LIFESTYLE By: SGMS Enal November 7, 2018 @ 8:47am

Masih Mengantuk Walaupun Tidur Lebih 10 Jam? Ini Jawapannya

Mengantuk yang berlebihan adalah apabila kita merasa sangat letih atau mengantuk pada siang hari. Tidak seperti keletihan biasa, rasa mengantuk yang berlebihan membuatkan kita merasa sangat letih sehingga ia mengganggu fokus dalam belajar atau kerja, dan mungkin juga hubungan anda dan juga tugasan seharian.

Mengantuk adalah perkara biasa bagi setiap manusia, tetapi jika ianya mengantuk yang  melampau, mesti ada sesuatu yang tidak kena. Terdapat beberapa masalah berkaitan tidur yang boleh menyebabkan anda menguap dan mengantuk melebihan.

Apnea

Apnea adalah keadaan serius di mana seseorang berhenti dan mula bernafas kembali berulang kali sepanjang malam. Ia boleh membuatkan anda berasa mengantuk pada siang hari (Rujukan 1).

Apnea juga mempunyai beberapa gejala termasuklah :

 • berdengkur semasa tidur
 • terjaga dengan sakit tekak dan sakit kepala
 • hilang fokus

Apnea tidur juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi dan masalah jantung lain, serta diabetes jenis 2 dan obesiti .

Sebenarnya terdapat dua jenis apnea yang utama. Masalah ini boleh menyebabkan rasa mengantuk yang berlebihan, kerana ianya membuat tubuh badan manusia tidak mendapat tidur yang cukup dalam pada waktu malam. Jenis apnea adalah (Rujukan 1):

Restless Leg Syndrome

Restless Leg Syndrome atau RLS membuatkan seseorang tidak selesa pada bahagian kaki. Seseorang akan merasakan ngilu dan berdenyut pada kaki yang sangat tidak selesa. Terdapat juga situasi dimana seseorang akan merasa tidak selesa di kaki sama ada tiba-tiba gatal atau kejang ketika tidur. RLS menjadikan mereka yang mengalaminya sukar untuk tidur, menyebabkan keletihan pada keesokan harinya.

Tiada kajian yang jelas mengenai hal ini. Berkemungkinan juga terdapat komponen genetik yang mempengaruhi RLS. Ramai saintis juga percaya bahawa masalah dengan sistem saraf otak, kawasan yang bertanggungjawab untuk pergerakan, adalah pada punca terjadinya RLS (Rujukan 1).

Narcolepsy

Narcolepsy adalah serangan tidur yang mendadak tanpa ada tanda-tanda mengantuk. Ianya berpunca dari  kerosakan kronik pada bahagian otak yang menyebabkan otak gagal mengawal tidur dan bangun seseorang (rujukan 2).

Contohnya seperti seseorang yang tiba-tiba jatuh tidak sedarkan diri saat melakukan aktiviti harian, ramai yang menganggap mangsa pengsan, tapi sebenarnya mangsa hanya tidur biasa(Rujukan 2).

Punca sel hyproaretin dalam otak menjadi lemah adalah kerana luka lama yang melibatkan kerosakan otak,tumor, efeksi dan stress yang melampau. Ia juga boleh terjadi akibat perubahan hormon yang biasa terjaddi pada seseorang yang menopaus atau yang baru baligh dan perubahan pada jadual tidur harian(Rujukan 2).

Gambar : Navalwiki

Kemurungan

Kemurungan juga adalah salah satu punca terjadinya mengantuk melebihan ini kerana kemurungan membuatkan si penghidap sukar tidur dan waktu tidur tidak digunakan sebaiknya. Selain itu, si  penghidap juga mungkin tidur lebih banyak atau kurang daripada yang gunakan (Rujukan 1).

Jika seseorang tidak tidur dengan baik pada waktu malam, dia mungkin mengalami rasa mengantuk yang melampau pada siang hari. Kadangkala perubahan tidur adalah tanda awal kemurungan (Rujukan 1).

Kemurungan mempunyai banyak sebab termasuklah tahap kimia otak tertentu yang tidak normal iaitu masalah dengan kawasan otak yang mengendalikan mood atau peristiwa traumatik yang membuat seseorang sukar untuk dilupakan(Rujukan 1).

Kesan Sampingan Ubat 

Satu lagi kajian telah menunjukkan bahawa orang yang berusia menghabiskan masa paling banyak di tempat tidur tetapi mendapat nikmat tidur yang paling rendah. Mengikut kajian, kualiti tidur semakin berkurangan bagi orang dewasa pertengahan umur. Seseorang yang berusia kurang dari itu akan mengalami sedikit masa dalam jenis tidur yang lebih dalam dan bangun lebih banyak pada lewat malam(Rujukan 1).

Antara sebab lain yang menjadi punca mengantuk secara berlebihan ialah (Rujukan 3):

 • kurang senaman fizikal dan kurang aktif
 • kekurangan darah
 • kurang air dalam badan
 • diabetes
 • terlebih makan
  Gambar : twitter Geng Farmasi Otai

Berikut adalah nasihat umum yang boleh diamalkan oleh sesiapa yang mengalami situasi ini (Rujukan 4).

 • Latih diri untuk mengikut jadual tidur yang tepat dan sama untuk setiap hari supaya tidak kekurangan tidur
 • Dapatkan vitamin D secukupnya dari cahaya matahari setiap pagi dapat menyegarkan minda anda dan mengurangkan rasa mengantuk
 • Cuci muka menggunakan air sejuk setiap kali anda mengantuk
 • Minum teh hijau setiap pagi akan mengurangkan rasa mengantuk
 • Minum air limau setiap pagi akan mencergaskan minda anda
 • Makan sarapan pagi yang berkhasiat
 • Bersenam setiap hari

Rujukan

 1. HealthLine
 2.  SeruPedia
 3. Teknik Hidup
 4. Doctor On Call

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 18 Feb 2019

Looking for Inspirational Travel Destinations? Check These 6 Hot Spots Out!

Time to take out that travel calendar and plan, plan, plan!

LIFESTYLE Wed, 16 Oct 2019

Tiada Undang-Undang Sekat Majikan Ambil Wanita Hamil Bekerja – Mahfuz

Usaha melindungi pemohon kerja daripada segala bentuk diskriminasi

LIFESTYLE Fri, 25 Oct 2019

那些你不知道的事!揭开云顶《尸速列车》鬼屋幕后制作过程

全球首间《尸速列车》鬼屋将于2019年10月31日正式推介;幕后制作过程及等疑惑,《XTRA》就此为你揭开!

LIFESTYLE Fri, 18 Dec 2020
LIFESTYLE Tue, 29 Oct 2019

小心!你也有可能得了抑郁症

每年的10月10日是世界精神卫生日(World Mental Health Day),而今年世界精神卫生日的主题是「预防自杀」。到底什么是抑郁症 ?你又有多了解呢?

Fab Foodies! Wed, 24 Jan 2018

PREP YOUR TASTEBUDS FOR MALAYSIA’S SPICIEST BURGER!

For the brave-hearted souls out there!

LIFESTYLE Wed, 19 Dec 2018
LIFESTYLE Tue, 8 Oct 2019

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Wow! Menarik juga list yang disediakan oleh tema Xtra ni. korang boleh try nanti okay!

FESYEN Wed, 5 Sep 2018

Cara Merawat Kuku Agar Sihat & Cantik

Kuku dan jari adalah antara anggota yang penting dimana bila tidak dirawat dan dijaga dengan baik terutama kuku, nak tahu lebih jom baca

LIFESTYLE Thu, 6 Dec 2018

Maksud Penutup Warna Air Mineral Anda.

Penutup air mineral bukan sahaja di warnakan untuk branding tetapi ada maksud disebaliknya

| Live TV