Sihat By: tex_admin September 4, 2018 @ 4:00pm

Nicotine Replacement Therapy Boleh Bantu Perokok Untuk Berhenti Merokok

Perokok tegar bukan sahaja tergolong dalam kalangan lelaki, tetapi terdapat juga segelintir kaum wanita yang tidak boleh kalau sehari tak merokok. 

Biasanya, orang-orang yang merokok ini memang susah nak berhenti, mungkin rasa tidak selesa ataupun sesuatu yang tidak kena jika mereka tak merokok. 

Ada juga yang mengambil inisiatif untuk berhenti merokok, tetapi gagal menahan nafsu dan akhirnya menjadi semula perokok tegar. Susah sangat ke nak berhenti merokok?

Sebenarnya, terdapat satu bantuan yang boleh anda cuba iaitu Nicotine Replacement Therapy (NRT). Terdapat kajian yang menyatakan bahawa, kadar orang yang berjaya berhenti rokok adalah 2 kali ganda meningkat jika guna NRT.

Untuk pengetahuan anda, anggaran masa untuk gunakan NRT ini adalah selama 8 hingga 12 minggu. Kalau nak guna lebih daripada 12 minggu juga tidak salah. 

Terdapat 4 jenis NRT yang wujud di Malaysia. Biasanya seorang boleh guna 1 jenis sahaja, tapi kalau anda perokok tegar, boleh combine 2 jenis. Jom kita semak cara betul untuk gunakan NRT ini.

1. Nicotine Patch

Nikotin patch ini anda boleh tampal dekat kulit yang tak ada bulu. Ia boleh dipakai selama 16 jam sehari dan jangan sesekali pakai pada waktu tidur.

Kalau anda nak masuk tidur, anda boleh mencabutnya. Untuk nicotine patch ini ada beberapa dos, anda perlu bincang terlebih dahulu dengan ahli farmasi.

2. Nicotine Gum

Nicotine jenis ini seperti anda makan chewing gum. Anda perlu kunyah lebih kurang 10 kali, dan anda akan rasa berangin. Lepas itu, anda berhenti mengunyah dan sorok pada celah gusi. Biarkan dan bila dah rasa tawar, anda boleh sambung kunyah semula. Ulang langkah ini.

Dalam masa 15 minit lepas kunyah, jangan makan atau minum apa-apa selain air kosong. Biasanya cara guna adalah 1 gum setiap 1-2 jam. Boleh naikkan dan turunkan ikut tahap ketagihan. Tapi kena bincang dengan ahli farmasi atau doktor yang merawat anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 1 Jun 2020

Janna Nick kongsi senaman mudah untuk kecilkan paha

Jika dia berjaya, anda juga boleh!

Featured Mon, 23 Mar 2020

Senaman ringkas untuk bahu elak tekanan akibat duduk terlalu lama

Sesiapa sahaja boleh lakukan 4 langkah mudah ini

Featured Mon, 27 Apr 2020

4 kebaikan cuka epal untuk wanita

Badan sihat, kerja harian pun lancar

Sihat Tue, 11 Feb 2020
Sihat Thu, 6 Dec 2018
Sihat Fri, 12 Jun 2020
Sihat Sun, 1 Dec 2019

6 jenis ramuan kosmetik yang boleh menyebabkan alahan pada kulit

Ketahui juga simptom apabila seseorang itu mengalami alahan

Sihat Thu, 14 Jun 2018

Susah Nak Tidur Pada Waktu Malam? 5 Makanan Ini Boleh Bantu Pesakit Insomnia

Kalau tak dirawat, kualiti hidup pesakit insomnia akan terjejas!

Sihat Thu, 14 Mar 2019

Pencemaran udara jejaskan sistem aliran darah janin wanita mengandung

Wanita hamil patut jauhi tempat dengan kualiti udara yang teruk.

Featured Thu, 13 Feb 2020

| Live TV