu menghapuskan lemak sehingga 70 peratus. Sebabnya, ia mengandungi asid Hydroxycitric yang boleh menyingkirkan lemak sehingga 12 jam selepas mengambil makanan. Jadi, minum air limau nipis selepas menikmati makanan sangat disarankan kerana ia membantu mengawal pengumpulan lemak di dalam badan. Selain itu boleh juga amalkan pengambilan buah oren dalam diet harian.

2) Soya

Kandungan isoflavones yang ada dalam soya sangat membantu untuk menyingkirkan lemak degil dalam tubuh. Dalam satu kajian yang dilakukan oleh Pusat Neurosains. Universiti Birmingham Young, Utah, Amerika Syarikat, wanita yang mengambil kuantiti soya yang mencukupi berjaya mengurangkan berat badan berbanding wanita yang tidak langsung mengambil soya.

3) Produk Tenusu

Bagaimana produk tenusu boleh mengurangkan masalah perut buncit atau boroi sehingga 80 peratus? Kajian sebelum ini telah membuktikan produk tenusu seperti yogurt berkesan untuk membakar lemak. Ini kerana ia boleh menghalang pembebasan hormon calcitriol yang boleh menyebabkan pertambahan lemak.

4) Makanan berempah

Dalam satu kajian yang dilakukan di Britain, individu yang mengambil makanan berempah boleh membakar sehingga 25 peratus berbanding mereka yang tidak. Ini kerana rasa pedas yang terkandung dalam lada putih mempunyai kesan peningkatan haba yang mempengaruhi metabolisme badan. Jadi ia boleh membakar kalori dengan lebih pantas.

5) Teh Hijau

Pasti ramai yang sudah tahu Teh Hijau punya banyak manfaat pada kesihatan tubuh badan. Selain tinggi kandungan anti-oksida, ia juga merupakan agen pembakar kalori yang baik. Bagaimanapun, ia perlu diambil dalam kuantiti yang betul. Empat cawan Teh Hijau dapat membakar sehingga 80 kalori.

6) Epal

Buah ini  biarpun rendah kalori, namun kadar serat yang ada di dalam sebiji epal mampu menurunkan berat badan. Buah lainnya yang sama manfaatnya adalah buah pir. Makan epal dan pir bersama dengan kulitnya. Ini kerana kulit yang paling banyak serat. Namun ingat, cuci bersih buah ini untuk menghindari sebarang racun serangga yang mungkin tertinggal pada permukaan kulit.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 1 Jun 2020
Featured Tue, 24 Sep 2019

7 cara mudah untuk jadikan rumah anda lebih mesra alam

Langkah mudah di rumah mampu selamatkan bumi!

Featured Wed, 17 Jan 2018

6 Makanan Sihat, Tetapi Tinggi Kalori

Apabila anda sedang mencuba menurunkan berat badan, pasti anda akan memilih makanan yang menyihatkan serta dipercayai boleh membantu proses penurunan berat badan. Tetapi ramai yang sebenarnya tersilap langkah kerana ada makanan ‘sihat’ yang diambil itu […]

Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

7 Bandar Ideal Untuk Pengembara Solo

Jika anda tak pasti ke mana nak pergi, tengoklah senarai ini.

familuv Thu, 3 Oct 2019

Panduan posisi tidur selamat dan terbaik bagi wanita hamil

Tidur yang berkualiti amat penting bagi ibu dan kandungan.

Featured Mon, 9 Mar 2020

Beg rotan, aksesori klasik moden serlahkan si pemakai

Gaya kontemporari pikat mata memandang

Featured Tue, 6 Nov 2018

Menurut Kajian, Makan Buah Pir Berkulit Merah Boleh Cantikkan Kulit

Lagi banyak makan, lagi cantik kulit anda!

familuv Sun, 12 Apr 2020

Talian Kasih 15999 dibuka khusus untuk kes keganasan rumah tangga

Peningkatan jenayah di rumah sepanjang PKP membimbangkan

Featured Thu, 1 Aug 2019

Figura Edisi Merdeka, Ogos 2019: Deskripsi Jiwa Merdeka Sarah Hildebrand

Tinggalkan kesedihan, beri fokus untuk perkukuhkan nama.

Eat Travel Fri, 29 May 2020

| Live TV