Gaya Hidup By: tex_admin April 5, 2018 @ 6:12pm

Kaki Kejang Semasa Hamil? Ini Cara Yang Boleh Anda Lakukan

Kejang kaki adalah masalah yang biasa dialami oleh ibu yang sedang hamil dan ia berlaku terutamanya dalam trimester kedua dan ketiga. Masalah ini berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot membuatkan otot anda menjadi kejang.

Kebiasaannya kekejangan ini akan berlaku pada waktu malam ketika anda sedang nyenyak tidur. Mesti terus terbangun sebab rasa kesakitan pada kaki tersebut! 

Menurut Dr. Nurhazinat Yunus, Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Tropicana Medical Centre, kekejangan pada betis kaki biasanya berlaku pada waktu malam kerana keadaan suhu persekitaran yang lebih sejuk, keadaan fizikal yang tidak aktif semasa tidur, ataupun pergerakan secara tiba-tiba seperti mengeliat selepas rehat yang panjang.

Apabila anda mengalami kekejangan, anda perlu meregangkan otot tersebut. Luruskan kaki secara perlahan-lahan, bengkokkan bahagian buku lali kaki dan jari-jari kaki ke arah anda.

Pastikan sendi lutut anda lurus. Sekiranya anda bersendirian, anda boleh membongkokkan badan anda secara perlahan-lahan dan capai jejari atau ibu jari kaki, kemudian tarik jari tersebut ke arah anda dengan sendi lutut pada keadaan lurus.

Anda juga boleh mengurangkan tersebut dengan mengurut bahagian otot betis dengan perlahan-lahan. Sekiranya tidak berjaya, bangun daripada katil dan lakukan aktiviti berjalan selama beberapa minit.

Ini pula cara untuk mengelakkan kekejangan untuk terus berlaku:

1. Meregangkan otot betis

Anda boleh melakukan aktiviti regangan sebelum masuk tidur bagi mengelakkan kejang betis semasa hamil. Cara regangan pula dengan berdiri sejauh panjang lengan anda dari dinding. Letakkan tapak tangan anda pada dinding tersebut dan gerakkan kaki kanan ke belakang kaki kiri.

Secara perlahan-lahan anda bengkokkan kaki kiri ke hadapan, pastikan kaki kanan anda kekal lurus dan tapak kaki tidak berganjak dari lantai. Tahan regangan tersebut selama 3o saat, berhati-hati untuk mengekalkan bahagian belakang anda dalam posisi lurus dan peha anda ke hadapan. Kemudian tukar kaki, dan ulang cara regangan yang sama. Lakukan regangan ini selama 5 hingga 10 minit.

2. Kekal aktif

Anda perlu melakukan senaman atau aktiviti regangan setiap hari untuk mengekalkan kecergasan badan ketika hamil. Apabila anda aktif, risiko untuk mengalami kekejangan kaki akan berkurangan. Selain itu, anda juga perlu mengelakkan diri daripada berdiri terlalu lama atau duduk dengan posisi kaki bersilang.

3. Vitamin dan mineral tambahan

Anda boleh mengambil vitamin dan mineral tambahan seperti vitamin C, magnesium, potasium dan kalsium. Anda juga boleh mengambil makanan yang kaya dengan magnesium seperti bijirin, kekacang, dan buah-buahan kering. Selain itu, anda juga boleh makan pisang setiap hari kerana ia kaya dengan potasium yang dapat membantu mengurangkan kekejangan otot. Jangan lupa juga minum susu untuk mendapatkan kalsium yang cukup semasa hamil.

4. Air yang mencukupi

Foto: MomJuntion

Anda perlu minum air dengan kadar yang mencukupi bagi memastikan badan sentiasa terhidrat dan membantu untuk mengelakkan kekejangan otot. Selain itu, anda juga perlu peka dengan warna air kencing sekiranya ia berwarna kuning pekat biasanya menandakan anda tidak mengambil air dengan secukupnya.

Semoga perkongsian ini dapat menyelesaikan masalah anda yang sedang hamil dan diharapkan tidur malam anda akan lebih nyenyak tanpa gangguan kekejangan pada kaki lagi!

Sumber: Majalah PaMa

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Tue, 26 Mar 2019
Gaya Hidup Mon, 10 Dec 2018
Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

5 Cara Mudah Kempiskan Perut

Perut buncit memang menjengkelkan ramai wanita kerana ia membuatkan penampilan kelihatan kurang menarik. Lebih-lebih lagi jika ingin mengenakan busana yang mengikut bentuk badan. Selain itu, perut buncit juga menimbulkan rasa kurang selesa apabila perlu duduk […]

Featured Fri, 21 Sep 2018

Ini Keburukan Hand Sanitizer Yang Anda Tak Tahu

Hand sanitizer sangat membahayakan sistem daya ketahanan tubuh seseorang!

Featured Fri, 7 Sep 2018

Ibu Jari Dipotong Gara-Gara Obsesi Mengigit Kuku

Ketagihan Courtney mengigit jari bermula sejak 2014 selepas menjadi mangsa buli di sekolah.

Gaya Hidup Tue, 10 Apr 2018

Spaghetti RM5 Je? Biar Betul? Apalagi Jomlah Serbu!

Nikmati spaghetti dengan hanya RM5. Biar betul? Kalau tak percaya lapangkan waktu anda untuk mengunjungi restoran The Humble Chef yang terletak di Bukit Damansara.

Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018
Featured Fri, 1 May 2020

Kerajaan laksana PKPB mulai 4 Mei 2020

Langkah diharap dapat imbangi ekonomi negara

Gaya Hidup Mon, 16 Apr 2018

Ikuti 3 Peraturan Penting Ini Supaya Sarapan Anda Dapat Turunkan Berat Badan

Tak semestinya kalau anda makan sarapan, anda gerenti boleh turunkan berat badan.

Featured Wed, 7 Aug 2019

1,500 pasangan dedah rahsia kebahagian jangka panjang mereka – ia bukan komunikasi

Inginkan hubungan yang tahan lama? Jom ketahui rahsianya.

| Live TV