Categories: Eat TravelFeatured

Resipi Popiah Lapis Paling Rangup & Sedap

Anda pernah makan popiah lapis? Rasanya, kalau yang ada dijual di kedai-kedai popiah biasa sahaja kan? Tapi, kali ini penulis nak kongsikan resipi popiah lapis yang sangat rangup!

Untuk pengetahuan anda, popiah lapis rangup ini ada orang memanggilnya sebagi popiah pankek rangup kerana bentuknya yang nipis dan berlapis. 

Cara membuatnya tersangatlah mudah dan boleh pelbagaikan inti popiah ini mengikut citarasa anda tersendiri. Sekiranya anda sukakan pedas, boleh campurkan sedikit serbuk cili ataupun hirisan cili padi. Boleh juga letakkan sedikit cheese, sayur-sayuran dan boleh gantikan ayam kepada daging ataupun udang. 

Jadi, jom lihat video ini untuk mengetahui cara membuat popiah lapis rangup.

Bahan-bahan yang diperlukan

250 gram ayam cincang

1/2 biji bawang merah, dihiris halus

3 ulas bawang putih, dihiris halus

3 tangkai daun bawang, dihiris halus

4 sudu besar tepung jagung

1 biji telur

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuh lada putih

Kulit popiah

Air 

Minyak masak

Cara-cara membuatnya

1. Masukkan ayam cincang, hirisan bawang merah, bawang putih, daun bawang, tepung jagung dan telur, garam, serbuk lada hitam dan lada putih ke dalam mangkuk. Kemudian, gaul sehingga rata dan ketepikan.

2. Ambil sehelai kulit popiah dan potong kepada 2 bahagian. (Rujuk video)

3. Ambil 1 sudu adunan ayam tadi dan letak di atas helaian kulit popiah tersebut. Ratakan isinya letakkan air (guna jari) di sekeliling kulit popiah dan lipatkan. (Rujuk video)

4. Letakkan sedikit minyak di dalam pan. Apabila minyak sudah panas, gorengkan popiah tadi sehingga garing. (Rujuk video)

5. Siap untuk dihidangkan. Boleh dimakan bersama sos cili dan air teh O panas! 

Selamat mencuba!

Sumber: Instagram

tex_admin