Gaya Hidup By: tex_admin April 5, 2018 @ 6:12pm

Kaki Kejang Semasa Hamil? Ini Cara Yang Boleh Anda Lakukan

Kejang kaki adalah masalah yang biasa dialami oleh ibu yang sedang hamil dan ia berlaku terutamanya dalam trimester kedua dan ketiga. Masalah ini berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot membuatkan otot anda menjadi kejang.

Kebiasaannya kekejangan ini akan berlaku pada waktu malam ketika anda sedang nyenyak tidur. Mesti terus terbangun sebab rasa kesakitan pada kaki tersebut! 

Menurut Dr. Nurhazinat Yunus, Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Tropicana Medical Centre, kekejangan pada betis kaki biasanya berlaku pada waktu malam kerana keadaan suhu persekitaran yang lebih sejuk, keadaan fizikal yang tidak aktif semasa tidur, ataupun pergerakan secara tiba-tiba seperti mengeliat selepas rehat yang panjang.

Apabila anda mengalami kekejangan, anda perlu meregangkan otot tersebut. Luruskan kaki secara perlahan-lahan, bengkokkan bahagian buku lali kaki dan jari-jari kaki ke arah anda.

Pastikan sendi lutut anda lurus. Sekiranya anda bersendirian, anda boleh membongkokkan badan anda secara perlahan-lahan dan capai jejari atau ibu jari kaki, kemudian tarik jari tersebut ke arah anda dengan sendi lutut pada keadaan lurus.

Anda juga boleh mengurangkan tersebut dengan mengurut bahagian otot betis dengan perlahan-lahan. Sekiranya tidak berjaya, bangun daripada katil dan lakukan aktiviti berjalan selama beberapa minit.

Ini pula cara untuk mengelakkan kekejangan untuk terus berlaku:

1. Meregangkan otot betis

Anda boleh melakukan aktiviti regangan sebelum masuk tidur bagi mengelakkan kejang betis semasa hamil. Cara regangan pula dengan berdiri sejauh panjang lengan anda dari dinding. Letakkan tapak tangan anda pada dinding tersebut dan gerakkan kaki kanan ke belakang kaki kiri.

Secara perlahan-lahan anda bengkokkan kaki kiri ke hadapan, pastikan kaki kanan anda kekal lurus dan tapak kaki tidak berganjak dari lantai. Tahan regangan tersebut selama 3o saat, berhati-hati untuk mengekalkan bahagian belakang anda dalam posisi lurus dan peha anda ke hadapan. Kemudian tukar kaki, dan ulang cara regangan yang sama. Lakukan regangan ini selama 5 hingga 10 minit.

2. Kekal aktif

Anda perlu melakukan senaman atau aktiviti regangan setiap hari untuk mengekalkan kecergasan badan ketika hamil. Apabila anda aktif, risiko untuk mengalami kekejangan kaki akan berkurangan. Selain itu, anda juga perlu mengelakkan diri daripada berdiri terlalu lama atau duduk dengan posisi kaki bersilang.

3. Vitamin dan mineral tambahan

Anda boleh mengambil vitamin dan mineral tambahan seperti vitamin C, magnesium, potasium dan kalsium. Anda juga boleh mengambil makanan yang kaya dengan magnesium seperti bijirin, kekacang, dan buah-buahan kering. Selain itu, anda juga boleh makan pisang setiap hari kerana ia kaya dengan potasium yang dapat membantu mengurangkan kekejangan otot. Jangan lupa juga minum susu untuk mendapatkan kalsium yang cukup semasa hamil.

4. Air yang mencukupi

Foto: MomJuntion

Anda perlu minum air dengan kadar yang mencukupi bagi memastikan badan sentiasa terhidrat dan membantu untuk mengelakkan kekejangan otot. Selain itu, anda juga perlu peka dengan warna air kencing sekiranya ia berwarna kuning pekat biasanya menandakan anda tidak mengambil air dengan secukupnya.

Semoga perkongsian ini dapat menyelesaikan masalah anda yang sedang hamil dan diharapkan tidur malam anda akan lebih nyenyak tanpa gangguan kekejangan pada kaki lagi!

Sumber: Majalah PaMa

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Enam Taktik Memikat Ini Mampu Membuatkan Lelaki Poket Tebal Jatuh Ke Tangan Anda

Kebanyakan wanita mendambakan lelaki kaya kerana mereka mengejar kemewahaan dan tidak mahu hidup susah.

Featured Thu, 16 Apr 2020
Featured Fri, 26 Jun 2020

Ketahui jumlah kalori dan lemak setiap bahagian potongan ayam

Pilih bahagian yang beri nutrisi berkhasiat

Gaya Hidup Wed, 15 May 2019

4 bahan dalam penjagaan wajah yang perlu anda elakkan! Ini sebabnya

Keempat-empatnya berpotensi merosakkan alam sekitar.

Featured Wed, 7 Nov 2018

Lelaki ini Sesak Nafas Lalu Maut 10 Minit Selepas Menerima Rawatan Urut Thai

Eh, Thai massage pun boleh membahayakan sampai begitu sekali?

Featured Fri, 11 Oct 2019

Pemberian hibah lindungi hak wanita

Ketahui 6 cara urus harta peninggalan

Featured Wed, 17 Jul 2019
Gaya Hidup Fri, 5 Jul 2019

Anda mangsa majikan pilih kasih?

Mampukah budaya ini dihapuskan?

Featured Mon, 17 Sep 2018

Lingkaran Gelap Bawah Mata Bukan Saja Disebabkan Kurang Tidur, Tapi Juga Faktor Ini!

Jika anda selalu terdedah kepada sinaran matahari, ia akan menarik pigmentasi permukaan kulit dan membuatkan lingkaran hitam pada bawah mata!

Gaya Hidup Thu, 8 Mar 2018

10 Perkara Anda Kena Tahu Jika Haid Tak Teratur, No. 6 Paling Penting!

Apabila masalah haid tidak teratur mungkin menjadi satu masalah besar buat anda kan? Mesti terfikir yang diri anda tidak subur atau mempunyai penyakit tertentu. Betul tak? Yela, biasanya datang haid pada setiap bulan, tiba-tiba pada bulan yang berikutnya haid tidak muncul-muncul dan berlarutan sehingga bulan yang berikutnya. Mestilah risau!

| Live TV