Gaya Hidup By: Yanie Baharom September 3, 2018 @ 5:47pm

Kenali Ratu Elizabeth II Melalui Pantang Larang Menu Makanannya

Usianya sudah menginjak 92 tahun, namun keadaan fizikal Ratu Elizabeth II masih cerdas dan bersemangat untuk memerintah negaranya.

Bagaimana beliau mengekalkan kecergasan dan kecerdasan tubuh badannya? Benefit itu diperoleh daripada penjagaan makanan.

Meskipun kedudukan beliau sebagai Ratu England, membenarkan beliau menikmati apa juga jenis hidangan lazat dengan hanya memetik jari, namun beliau tidak sewenang-wenangnya menjamah sesuatu makanan.

Terdapat sembilan jenis makanan yang tidak sesekali dijamah Ratu Elizabeth II. Nak tahu apakah makanan itu, baca lampiran di bawah ini.

1. Daging separa masak

Siapa yang tidak terliur bila melihat steak dihidangkan di atas meja. Sesetengah orang sukakan separa masak, namun Ratu Elizabeth II hanya menjamahnya jika ia dimasak sepenuhnya.

Foto: Atlas Steakhouse

2. Pasta

Ratu Elizabeth II tidak makan makanan berkanji sebagaimana diceritakan bekas cef Diraja, Darren McGrady kepada Recipes Plus. Ini bermakna beliau tidak menyukai hidangan pasta. Sebaliknya memilih salad, ikan yang dipanggang dan ayam bersama dua jenis sayur pilihan.

Foto: Taste

3. Kentang

Bukan saja menolak pasta, Ratu Elizabeth II juga tidak makan kentang kerana ia sejenis makanan yang tinggi kandungan karbohidrat.

Foto: Wide Open Eats

4. Telur berkulit putih

Ratu Elizabeth sememangnya gemarkan hidangan scrambled eggs, lebih-lebih lagi bersama salmon dan truffle ketika Krismas. Namun, Ratu lebih gemarkan telur ayam dengan rona kulit coklat berbanding putih kerana beliau merasakan ianya lebih sedap.

Foto: Livestrong.com

5. Kerak roti

Sebelum menghidangkan hidangan teh dan sandwichnya, pastikan kerak roti dibuang terlebih dulu.

“Seorang cef meminta saya kembali ke dapur kerana menghidangkan sandwich bersama kerak roti,” kata bekas cef diraja Owen Hodgson kepada The Telegraph. Ratu Elizabeth II sukakan sandwich tuna bersama kedua-dua belah roti disapu mentega, campuran tuna dan mayonis, beberapa keping potongan halus timun dan sedikit serbuk lada hitam.

Foto: Bread crusts

6. Bawang

Tugasnya sebagai pemerintah yang menghadiri pelbagai majlis anjuran kerajaan, pastinya penjagaan bau nafas amat dititikberatkan. Justeru Ratu tidak mengambil makanan yang mengandungi terlalu banyak bawang putih atau merah menurut McGrady.

Foto: VegKitchen

7. Strawberi

Ratu Elizabeth II sebenarnya mempunyai pola pemakanan berdasarkan musim. Ini bermakna jika makanan yang dihidangkan belum tiba musimnya, dia akan menolak.

“Anda boleh menghantar strawberi setiap hari kepada Ratu ketika musim panas di Balmoral dan dia tidak akan sekali bertanya apa-apa,” kata McGrady kepada Recipes Plus.

“Tetapi cuba masukkan strawberi dalam menu pada bulan Januari dan dia akan memangkahnya terus dari menu dan mengatakan jangan sekali-kali berani menghantar kepada saya buah strawberi yang diubah suai secara genetik.”

Foto: Natural Food Series

8. Pisang

Kerabat Diraja tidak akan memperlihatkan diri seakan seekor monyet ketika menikmati buah pisang. Ratu Elizabeth II tidak akan menggunakan tangannya.

Sebaliknya menggunakan garfu dan pisau untuk memotong bahagian atas dan bawah pisang, kemudian mengopek kulit pisang untuk mengeluarkan isinya. Sesudah itu, Ratu akan memotong pisang menjadi kepingan kecil duit syiling dan menikmatinya dengan menggunakan garfu.

Foto: Z Living

9. Cuma satu jenis teh

Ratu Elizabeth II mengambil teh pilihannya iaitu Earl Grey bersama sedikit susu. Ratu lebih sukakan teh tanpa gula.

Foto: Billi UK

Sumber: Eh!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jan 2018

Tip Diet Efektif

Sudah penat berdiet tetapi berat badan masih tidak berkurangan? Di mana silapnya? Mungkin anda meninggalkan waktu makan tertentu tetapi makan dengan kuantiti yang  banyak apabila berpeluang untuk makan. Fakta membuktikan, pengambilan kalori yang melebihi jumlah […]

Featured Tue, 11 Sep 2018

Jurufoto Ini Guna Refleksi Cermin Untuk Mengambil Gambar Keindahan Alam. Hasilnya Memang Wow!

Dengan menggunakan cermin bulat, hasil karyanya memang cukup mengagumkan!

Gaya Hidup Sun, 22 Apr 2018

Rimas Rambut Berminyak Dan Berbau? Cuba 3 Tip Ini!

Cuci rambut banyak kali pun rambut tetap berminyak. Anda boleh cuba 3 tip ini.

Gaya Hidup Fri, 20 Dec 2019

9 cara mudah untuk buat majikan dan rakan sekerja sukakan anda

Setakat skil sahaja tidak mencukupi untuk menjadi pekerja yang bagus.

Gaya Hidup Tue, 26 Mar 2019

Ini risikonya jika anda tidak mencabut selumbar yang tertusuk pada kulit

Jangan pandang remeh walaupun selumbar kecil sahaja.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Hasilkan Skrub Sendiri Menggunakan Beras Dan Barli. Kesannya Memang Menakjubkan!

Inginkan kulit licin mulus anda boleh cuba buat skruB menggunakan bahan dapur ini. Hasilnya sangat menakjubkan!

Gaya Hidup Mon, 8 Oct 2018

Lebih 200 Ekor Siput Beraksi Dalam Kejohanan Lumba Siput Sedunia. Comel Sungguh!

Pemenang berpeluang untuk memenangi hadiah semangkuk salad.

Gaya Hidup Fri, 19 Apr 2019
Gaya Hidup Tue, 12 Jun 2018

8 Jenis Makanan Manusia Yang Selamat Untuk Diberikan Kepada Kucing Anda

Mereka bukan suka makan ikan dan minum susu saja.

Gaya Hidup Tue, 6 Nov 2018

Ketagihan Minuman Coffee Cup Boleh Menyebabkan Kanser? Ini Sebabnya!

Acrylamide adalah bahan kimia yang digunakan terutamanya dalam proses perindustrian tertentu, seperti membuat kertas, pewarna dan plastik.

| Live TV