Featured By: Aqilah Paharuzi September 15, 2022 @ 1:44am

“Nak Suntik Semangat, Tiada Niat Jatuhkan Martabat Wanita” – Datuk Rosyam Nor Respons Isu Video Tular

Baru-baru ini, nama pelakon dan usahawan Datuk Rosyam Nor heboh menjadi perbualan hangat terutamanya di media sosial Twitter.

Ia susulan video tular yang dimuat naik di laman TikTok Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun mencetus amarah segelintir pihak yang mendakwa aktor popular merendah-rendahkan kaum wanita.

Tidak berdiam diri, Rosyam tampil menjelakan isu tegang ini dengan berkata dia tidak berhasrat sama sekali untuk menjatuhkan maruah dan martabat kaum wanita.

Menurutnya lagi, Rosyam memohon agar semua pihak untuk memandang perkara tersebut sebagai dalam sudut positif iaitu niat sebenarnya adalah untuk menyuntik semangat dan kesedaran wanita untuk memajukan diri masing-masing.

“Program yang saya jalankan itu memberi semangat dan kesedaran buat kaum wanita untuk bangkit dalam perniagaan. Jadi, tidak timbul isu saya bercakap kasar atau menjatuhkan kaum wanita,” katanya.

 

 

Menerusi video tular tersebut, Rosyam dianggap kasar kerana menggunakan perkataan ‘belasah’ dan meminta wanita untuk bangkit daripada tidur.

“Bangun lambat, bangun lambat semuanya lambat. Wanita ini semuanya lambat. Eh bangkitlah, bangun daripada tidur.

“Esok di WTCKL, program saya dan Datuk Seri Rina, korang datang sahaja pada pukul 9 pagi, saya nak belasah kepala korang. Baru kita bangkit,” ujarnya.

Rosyam turut menjelaskan disebalik perkataan ‘belasah’ iaitu menurutnya adalah bermaksud ‘mencuci otak’ terutamanya kepada wanita yang perlu bangkit dalam bidang perniagaan.

“Perkaraan belasah kepala yang saya sebut itu bermaksud ‘mencuci’ otak. Program yang saya jalankan itu memberi semabfat dan kesedaran buat kaum wanita untuk bangkit dalam perniagaan.

“Jadi, tidak timbul isu saya bercakap kasar atau menjatuhkan kaum wanita,” ujarnya.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

Prince Affa Selesa Nyanyi Lagu Ciptaan Bapa Saudara

Dari segi pemilihan lagu, saya suka mendengar lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Afgan.

Events Wed, 17 Apr 2019

Drink and Stand a Chance to Win an All-Expense Paid Trip to Madrid!

Discover Heineken® Extra-Time Zones across Malaysia and stand to win an all-inclusive trip to Madrid for the UEFA Champions League final, among other exciting prizes.

Events Thu, 14 Mar 2019

Atasi Masalah Gusi Dengan Cara “Gumbatte” Bersama Aeril dan Wawa!

Nafas berbau, gigi rapuh, gusi berdarah dan sebagainya antara masalah utama yang sering dihadapi oleh ramai orang. Tapi, sekarang korang tak perlu lagi risau ada caranya untuk mengatasi masalah gusi iaitu melalui “Gumbatte”.

Featured Thu, 21 Jul 2022

Bersara Dari Dunia Hiburan & Berhijrah Ke Luar Negara, Sarah Hildebrand Kini Sertai Tentera US?

Sarah ceburi bidang baru di Amerika Syarikat 😊 Fuhh, patutlah nampak sado betul sekarang 💪🏻💪🏻 Apapun, semoga ini yang terbaik untuknya

Events Sun, 10 Mar 2019

刘若英来马吃胖!要歌迷修图才能「出街」

「奶茶」刘若英提前来马“不小心”吃胖,演唱会见歌迷拍照让她不禁笑言:记得要修图了才能出街!

Featured Thu, 11 Jan 2018

Suami Lebih Muda, Hidup Lebih Gembira!

Usah dipedulikan segala label yang diberikan masyarakat bila mendengar wanita yang mengahwini lelaki lebih muda. Cinta tak hanya buta, malahan tak juga kenal usia, bukan? Pilihan seseorang lelaki menjadikan wanita, 5, 7 atau 10 tahun

Hiburan Tue, 13 Nov 2018

Penulis Lagenda Marvel, Stan Lee Meninggal Dunia

Rest In Peace, Sir… Anda sememangnya seorang lagenda yang akan terus diingati.

Trending Thu, 4 Nov 2021

“Dia Tak Putus Asa Walau Kena Reject… Berani Jumpa Family Saya” – Usop Selamat Bertunang Dengan Gadis Pilihan

Penyanyi Usop atau nama sebenarnya Muhamad Saiful Naim Mohd Noor, 24, selamat mengikat tali pertunangan dengan gadis yang berasal dari Sungai Dua, Pulau Pinang, Nur Fatihah Md Hashim, 25. Majlis pertunangan yang diadakan secara tertutup

Hiburan Mon, 19 Mar 2018

Super Junior Makes Their Comeback With Repackaged Album On April!

The Kings of Hallyu, Super Junior, is back with their repackaged album Replay!

Featured Thu, 22 Sep 2022

| Live TV