Fab Foodies! By: SGMS Enal December 23, 2018 @ 12:56pm

21 Sampel Cili Mengandungi Residu Racun Perosak

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan 21 sampel cili yang dijual di pasaran tempatan tidak mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 berkaitan residu racun perosak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini berkata KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan telah pun menjalankan pemantauan terhadap cili import di pintu masuk negara dan pasaran tempatan.

“Hasil pemantauan KKM dari Januari lalu hingga kini, 503 sampel cili termasuk cili dari Vietnam telah dianalisis dan didapati 21 sampel cili (4.2 peratus) tidak mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 berkaitan residu racun perosak dan tindakan penguatkuasaan telah pun dijalankan.

“KKM akan meneruskan pemantauan ke atas sayur-sayuran termasuk cili di pintu masuk negara dan di pasaran tempatan bagi memastikan pematuhan ke atas Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985,” katanya dalam satu kenyataan.

Dr Noor Hisham berkata semua makanan yang diimport ke negara ini perlu mematuhi akta-akta berkenaan dan menjadi tanggungjawab pihak terlibat bagi memastikan produk makanan yang diimport dan dijual di pasaran mematuhi perundangan makanan.

Kegagalan mematuhi peraturan tersebut adalah satu kesalahan dan jika disabit, boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak lebih daripada tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, katanya.

Sekiranya mempunyai kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat dan melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.myatau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.

Semalam, sebuah akhbar tempatan melaporkan cili merah Vietnam dikesan diseludup masuk dan dijual secara berleluasa di seluruh pasaran negara meskipun kerajaan telah menggantung import permit (IP) bahan komoditi berkenaan sejak 14 Sept lalu.

Sumber: BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 12 Nov 2019

Kenapa Kucing Dicipta Mempunyai Misai, Tak Kira Jantan Atau Betina

Kucing merupakan haiwan yang kebiasaannya dipelihara oleh masyarakat pada hari ini. Hal ini mungkin kerana sifat manja yang ada pada kucing menjadi tarikan pada manusia untuk dijadikan haiwan peliharaan. Sifatnya yang manja juga turut dapat […]

Fab Foodies! Tue, 3 Jul 2018

「食物替代法」减肥正夯!专家举3例:薯片换爆米花

想吃高热量食物又怕胖吗?放心只要找到替到食物就没问题!

Fab Foodies! Thu, 7 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Pai Labu Manis

Lari dari kebiasaan, hidangkan pai labu ini untuk yang tersayang…Manis, enak & labu antara makanan berkhasiat, jom cuba hari ini. Gerenti korang tak berganjak dari meja makan!

LIFESTYLE Fri, 5 Jul 2019

Tips Simpan Duit RM10,000 Sama Usia Dengan Anak 17 Tahun

Sentiasa ingat simpanan hari ini akan memudahkan kehidupan anak di kemudian hari.

LIFESTYLE Sun, 23 Jun 2019

“Masuk ICU, Baru Tahu Ada Jangkitan Kuman (ANEC)”

Seorang pengguna Facebook, Siti Hajjar Hassan mengimbau kembali memori bersama anaknya, Nur Ain Aqilah, 3,  yang meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada Ramadhan tahun lalu. Subuh pada 5 Ramadhan 1439H kakak terjaga dari tidur dengan muka ketakutan […]

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

3 Makanan Bahaya Ini, Pesanan Penting Buat Semua Pencinta Kucing

3 jenis makanan yang berbahaya untuk kucing yang boleh mengancam kesihatan dan membahayakan si comel.

LIFESTYLE Sat, 28 Jul 2018

Tidur-Tidur Ayam Maksudnya

Persoalan kali ini adalah, berapa lama anda sepatutnya tidur?

LIFESTYLE Thu, 12 Apr 2018

8 Misconceptions About Botox Debunked by an Aesthetic Doctor

It’s not as bad as we all think it is.

LIFESTYLE Sun, 8 Dec 2019

Risiko Dijangkiti Kencing Tikus Jika Main Air Banjir !

Jangkitan kencing tikus senang terkena sewaktu musim banjir. Jadi berhati-hati apabila berada diluar sana

LIFESTYLE Sat, 10 Nov 2018

Kenali 4 Kategori Jerawat Yang Menghantui Anda

Kulit berjerawat merupakan masalah yang menghantui hampir 80 peratus rakyat Malaysia

| Live TV