Featured By: Aqilah Paharuzi September 15, 2022 @ 1:44am

“Nak Suntik Semangat, Tiada Niat Jatuhkan Martabat Wanita” – Datuk Rosyam Nor Respons Isu Video Tular

Baru-baru ini, nama pelakon dan usahawan Datuk Rosyam Nor heboh menjadi perbualan hangat terutamanya di media sosial Twitter.

Ia susulan video tular yang dimuat naik di laman TikTok Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun mencetus amarah segelintir pihak yang mendakwa aktor popular merendah-rendahkan kaum wanita.

Tidak berdiam diri, Rosyam tampil menjelakan isu tegang ini dengan berkata dia tidak berhasrat sama sekali untuk menjatuhkan maruah dan martabat kaum wanita.

Menurutnya lagi, Rosyam memohon agar semua pihak untuk memandang perkara tersebut sebagai dalam sudut positif iaitu niat sebenarnya adalah untuk menyuntik semangat dan kesedaran wanita untuk memajukan diri masing-masing.

“Program yang saya jalankan itu memberi semangat dan kesedaran buat kaum wanita untuk bangkit dalam perniagaan. Jadi, tidak timbul isu saya bercakap kasar atau menjatuhkan kaum wanita,” katanya.

 

 

Menerusi video tular tersebut, Rosyam dianggap kasar kerana menggunakan perkataan ‘belasah’ dan meminta wanita untuk bangkit daripada tidur.

“Bangun lambat, bangun lambat semuanya lambat. Wanita ini semuanya lambat. Eh bangkitlah, bangun daripada tidur.

“Esok di WTCKL, program saya dan Datuk Seri Rina, korang datang sahaja pada pukul 9 pagi, saya nak belasah kepala korang. Baru kita bangkit,” ujarnya.

Rosyam turut menjelaskan disebalik perkataan ‘belasah’ iaitu menurutnya adalah bermaksud ‘mencuci otak’ terutamanya kepada wanita yang perlu bangkit dalam bidang perniagaan.

“Perkaraan belasah kepala yang saya sebut itu bermaksud ‘mencuci’ otak. Program yang saya jalankan itu memberi semabfat dan kesedaran buat kaum wanita untuk bangkit dalam perniagaan.

“Jadi, tidak timbul isu saya bercakap kasar atau menjatuhkan kaum wanita,” ujarnya.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 6 May 2019

‘Tolong Doakan Yang Paling Baik’- Ika Nabella Umum Hamil Anak Pertama

Kata Ika, dia juga nak cuba berpuasa penuh tahun ini.

Trending Wed, 9 Dec 2020

Pawagam Mula Dibuka Bermula 16 Disember Ini

Korang bolehlah layan cerita Wonder Woman lepasni!

Trending Thu, 7 Oct 2021

“Fikir Tiada Tawaran Kerja Bagaimana Nak Survive” – Kadang-Kadang Lemah Semangat, Yonnyboii Akui Rasa Down

Penyanyi rap, komposer dan penerbit muzik, Yonnyboii mengakui rindu untuk mengadakan persembahan di hadapan orang ramai. Pemilik nama sebenar Muhammad Haqeem Nuriman Nor Azrin, 23, ini masih belum berjaya merealisasikan hasratnya untuk muncul dengan sebuah […]

Hiburan Thu, 10 Oct 2019

“Mak Tak Kuasa Nak Layan Kau Semata-mata Layan Glamour Kau, Tanpa Pengisian Ilmu,” Cara Bonda Nasihat Aliff Syukri

Hubungan Dato’ Sri Aliff Syukri Kamarzaman dan isterinya, Datin Sri Hajjah Nur Shahida Mohd Rashid yang sedang sarat mengandungkan anak mereka yang kelima, umpama retak menanti belah dan mereka dikatakan kini tinggal berasingan.  Dalam pada […]

Featured Wed, 9 Aug 2023
error: Content is protected !!