Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Sihat By: tex_admin September 4, 2018 @ 4:00pm

Nicotine Replacement Therapy Boleh Bantu Perokok Untuk Berhenti Merokok

Perokok tegar bukan sahaja tergolong dalam kalangan lelaki, tetapi terdapat juga segelintir kaum wanita yang tidak boleh kalau sehari tak merokok. 

Biasanya, orang-orang yang merokok ini memang susah nak berhenti, mungkin rasa tidak selesa ataupun sesuatu yang tidak kena jika mereka tak merokok. 

Ada juga yang mengambil inisiatif untuk berhenti merokok, tetapi gagal menahan nafsu dan akhirnya menjadi semula perokok tegar. Susah sangat ke nak berhenti merokok?

Sebenarnya, terdapat satu bantuan yang boleh anda cuba iaitu Nicotine Replacement Therapy (NRT). Terdapat kajian yang menyatakan bahawa, kadar orang yang berjaya berhenti rokok adalah 2 kali ganda meningkat jika guna NRT.

Untuk pengetahuan anda, anggaran masa untuk gunakan NRT ini adalah selama 8 hingga 12 minggu. Kalau nak guna lebih daripada 12 minggu juga tidak salah. 

Terdapat 4 jenis NRT yang wujud di Malaysia. Biasanya seorang boleh guna 1 jenis sahaja, tapi kalau anda perokok tegar, boleh combine 2 jenis. Jom kita semak cara betul untuk gunakan NRT ini.

1. Nicotine Patch

Nikotin patch ini anda boleh tampal dekat kulit yang tak ada bulu. Ia boleh dipakai selama 16 jam sehari dan jangan sesekali pakai pada waktu tidur.

Kalau anda nak masuk tidur, anda boleh mencabutnya. Untuk nicotine patch ini ada beberapa dos, anda perlu bincang terlebih dahulu dengan ahli farmasi.

2. Nicotine Gum

Nicotine jenis ini seperti anda makan chewing gum. Anda perlu kunyah lebih kurang 10 kali, dan anda akan rasa berangin. Lepas itu, anda berhenti mengunyah dan sorok pada celah gusi. Biarkan dan bila dah rasa tawar, anda boleh sambung kunyah semula. Ulang langkah ini.

Dalam masa 15 minit lepas kunyah, jangan makan atau minum apa-apa selain air kosong. Biasanya cara guna adalah 1 gum setiap 1-2 jam. Boleh naikkan dan turunkan ikut tahap ketagihan. Tapi kena bincang dengan ahli farmasi atau doktor yang merawat anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 3 Sep 2018

Jangan Tidur Dengan Gaya Ini Jika Tak Nak Nampak Lebih Tua

Gaya tidur pun boleh buatkan kulit muka anda berkedut!

Sihat Wed, 20 Jun 2018

Regim Penurunan Berat Badan Anda Tiba-Tiba Tak Menunjukkan Sebarang Progres? Ikuti 5 Tip Ini

Tengah syok enjoy penurunan berat badan, tiba-tiba tak bergerak pula. Memang tension!

Sihat Mon, 20 Aug 2018

5 Tip Untuk Anda Berdepan Dengan Jerebu Yang Kini Melanda Negara

Penurunan kualiti udara di seluruh negara dikenal pasti akibat jerebu rentas sempadan dari wilayah Kalimantan Barat, Indonesia.

Sihat Wed, 8 Jul 2020
Featured Tue, 18 Sep 2018

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Risiko kadar kematian lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari, angin ahmar dan kanser yang mengamalkan diet ini!

Sihat Thu, 27 Jun 2019

Banyaknya kalori terbakar dengan kerja rumah, kagum tak?

Selain rumah bersih, pinggang pun semakin ramping!

Featured Wed, 3 Jun 2020

Betty Rahmad kesal tidak beri vaksin Influenza kepada bayinya

Bayinya berumur 11 bulan dimasukkan ke hospital

Sihat Thu, 5 Mar 2020

Nak gigi anak cantik, ini rutin penjagaannya

Rajin-rajin gosok gigi anak

Sihat Wed, 30 May 2018

Tiada Lagi Kebimbangan, Ada Solusi Untuk Pengidap Diabetes Jalani Ibadah Puasa Sempurna

Diabetes sering dianggap sebagai penyakit yang mendatangkan masalah kepada pesakit ketika Ramadan kerana mereka tidak boleh mengambil makanan dalam tempoh masa yang lama melebihi 12 jam setiap hari.

Featured Fri, 10 Apr 2020

Hasil bedah siasat temui COVID-19 pada permukaan badan mayat

Sahkan tatacara pengebumian pesakit COVID-19

| Live TV