Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Attiqah Mohd April 16, 2021 @ 11:31pm

Rentas Negeri Ke Majlis Kahwin Penyebab Kluster Baru

Kluster baharu COVID-19 yang muncul di Terengganu berpunca daripada aktiviti rentas negeri seorang individu dari Sabah untuk menghadiri majlis perkahwinan adiknya yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Menurut Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus, 26 kes dikesan positif COVID-19 dari kluster berkenaan, iaitu 11 ahli keluarga dan 15 lagi tetamu yang menghadiri kenduri.

“Hasil pertemuan hanya untuk ‘kirim’ duit kenduri serta cendera hati telah menjangkiti kawan baik. Kawannya itu pula telah mengadakan majlis akikah di kampung yang akhirnya menjangkiti lima ahli keluarga dan tujuh tetamu kenduri akikah,” katanya dalam satu paparan di laman Facebooknya, semalam.

“Jadi apa iktibar kisah-kisah ini? Adanya rentas negeri dan perkumpulan ramai orang tanpa pematuhan SOP. Jika SOP dipatuhi, tak akan ada jangkitan. Kalau ada pun, ia sangat minimum dan bukan kluster besar sebegini.

“Sebab itu kami selalu pesan tangguh dulu perkumpulan ramai orang. Kita tak tahu siapa yang kita jumpa walaupun ahli keluarga atau rakan sekerja. Kita semua yang patut kuatkuasakan pematuhan SOP, bukannya diserah semata-mata kepada agensi penguatkuasaan,” katanya.

Kluster Taman Rakyat yang didaftarkan pada 15 April adalah kluster komuniti yang membabitkan daerah Dungun. Kes indeks bagi kluster itu ialah seorang lelaki berusia 32 tahun yang dilaporkan positif COVID-19 pada 6 April hasil saringan sebelum kembali ke Sabah.

– BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 25 Oct 2019
Trending Thu, 1 Nov 2018
Trending Tue, 23 Feb 2021
Trending Sat, 17 Oct 2020
Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Tue, 15 May 2018
Trending Fri, 22 Jan 2021

KWSP Lulus 3.18 Juta Permohonan i-Sinar Kategori 1

Alhamdulillah buat mereka yang diluluskan permohonan i-Sinar!

Trending Thu, 18 Jul 2019

Pemimpin Parti Jadi Dalang Video Semburit Haziq

Pemimpin Parti Politik dikenal pasti menjadi dalang melakukan pakatan jahat merakam dan menyebar video hubungan songsang dikaitkan dengan Haziq Abdullah Abdul Aziz bersama seorang lagi lelaki.

Featured Sun, 19 Apr 2020
Trending Sat, 14 Jul 2018

Minta Wartawan Rujuk Twitter, Syed Saddiq Ditempelak Netizen

Keengganan Syed Saddiq menjawab pertanyaan media dalam satu video tular itu, mengundang kecaman netizen.

| Live TV